Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ki legyen az új miniszterelnök?

2006.09.28. 07:42
Drága olvasók!

Mi borzasztóan pozitívak vagyunk, ezért nem az őszödi pulpitus meg a tévészékház üszkös romjai felé mutogatunk vissza, hanem feltesszük kedvenc kérdésünket, a Quo vadis Magyarországot. Vagyis hogyan léphetünk tovább a mostani reménytelen katyvaszból? Technikailag nyilván úgy, hogy jön egy új miniszterelnök, akinek legalább azt elhiszik a választók, ha bemutatkozik. No, de ki legyen az? Összeszedtük az elképzelhető jelölteket és önjelölteket, a futballforradalomban ismertté vált figurákat, elhagyott parkolóházakban szobroztunk titkos informátorokra várva, pártházak vécéiben hallgatóztunk, és végül összeállt a lista a szóba jöhető figurákról. Osztályozza őket, hogy kiderülhessen, kit látna szívesen a nagyközönség! Ha a listán nem szereplő jelöltje van, a nevét, esetleg rövid indokolással, küldje el!

Ki legyen az új miniszterelnök?

Drága olvasók!

Mi borzasztóan pozitívak vagyunk, ezért nem az őszödi pulpitus meg a tévészékház üszkös romjai felé mutogatunk vissza, hanem feltesszük kedvenc kérdésünket, a Quo vadis Magyarországot. Vagyis hogyan léphetünk tovább a mostani reménytelen katyvaszból? Technikailag nyilván úgy, hogy jön egy új miniszterelnök, akinek legalább azt elhiszik a választók, ha bemutatkozik. No, de ki legyen az? Összeszedtük az elképzelhető jelölteket és önjelölteket, a futballforradalomban ismertté vált figurákat, elhagyott parkolóházakban szobroztunk titkos informátorokra várva, pártházak vécéiben hallgatóztunk, és végül összeállt a lista a szóba jöhető figurákról. Osztályozza őket, hogy kiderülhessen, kit látna szívesen a nagyközönség! Ha a listán nem szereplő jelöltje van, a nevét, esetleg rövid indokolással, küldje el!

Gyurcsány Ferenc

Pro: Van neki programja legalább két évre. Van parlamenti többsége. Orbán bukásával kénytelen lesz kormányozni. Csuda lenne, ha ezek után lopni vagy hazudni merne. Beemelte végre a köznyelvbe az elkúrást, a basszameget és a picsát. Nem vallásos.

Kontra: Undorítóbb a neve, mint Mitnyané. Lotyaszájú. Szereti a hízelgő barátokat, főleg ha van bajszuk.

2,66

Bokros Lajos

Pro: Az ő arcszőrzete hasonlít a legjobban Lemmyére a Motörheadból, akire viszont bármikor rábíznánk a nagy ellátórendszerek átalakítását. Legendás 95-ös csomagja miatt annyian utálják, hogy legalább nem akarna a választók kegyeire aspirálni, hiszen úgyis hiába.

Kontra: Szomorkásabb, mint a becsületkassza Gyurcsány Ferenc titkárságán. Optimista pillanataiban úgy véli, talán megúszhatjuk egy sima nemzethalállal.

2,41

Orbán Viktor

Pro: A válság múlt hétvégi kirobbanásakor egy időre eltűnt, mint Mazsola a tévészékházból. Azóta viszont aktívabb, mint Lendvai Ildikó, miután Csintalan Sándor egy bolondos juniálison viccből speedet kevert a púderébe.

Kontra: Gyurcsány Ferenc földbe döngölésén kívül nincs dekódolható célja az életben, ami egyelőre szórakoztató, de Mikulásra nagyon ráunnánk.

2,28

Csányi Sándor

Pro: Már úgyis övé a fél ország, sőt ő gondoskodik a fél nemzet pénztárcájáról. Ha Magyarország miniszterelnökeként folytatná az OTP akvizíciós politikáját, néhány év múlva ismét három tenger nyaldosná a strandoló nemzet bokáját. Többet foglalkozott pénzügyekkel, mint politikával.

Kontra: Mint minden bankár óvatos, túlságosan zárkózott típus, a választói azonosulást segítő személyes élmények előcsalogatásához a Nemzetbiztonsági Hivatal is kevés lenne. Az állami ünnepeken, cirkuszokon a nép kénytelen volna beérni hasonmásokkal.

