Az agrártárca cégeit vizsgálja a KEHI

2001.02.23. 12:15
A miniszterelnök utasítására vizsgálatot indított az agrártárca cégeinél a KEHI - erősítette meg az erről szóló lapértesüléseket az Indexnek Borókai Gábor kormányszóvivő. A személyi tisztogatások után az iratok között igyekszik rendet tenni a kisgazda vezetés: a frakciónál történt iratlopás ügyében feljelentést tesz az Országgyűlés Hivatala. A Népszava pedig arról számolt be, hogy Szabadi Béla irányításával mintegy 20-30 zsáknyi iratot semmisítettek meg az FVM-ben Torgyán és államtitkára távozásakor.
Borókai Gábor kormányszóvivő az Indexnek megerősítette: a miniszterelnök utasítására vizsgálatot indított az agrártárca cégeinél a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

Torgyán József
Lehet, hogy a T. Ház működési szabályzatát megsértettük
Az Agrárinnovációs Kht. is sorra kerül

A pénteki lapok arról számoltak be, hogy a Sepsey Tamás vezette kormányszerv vizsgálatot indít a földművelésügyi tárca felügyelete alá tartozó cégeknél, így a Concordia Közraktár Kereskedelmi Rt.-nél, a Tartalékgazdálkodási Kht.-nál és az ATEV Fehérjefeldolgozó Rt.-nél is. A felügyeleti jogkört a tárca részéről felmentéséig Szabadi Béla politikai államtitkár gyakorolta.

A KEHI vizsgálatot indított az Agrárinnovációs Kht. ügyei miatt is. A kht.-val szemben Torgyán József exminiszter még a tavalyi év elején, majd hivatalosan nyáron is vizsgálatot rendelt el, amelyek eredménye máig nem került nyilvánosságra. Legutóbb Torgyán lemondásának másnapján Tamás Károly, az FVM közigazgatási államtitkára rendelt el revíziót. A társaságot 1999-ben hozta létre az FVM, kétes ügyleteire pedig tavaly ősszel derült fény. Kiderült, az FTC 25 milliót kapott egy meg nem rendezett eseményre, valamint, hogy a kht. forrásait ígérte oda Torgyán József több önkormányzatnak, illetve vallási gyülekezetnek templomfelújítás céljából.

Torgyán adott utasítást az iratlopásra

Visszaszállították az FKgP parlamenti frakciójának gazdálkodásával kapcsolatos iratokat az Országgyűlés Képviselői Irodaházába - közölte Hegedűs Mihály kisgazda frakcióvezető-helyettes csütörtökön. A frakcióvezető-helyettes azt mondta, hogy Torgyán megbízása alapján jártak el, amikor elszállították a Képviselői Irodaházból a frakciópapírokat, s nem követtek el törvénysértést. ,,Lehet, hogy a T. Ház működési szabályzatát megsértettük, de ,,nem volt olyan tengernyi papír", s a párt gazdasági igazgatója adott a frakció gazdasági igazgatójának tételes átvételi elismervényt - nyilatkozta Hegedűs a Népszabadságban.

Bánk Attila frakcióvezető kezdeményezte, hogy az Országgyűlés gazdasági főigazgatója, Bakos Emil indítson fegyelmi eljárást azon alkalmazottakkal szemben, akik jóváhagyták az iratok elszállítását.

A iratlopásra utasítást adó Torgyán József szerint a 26 kisgazda honatya joggal kívánta megismerni a frakció elmúlt hároméves gazdálkodását. Sokan úgy látták ugyanis, hogy a képviselőcsoportban több képviselő olyan módon viszonyult a frakció költségvetési támogatásához, mintha a sajátjával gazdálkodna - mondta. A lépést a pártelnöknek javasló Tímár György kijelentette: a szállításokhoz semmi köze. Véleménye szerint azonban most különösen aktuális a frakció gazdasági ügyeinek ellenőrzése. Tímár egyebek mellett azt is szívesen megtudná, hogy képviselőtársai kizárólag politikai utakra számoltak-e el benzint, vagy magáncélokra is használtak fel üzemanyagot. Nem tudja, de tudni szeretné, vajon milyen szakértőket fizetett a frakció, és miféle anyagokat készítettek a felkért szakemberek.

Hetekig zúzták be az iratokat

A Népszava arról számolt be, hogy a földművelésügyi minisztériumban Torgyán József lemondását, illetve Szabadi Béla felmentését követően iratmegsemmisítések folytak. Szabadi irodájában az átvétel során többzsáknyi papírzúzalékot és iratmaradványt találtak. Az esetről jegyzőkönyv készült, és vizsgálat indult az ügy tisztázására. A szemtanúk és a résztvevők vallották: három héten át, még hétvégén is folyt az iratok bedarálása. Becslések szerint 20-30 zsáknyi dokumentumot semmisítettek meg, amelyek között eredeti okiratok is voltak. A műveletet személyesen Szabadi ellenőrizte. Ha eljárás indul köziratok megsemmisítése miatt akár két év szabadságvesztés is kimérhető az iratok eltűntetőire.

Szabadi Béla az m1 Ma Reggel című műsorában visszautasította az iratmegsemmisítés vádját. Azt mondta, távozásakor rendet kellett tennie irodájában. Hogy miért pont akkor, egyszerre kellett szerinte másolatnak minősülő dokumentumokat eltakarítani, arra azt válaszolt, hogy korábban erre nem volt ideje, napi 15-16 óra munka mellett nem tudott ilyen teendőkkel foglalkozni.

Boros behívatta Szabadit

A megbízott földművelésügyi miniszter tegnap elismerte: a minisztérium "átvételekor" valóban tapasztaltak rendellenességeket. Ezért február 26-ra bekérették Szabadi Béla volt politikai államtitkárt "jogérvényes nyilatkozattételre". Boros Imre szerint öt-hat ügyben várják Szabadi magyarázatát, "miért történtek úgy a dolgok, amit a tárca vezetése rendellenesnek tart". A tárca ideiglenes irányítója arról nem tett említést, hogy az iratmegsemmisítés a megvizsgálni kívánt ügyek közé tartozik-e. Boros Imre utasítására Kósa Ferenc helyettes államtitkár irányításával átvilágítják a tárca és a felügyelete alá tartozó szervezetek gazdálkodását.  • Tippek
  • Hírek