Szilárda
-4 °C
2 °C

Patthelyzet a Dankó Pista 62-ben

2004.07.21. 14:51
Élő kordont vont a lajosmizsei Dankó Pista utca 62. elé Kolompár Orbán OCÖ-elnök és a cigány kisebbségi önkormányzat több tagja, meghátrálásra késztetve a hatósági kilakoltatásra érkező háztulajdonost. Kolompárék szerint a belügyminiszternek kellene kivizsgálnia a városban korábban köztartozások miatt elrendelt végrehajtásokat és ingatlanárveréseket. A romák lakta környék házait több esetben ugyanaz a személy vásárolta fel, aki most az elmaradt albérletfizetés miatt próbálta meg kilakoltatni az egykori tulajdonost.
Normális keretek között próbáljuk meg lezongorázni az ügyet! - igyekezett egy tárgyalóasztal mellé telepíteni Kolompár Orbán OCÖ-elnök a lajosmizsei Dankó Pista utca lakóit, a rendőri támogatással érkezett végrehajtót és a tulajdonost, aki jogerős bírósági végzés birtokában 32 ezer forintos költségen rendelte meg a kilakoltatást.

Nem látható tisztán

Tekintse meg képeinket!
Az Országos Cigány Önkormányzat vezetője azért jelent meg a Lajosmizsén tervezett hatósági végrehajtáson, mert információik szerint a főként roma családok által lakott területen lefolytatott ingatlanügyletekben "nem lehet tisztán látni". Kolompárék ugyanis úgy tudják, hogy több esetben alacsony értékbecslési áron kerültek kalapács alá azok a házak, amelyeket a felhalmozott köztartozások miatt vettek el tulajdonosaiktól. A kisebbségi önkormányzat szerint az árveréséken mindig ugyanaz a személy jutott a piaci értékükhöz képest töredékéért elárverezett ingatlanokhoz, sőt némelyiket azonnal jelentős haszonnal értékesíteni is tudta.

Lerablózták

A Dankó Pista utca 62. előtt "rablót" kiáltva fogadták a rendőrautók kíséretében érkező tulajdonost, Kiss Gézát, aki még az utcán heves szóváltásba keveredett a jelenlegi albérlőjével, Patai Tibornéval. Kiss Géza, aki nem járult hozzá, hogy a sajtóban megjelenjenek kijelentései, a bíróság jogerős döntésére hivatkozva indította meg a kilakoltatási eljárást. Pataiék, a ház korábbi tulajdonosai, jelenleg havi 12 ezer forintért bérlik vissza az ingatlant, ám a lakbért hosszabb ideje nem fizették be a kijelölt számlára. Pataiék szerint korábban készpénzben próbáltak fizetni, de azt a tulajdonos nem fogadta el, most viszont nem tudják kiegyenlíteni a számlát.

Megakadályozta a kordon

Klikk a képre!
Kolompár Orbán, akinek illetékességét Kiss mindvégig kétségbe vonta, egy a ház udvarán rögtönzött sajtótájékoztatón a belügyminiszter segítségét kérte a kisajátítások kivizsgálásában. Az OCÖ-elnök végül bejelentette a kilakoltatás elhalasztására hajlandóságot nem mutató tulajdonosnak, hogy az önkormányzat meg fogja akadályozni a rendőri akciót. Ezt követően Kolompár embereivel valamint a helyiekkel sorfalat állt a ház udvarán. A kialakult patthelyzetben a végrehajtó is arra kérte a tulajdonost, hogy adjon 30 nap haladékot a díjak befizetésére. Kiss Géza az utcáról mondta jegyzőkönyvbe a halasztási engedélyt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!