2,01

Esterházy Péter

Pro: Jelöltjeink közül talán az egyetlen, aki a következő három dolgot teljesíti: széles körben ismert, elfogadott; nem adta meg/el magát egyik oldalnak sem; az elmúlt 17 évben folyton hallatta hangját, de ez cseppet sem látszik meg rajta. Hasonlít Mátyás királyra, vérvonalilag kisujjában van az országirányítás. Ő lenne a legolvasottabb miniszterelnök.

Kontra: Egyszer már befürdött az ország egy bölcsészkormánnyal. Még egy irodalmi Nobel-díjjal sem lehetne rávenni arra, hogy miniszterelnök legyen. Nem írna több könyvet.

1,91

Kuncze "Strabag" Gábor

Pro: Ha ő vezetné a reformkormányt, az utolsó fing kis faluba is autópálya vezetne.

Kontra: Erős aszfaltszag árad belőle, ami megnehezítené az érdekegyeztetés reformok idején különösen kényes folyamatát.

1,78

Tölgyessy Péter

Pro: A szadeszosoktól a szocikon át a fideszesekig mindenki nagyon utálja. Briliáns elme, nagyszerű elemző, lebilincselő író és évtizedekig hordta ugyanazt a pulóvert.

Kontra: Egy adag ecetes hering társaságában is maximum öt perc után marginalizálódik.

1,69

Baló György

Pro: Az egyetlen ember az állami tévében, aki úgy tudott beszélgetni Gyurcsány Ferenccel, hogy az még a Hír Tv Kossuth téren tüntető rajongóit is nevetésre ingerelte.

Kontra: Különös arcszerkezete állandó témája lenne a suttogó propagandának. A nemzeti radikálisok kommunistának tartják. Lemaradt a pápa haláláról.

1,57

Hajós András

Pro: Képes akármikor, ellenállás nélkül megbukni. Akárkit is válasszanak Önök miniszterelnöknek, előtte minden további nélkül megérne egy próbát. Magas és fiatal, de ősz üstöke miatt kinevezésekor a nyugdíjasok sem nyúlnának azonnal gyógyszereik után.

Kontra: Az örök ígéret, aki egy könnyűzenei koncert hallgatóságánál népesebb közönség előtt egyszer sem bizonyította még, hogy képes színvonalas produkcióra is. Borzalmas tud lenni a humorérzéke.

1,51

Friderikusz Sándor

Pro: Hiller 'Nemzeti Politika!!!' István a jelek szerint valósággal szerelmes belé, ami megfelelő szocialista háttértámogatást jelentene egy válságkormány élén. Mostani ATV-s műsora azt tanúsítja, annyira unja a politikát, hogy még egy szekértáborhoz is képtelen lenne csatlakozni.

Kontra: Lendvai Ildikó is szerelmes belé.

1,51

Rogán Antal

Pro: A jobboldal reménysége, aki a változás tornádójaként nyerné meg az Orbán Viktor-hívőket, és azokat a bizonytalanokat, akik már túl vannak Orbán Viktoron, de a többire csak fintorogni tudnak. A szocialista politikusoknak is nagy kedvencük.

Kontra: Egy faxgép képes kifogni rajta. A bizonytalanok egy része még mindig nem lát benne többet egy ropinál.

1,46

Eperjes Károly

Pro: Ha elveit lenne kénytelen feladni, neadjisten lerohannánk Szerbiát, nem az öngyilkosságban keresne kiutat. Jól ismeri a magyar politikai elit legnagyobb történelmi alakját, Széchenyi Istvánt. Lehengerlő orgánum és virtus.

Kontra: Harry Potter- és általában a tömegkultúrával szembeni utálata erősen megosztaná a tömegkultúra-zabáló magyar nemzetet. Hajlamos teológiai alapon magyarázni a történelmet, a politikát, és szinte akármit.

1,43

Mádl Ferenc

Pro: Yoda Feri Bácsi pompás kapcsolatokat tudna kiépíteni a világ vezető, filmkultúrájára oly büszke országával, az Egyesült Államokkal, ha ráadásul kiderül, hogy mégis léteznek jedik, miénk lesz a Kárpát-medencei hegemónia.

Kontra: Békés kinézete ellenére rabiátus ember, a reformokkal óhatatlanul együtt járó konfliktusokat esetleg az Erő felhasználásával, távfojtással oldaná meg. A jelen geopolitikai helyzetben ez nehezen vállható nemzetbiztonsági kockázatot jelentene, bár a megszorítások levezénylését kétségkívül megkönnyítené.

1,43

Szili Katalin

Pro: Jobban szereti a fontos közjogi pozíciókat, mint az egyszeri kiszes a bazmegolást. Elfogadható lehet a nemzeti érzelműeknek és a szocialista törzsgárdának is. Nem beszélve a vallásos, illetve ortodox kosztümpárti tömegekről.

Kontra: Ugyanez.

1,41

Stumpf István

Pro: A Elkúrtuk-gate egyik nagy nyertese, aki a választások előtt már teljesen partvonalon kívülre szorult pártjában, a Fideszben, de most mintha dublőröket alkalmazna, egyszerre három-négy tévécsatornán értékel, oktat, elemez. A szerkesztőségben már azt gondoltuk, hogy valaki egy Stumpf István-matricát ragasztott a tévénkre, mert ahányszor ránéztünk, őt láttuk. Az MSZMP-től a liberalizmuson át a konzervativizmusig jutott politológus képes szintetizálni, konszenzuálni meg ilyesmi szinte az egész politikai palettát. Az első olyan magyar miniszterelnök lehetne, akinek tanult szakmája a politika, és még tudományos fokozata is van belőle.

Kontra: A nevét csak német nyelvterületen tudják kimondani.

1,37

Havas Henrik

Pro: Volt már taxisofőr és címzetes államtitkár, sőt minden más is, csak a miniszterelnök és az újságíró hiányzik már az önéletrajzából.

Kontra: Képzeljék el milyen bonyolult lesz majd mindig kimondani, hogy Tisztelt Tanár Úr miniszterelnök úr"

1,26

Dobrev Klára

Pro: Következetesen továbbvinné a Gyurcsány-vonalat.

Kontra: Következetesen továbbvinné a Gyurcsány-vonalat.

1,25

Gergényi Péter

Pro: Rendszerető rendőr, de nem egy szürke fakabát. Helyszínen mindig Al Capone-jelmezben a gavallér gengszter eleganciájával mutatkozik, ami nemcsak megnyerő stílusról, de sokszínűségről is árulkodik. Még ha a rendőrséget nem is sikerül az első nap összekapnia, ágyúval lő verébre másnap. Hasonlít Lugosi Bélára.

Kontra: Már országos rendőrfőkapitányi kinevezéséhez is hiányzott legalább egy egyetemi diploma, és bár a kormányfői tisztséghez nem kell felsőfokú képzettség, a köztudottan tudálékos magyar közéletet legalábbis megosztaná személye, az értelmetlen diszkórazziák áldozatairól nem is beszélve. Jobban hasonlít a maszkjától megfosztott Darth Vaderre, mint Lugosi Bélára.

1,19

Tamás Gáspár Miklós

Pro: Az utolsó ember, aki baloldali megmozdulást képes látni a tévéostromban. Mentségére legyen mondva, hogy mindenben baloldali megmozdulást lát. Az utolsó ember, aki bízik a magyar szakszervezeti mozgalomban. Mentségére legyen mondva, hogy még nem látott közelről magyar szakszervezeti vezetőt. Gyurcsány tökéletes utóda lehetne: marxista, pozőr, autoriter és grafomán.

Kontra: Szavazói bázisa a német, francia és angol felsőfokú nyelvvizsgával rendelkező, Hegel életművét fejből vágó szervezett gyári munkásság. Szóval saját magán kívül soha senki más nem szavazna rá.

1,19

Molnár Lajos

Pro: Gyakorlatias, és a hatékonysághoz kellően elszánt és szeleburdi reformer a jelenlegi egészségügyi miniszter. Annyira monomániás, hogy mindenről az jut az eszébe, mármint a reform. Orvosként jól tudja, mitől döglik a beteg. Még egy emberi belsőségekben matató traumatológusnak is a szemébe meri mondani, hogy nincs pénz.

Kontra: Gyurcsánynál is gyakrabban beszél csúnyán, nagyon hamar azonosítanák Bokrossal.

1,01

Kiss Péter

Pro: Ha nem lett volna Gyurcsány, már lenne miniszterelnöki tapasztalata. Annyira szürke, hogy saját esküvőjén is el tudna vegyülni a tömegban, ami lincselésveszély esetén kiváló tulajdonság. Hasonlít Lusta Dickre, a gyerekek zabálnák.

