Rendszerváltó politikusok búcsúztak a parlamenttől

2002.04.22. 12:12
Több markáns szereplő búcsúzik a parlamenttől a 2002-es választások után. Míg Mécs Imre kiesése egy listás mandátumon múlott, az egyik leghosszab ideje folyamatosan parlamenti képviselő Szűrös Mátyás bejutásával senki nem számolt igazán komolyan. Sasvári Szilárd Fidesz-alapító kiesését pártja budapesti leszereplése okozta.
Mécs Imre
Nem jutott be az új parlamentbe az utolsó '56-os képviselő, Mécs Imre. Mécs a budapesti 1. számú választókerületben két százalékkal maradt alul a Fideszes Nagy Gábor Tamással szemben. Bejutása egy listás mandátumon múlott. Bauer Tamás, az elmúlt ciklus legaktívabb képviselője két hellyel volt hátrébb az SZDSZ listáján, így ő sem került be a parlamentbe.

Egyéni körzetében, a budapesti 30. választókerületben már az első körben eldölt a képviselői mandátum, Podolák György a szavazatok 51,25 százalékával nyert. Bauer 1960 szavazattal a harmadik helyen végzett. Szintén kiesett Sasvári Szilárd, a Fidesz egyik alapító tagja is.

Gyenge listás szereplés

Sasvári egyéniben ezerhatszáz szavazattal, öt és fél százalékos különbséggel szenvedett vereséget Budapest XI. kerületében Józsa István szocialista jelölttől. A Fidesz-MDF közös lista gyenge budapesti eredménye miatt az azon elfoglalt tizenegyedik hely nem volt elegendő a parlamentbe jutáshoz. Sasvári 1990 óta volt az országgyűlés tagja.

Még nála is több ideje volt folyamatosan képviselő Szűrös Mátyás. Szűrös kiesése azonban nem meglepetés, az Új Baloldal listavezetőjeként az első fordulóban elért 0,06 százaléknyi listás szavazattal minden esélyét elvesztette a bejutásra.

A második fordulóban el sem indult

Szintén nem meglepő Torgyán József kiesése a parlamentből. Torgyán pártja nem érte el az egy százalékos támogatást a listás szavazatok alapján, ő maga Mátészalkán az első fordulóban 2146 szavazatot kapott. A második fordulóban már nem indult el a szavazáson.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek