Piroska
-2 °C
5 °C

Dávid: Csak két baloldal marad

2004.06.09. 12:34
A jobboldal gátlás nélkül, nagykanállal merít a kádárizmus eszméiből, gyakorlatából és kádereiből - szögezi le alaptételként Dávid Ibolya szerdán kiadott Konzervatív Kiáltványában. Az MDF elnöke a Népszabadságban jelentette meg a jobboldali politika megújítását célzó elméleti írását, amellyel, mint mondja, Orbán Viktor megnyilatkozásaira kíván válaszolni.
A pártok a hatalom megtartásának, illetve megszerzésének technikájában gondolkodnak az értékalapú politika helyett. "A két nagy tömb, a kétpárti rendszer kialakulása azt is magával hozta, hogy mára a programok, sőt a politikai üzenetek között sincs jelentős különbség. Ennek csak egy apró, de nem mellékes megnyilvánulása, hogy a nagyobbik jobboldali párt 2004-ben munkáspárti üzenetekkel próbál választókat toborozni." - nyitja kiáltványát Dávid Ibolya, aki az Index kérdésére elmondta, hogy Orbán Viktor, Fidesz-elnök kijelentései késztették arra, hogy egy, a "holnapnak szóló" kiáltványt adjon ki.

A hatalom görcsös akarása

Mint emlékezetes, az MDF elnöke néhány hete alkalmi néptánccsoportnak nevezte a nagyobbik ellenzéki párt vezetését, amely szerinte "kettőt jobbra, egyet balra" technikával irányítja a Fideszt. Dávid Ibolya a Népszabadságban megjelentetett Kiáltványban ismét Orbán Viktor, valamint a Fidesz többi vezetőjének politikai pragmatizmusát kritizálja, amely szerinte értékválságot és "balra menetelést" eredményez. Az "elvi alapok nélkül a pragmatizmus machiavellizmussá, a hatalom görcsös akarásává válik: a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében mindent szabad" - írja Dávid.

Csak két baloldal marad

Dávid Ibolya szerint új jobboldali politikára van szükség, valamint a konzervativizmus magyarországi megújítására, mert "ha ez az oldal továbbra is a szocialistáktól és a liberálisoktól elcsent ötletekkel és jelszavakkal áll elő, akkor értelmét veszti jobboldalról beszélni. Akkor csak két baloldal marad a magyar politikában". Az MDF elnöke három célt jelöl meg írásában: "a magántulajdon erősítését, a vállalkozó kedv és az egyéni gyarapodás ösztönzését, illetve a versenyképesség javítását". "A korszerű konzervatív politika szerint a gazdaságban nagyobb szabadságra van szükség. Ezért támogatja a privatizációt, mert az állam gyakran rossz tulajdonos. A konzervatív politika hisz a szabad piac hatékonyságában, de csak úgy, ha az állam őrködik a szabályok betartásán, és beavatkozik a folyamatokba ott, ahol a piac kudarcot vall. Margaret Thatcherrel valljuk: 'Összébb kell húzni az állam határait.'"

Részlet egy nagyobb műből

Már régóta készültem, hogy egy nagyobb lélegzetű munkában megfogalmazzam a hazai konzervativizmus helyzetéről kialakult véleményemet - jelentette ki Dávid Ibolya az Indexnek hozzátéve, hogy a most kiáltványként közölt rövidített változatot azért adta ki, mert több jobboldali személyiség, köztük Orbán Viktor is hangoztatta azt az álláspontot, hogy ma Magyarországon már nincs szükség a hagyományos jobb- és baloldalra. Az MDF elnöke szerint a pártok szellemiségnek megvalósulása érdekében szükség van a pártok alapítványaira, mert azok segítségével dolgozhatók ki a társadalom-, gazdaság- és nemzetpolitika értékrendje, elméleti háttere.