Kontra: "Úgy szeretnénk élni, mint Európa szerencsésebbik felén osztrák szomszédaink." Arra, hogy mikorra történjék meg a felzárkózás, Kiss Péter szerint szintén egyszerű a válasz: minél gyorsabban. (mszp.hu)

1,01

Császár "Forradalmár" Attila

Pro: A mostani forradalom feketén-fehéren bebizonyította, hogy a HírTv riportere nemcsak az első sorból kész tudósítani, hanem még a forradalmároknál is hamarabb értesül a következő forradalmi helyszínről, a jövőbe látás képessége pedig csak a legritkább esetben adatik meg egy ország vezetőjének. Lendvai Ildikó és Gyurcsány Ferenc szerelemgyerekénél is jobban dramatizál, kődobálók lelkesítésében hozzá képest még Toroczkai László is csak egy Rudi Zoltán.

Kontra: Képes egyik napról a másikra más színben láttatni az eseményeket, ami a hazugsággal terhelt magyar közéletben többet ártana, mint három mázsa fingatópor bevetése Horthy Miklós újratemetésén.

0,92

Hiller István

Pro: Senki sem tudja úgy üvölteni, hogy Ez a nemzeti politika!!!?, mint a miniszter-pártelnök. Ezzel a képességével nagy hatást érhet el a jobboldali szavazók körében is, ami megszorítások idején alapvető fontosságú. Ha a politizálás súlypontja a következő hónapokban tartósan áthelyeződik az utcára, a leendő miniszterelnöknek úgyis kell egy jó csatakiáltás.

Kontra: "Mi elindultunk egy úton, és ez az út, főként az első szakasza, göröngyös. Tele van bukkanókkal és nagyon rázós. Gyakran érünk útkereszteződésekhez, és dönteni kell, hogy melyik a helyes irány. Azt mondhatom nektek, hogy nemcsak abban döntöttünk, hogy elindulunk ezen az úton, hanem a Gyurcsány-kormány minden útkereszteződésnél kitűzte a közlekedési táblákat, és kijelölte a kötelező haladási irányt." (hiller.hu/beszédek)

0,91

Deutsch-Für Tamás

Pro: A keményvonalas MDF-es hadügyi családba nősült polgári zsidó playboy már csak a neve miatt is eszményi kormányfő lehetne egy átmeneti, esetleg nagykoalíciós kabinet élén, és nagyszerűen mutatna a nyugati pletykalapok címlapján is.

Kontra: Egyszer volt (van) már sportminiszterból lett miniszterelnökünk. Nem vált be.

0,91

Torgyán József

Pro: A székházostrom-ügyekben legtapasztaltabb magyar politikus már két nappal a Szabadság téri roham előtt megmondta, hogy a kiszipolyozott magyarság csakhamar elsöpri az illegitim politikai elitet. Új alkotmányt és alkotmányozó nemzetgyűlést követelt, és a komcsikat kirekesztené a hatalomból, csakúgy mint a Kossuth tériek. Vitán felül minden idők legszórakoztatóbb pártelnöke és agrárminisztere volt, a Fradi pedig bajnok.

Kontra: 1990-2002

0,87

Pozsgay Imre

Pro: Hatalmas feje van és álnépies kiejtése.

Kontra: Horn, Medgyessy és Gyurcsány után még egy volt állampárti főmufti. Besúgói jelentéseket olvashatott bárkiről, mindezt később erős népnemzeti kanyarral próbálta kompenzálni. Mostanában olyanokat mond, mintha hajnalkamagon és csattanó maszlagon élne, de továbbra sem viccesebb, mint egy Farkasházy Tivadar-monológ.

0,85

Toroczkai László

Pro: A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője régóta tesz erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az országos médiafigyelem közelébe kerüljön. Megverték már Szerbiában, kitiltották Szlovákiából, Magyarszigeten terjeszti minden évben az új szegedi gondolatot, de mégis a tévé ostromával sikerült jelentősebb ismertségre szert tennie az ifjú revizionistának. Megválasztása esetén nem lennénk a Kisantant helyében.

Kontra: Történelmi tapasztalataink szerint a hasonló figurák országlása után mindig csökkent az ország területe. Elég hülyén nézne ki, ha Vecsésnél kezdődne Románia.

0,85

Szekeres Imre

Pro: A zuhanyhíradó szerint ő a reálpolitkusok választása. A szocikat alkotmányosan úgysem lehet kipenderíteni a hatalomból, a balliberális koalíció a legitim kormányerő. Ha Gyurcsány bukik, miért ne az ambiciózus hadügyminiszter-pártelnökhelyettes vegye át a stafétát a választásokig? Szeret Scrabble-t játszani.

