Gusztáv
3 °C
6 °C

'Verjétek őket bilincsbe!'

2002.05.28. 13:55
A VII. kerületi Király utcából kedden kilakoltattak egy családot, két kisgyermekkel. Az önkényes lakásfoglalók védelmére megjelent több emberi jogi aktivista, s bár most is feszült volt a hangulat, ezúttal nem kellett bilincsben távozniuk a helyszínről. Az érdekvédők - akik ellen kuka-kordonnal biztosították a helyszínt - azt szeretnék elérni, hogy az önkormányzatok a jövőben ne hozhassanak olyan döntéseket, melyek okán gyerekek kerülhetnek utcára.
A baseball sapkás rendőr őrnagy kordont állítat a 200 éves Király utcai ház belső udvarára: ne tébláboljanak itt emberi jogi aktivisták, politikusok, újságírók. Aki korábban bejutott - néhány szociális munkás, kisebbségi képviselő -, azt két rendőr, karon fogva, egyesével kíséri ki.

Verjétek őket bilincsbe

Kihozzák Gusztos Péter és Iványi Gábor SZDSZ-es képviselőket, majd Horvát Aladárt, a Roma Polgárjogi Alapítvány vezetőjét is. Az önkormányzat kisebbségi képviselője rágyújt egy Marlborora, úgy ordít. - Verjétek őket bilincsbe, mint novemberben, állatok.

A házban két udvar van. A második udvar szintes háza a végletekig lepusztult: gaz és szemét az udvaron, a lakások ablakai betéglázva. Az újságírók megkockáztatnak egy kőműveskelemenezős poént, mikor az udvarra benyomul egy építőmunkás szabadcsapat.

Le akart fejelni

Tíz órakor akcióba lendül a végrehajtóhoz kivezényelt tucatnyi rendőr: beveszik magukat a ház egyetlen lakott lakásába, melyet másfél évvel ezelőtt foglalt el egy kétgyermekes család. - Magyarok, ezek magyarok, mér' nem mondja ezt senki - kérdezgeti a kisebbségi képviselő. - Nem mindegy, hogy japánok, vagy olaszok? - vonja össze a szemöldökét az egyik emberi jogi aktivista.

A romaképviselő erre szidni kezdi a rendszert, káromkodik és fenyegetőzik. - A végrehajtó azt mondta nekem az előbb bent, hogy húzzak el innen, mert lefejel.

Csitítják. Közben ugranak a fotósok: a lakásból kiviharzik a család. A két kislány - ötévesek lehetnek - loholnak a fiatal pár után. Málhájuk néhány kézitáska, szinte futnak az árkád alatt. Horvát Aladár elmondja, hogy az önkormányzat pénteken két napot adott a családnak, hogy kiköltözzenek.

Az előző ciklus hozadéka

A VII. kerületi önkormányzat, miközben érvényesíti anyagi érdekeit, megsérti az alapvető emberi jogokat azzal, hogy két kislányt kitesz az utcára. Meg fogjuk tenni a kormány felé a szükséges szakmai-jogi lépéseket annak érdekében, hogy ebben az országban hasonló eset többé soha ne fordulhasson elő. Ez az ügy az előző ciklus hozadéka, de ebben az esetben Szabó Zoltán polgármestert terheli a politika és emberi felelősség.

Az aktivisták azt elfogadják, hogy az önkormányzat intézkedik egy lakásfoglaló miatt, és végrehajtót küld ki, de azt nem, hogy ezek után nem akar gondoskodni a fedél nélkül maradt családról. - A polgármester Szabó Zoltán három éve ígérget, hogy rendezi a kerületben a hajléktalanok ügyét, hogy nem raknak ki senkit az utcára - sorolja Horváth.

Segítettek volna

- Én csak azt ígértem, hogy télen nem lesz kilakoltatás, de most 28 fok van - mondta a telefonba Szabó Zoltán. - Ez az ügy másfél éve húzódik, számos lehetőséget felkínáltunk a családnak. A férfinak van egy vidéki háza is, de nem akarnak odaköltözni. Azt is felajánlottuk, hogy segítünk albérletet keresni és kifizetünk félévi kauciót. Semmilyen segítséget nem fogadtak el. Azt sajnos nem tudjuk szavatolni, hogy a lakásfoglalók hosszú távon berendezkedhetnek jogtalanul szerzett "otthonukban".

A polgármester elmondta, hogy a kilakoltatással üressé vált a lerobbant épület, melyet az önkormányzat legszívesebben lebontatna. Azonban a ház műemlék jellegű és eddig az elbontásra nem kaptak engedélyt. - Ha más megoldás nem lesz, akkor felújítjuk, és lakhatóvá tesszük az épületek lakásait, melyeket így értékesíteni tudunk - mondta a polgármester.

Jogértelmező kör

A rakodók kipakolják a bútorokat. - Demszky Gábor titkárságán kérünk segítséget, hogy este el tudjuk helyezni a családot - nyilatkozza Horváth. Iványi megjegyzi, hogy a családot el tudják helyezni az általa irányított Oltalom Karitatív Egyesületnél is.

A család távozása után a rendőr őrnagy veszi át a főszerepet, miután bevezényel és a tv2 munkatársainak, hogy ne kameázzanak itt össze-vissza. Spontán jogértelmező kör alakul az udvaron. Megtudjuk, hogy Iványi azért nem lenne rendőr, mert például az ilyen esetekben mocskos dolgokhoz kellene asszisztálnia. - Én a maga helyébe most tépném le a jelvényemet - mondja annak az őrnagynak, aki novemberben megbilincseltette az emberei jogi aktivistákat.

Kuka-sánc

A rendőr fenyegetőzik, és rángatni kezdi a tv2 kameráját. Elkéri a kameraman igazolványát. - Megnézhetik magukat, ha csak egy kockára is viszontlátom magam. - Nem fogja - mondja a riporter -, kitakarjuk az arcát, a hangját meg eltorzítjuk.

Az őrnagy utasít, majd az őrmesterek öt méterrel kitolják a kuka-kordont. Az aktivisták rendőrállamoznak még vagy öt percig, majd legyintve hátat fordítanak a közegeknek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!