Kontra: Felesége nagyon jól főz. Étrendjébe egyre inkább megjelennek a zöldség- és gyümölcsfélék, valamint a sajt- és halételek. Olykor persze megesik, hogy elcsábul egy-egy finom, hagyományos falatra. Leginkább a híres Jászapáti toroskáposzta az, ami miatt félre teszi a reformkonyhát. Feszült pillanataiban is a konyha az, ami meg tudja nyugtatni. Ilyenkor a Szekeres család együtt főz. (szekeresimre.hu)

0,84

Budaházy György

A 2002-es Erzsébethíd-foglalás szervezője, a Lelkiismeret 88 csoport alapítója, jelenleg körözés alatt

Pro: Jól áll neki a símaszk, így szorosabbra fűzhetné Magyarország kapcsolatait a skandináv országokkal és Svájccal; ügyesen menekül; vitán felül ért a hidakhoz és a tömegközlekedéshez.

Kontra: A döntő első száz napot várhatóan börtönben tölti.

0,76

Szűrös Mátyás

Pro: Mi nem szeretjük a tömörülést, ő meg azt mondta a Kossuth téren, hogy antiszociális és nemzetietlen politika melegágya a neoliberális tömörülés. Első blikkre látszik rajta, hogy az MSZMP Központi Bizottságának titkára volt, meg moszkvai nagykövet, így nem árul zsákbamacskát.

Kontra: A Kossuth téren azt mondta, hogy nem ilyen köztársaságot akart. Ezt sajnos el is hisszük neki, ebben az elcseszett verzióban túl sok a párt és irreálisan sűrűn utazhatnak külföldre az emberek.

0,74

Sváby András

Pro: Több száz SMS-es szavazással a háta mögött, tisztában van azzal, mi nyomja a tévénéző nemzet lelkét. Jó producer, képességeit kormányfőként is kamatoztathatja.

Kontra: Azonnal megbukik, ha a következő választáson Orbán Viktor az ellenfele. Beszédhibája legalább annyira rányomná bélyegét kormányára, mint Medgyessy Péter útelágazása a sajátjára.

0,71

Rudi Zoltán

Pro: Az MTV elnökeként két év alatt egyensúlyba hozta az intézmény költségvetését, biztos megbírkózna az államháztartással is. Legfeljebb egyszer-kétszer rágyújtanák az országot.

Kontra: Az MTV azóta is nézhetetlen. Unalmas, szürke, állandóan ismétlő országot vizionálunk!

0,66

Ekrem Kemál György

Pro: Annyira szélsőséges, hogy az összes politikai erőtől jelentős távolságot tudna tartani, hozzá képest az átlagos árpádsávos-hídlezárós tüntető is valóságos Kőszeg Ferencbe oltott Gandhi. Van vezetői tapasztalata, igaz egy apró szélsőséges szervezet, a Kommunizmus Üldözötteinek Szövetsége élén szerezte. Szenvedélyes dévérkeszeg-horgász, hobbiját katonai gyakorlóban űzi. Miniszterelnökként valószínűleg aktív katonapolitikát űzne: a tévészékház ostrománál riporterünk mellette állt, amikor meg akarta szerezni a sarokba szorított és kövekkel megdobált rendőrosztag fegyvereit.

Kontra: Nincs nála nagyobb pechvogel, ami nem tűnik ideális tulajdonságnak egy válságba jutott ország megmentéséhez. Ő ugyanis az egyetlen ember a magyar univerzumban, akit alkotmányos rend elleni szervezkedés kísérlete miatt jogerősen elítéltek. Két év felfüggesztettet kapott.

0,52

Puch "Strabag" László

Pro: Amennyiben a forradalom elmaradna, és ez ugye elég valószínű, a tizenhat év alatt kiépült magyar politikai struktúrában ideális jelölt lehet, akinek a neve szinte minden nagyobb korrupciós ügyben fölvetődik. Ha Kulcsár Attilától kapta a Peugeot-ját, ha nem: Puch László pártpénztárnok a XXI. századi Magyarország hőse, a párt mögött álló, szinte láthatatlan táskás ember, aki a háttérből minden folyamatot képes irányítani. Nem lenne egyszerűbb akkor már tényleg az ő kezébe adni az irányítást? A jelölt mindkét oldalnak tökéletes lehet: a jobbosok nála gyűlölhetőbb, szidalmazhatóbb figurát nem is találhatnának közösségépítő köztéri tréningjeikhez, a folyton frakciózó, érdekcsoportozó szocialisták között pedig mindig stabil lenne a bázisa, hiszen nála van a pénz.

Kontra: Lásd pro.

0,41

Véleményüket, észrevételeiket ide írják meg!

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!