Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Mádl Hajdut jelölné ORTT-elnöknek, Medgyessy nem

2004.02.13. 13:27
Az államfő a jelenlegi ORTT-elnök mandátumának meghosszabbítását szorgalmazza, Medgyessy Péter miniszterelnök azonban Hajdu István helyett a MúOSZ elnökét, saját médiatanácsadóját, vagy Wéber Judit médiajogászt ajánlja a posztra. A kormányfő az államfővel közösen jelölheti az ORTT első emberét.
A Népszabadság pénteki számában arról ír: Medgyessy Péter miniszterelnök az államfőhöz írott levelében három személyt javasolt ORTT-elnöknek: Wisinger Istvánt, a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnökét, Kavas Istvánt, az RTL Klub volt vezérigazgatóját, aki jelenleg a Miniszterelnöki Hivatalban a médiatörvény előkészítéséért felelős, és Wéber Judit médiajogászt. Medgyessy listáján nem szerepelt Hajdu István.

Mádl Hajdut jelöli

Mádl Ferenc köztársasági elnök ezzel szemben Hajdu Istvánt, a grémium jelenlegi vezetőjét javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének, s erről levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt - közölte az államfő sajtóirodája pénteken.

Február végéig szól az elnöki megbizatás

Hajdu István mandátuma 2004. február 29-én jár le. Az új jelöltet az államfő és a kormányfő együtt jelöli - emlékeztet a sajtóiroda közleménye, amely szerint "az államfő először a sajtóból, majd a miniszterelnök leveléből értesült arról, hogy a kormányfő kiket tart alkalmasnak a jelölésre, ezért a tegnapi napon levelet írt Medgyessy Péternek".

"Hajdu Istvánt nem egészen egy évvel ezelőtt az államfő és a miniszterelnök közösen jelölte e tisztségre, és a jelölést az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta" - olvasható a dokumentumban.

A leváltás nehezen volna indokolható

A közlemény szerint az államfő véleménye az, hogy "Hajdu István nem egész egy éve mostani nehéz ORTT-elnöki feladatait is a jog és a kiegyenlítő mérsékeltség bölcsességével végezte; nyilvános megnyilatkozásai is ennek jegyében alakultak." Ezért Mádl Ferenc hangsúlyozza: Hajdu Istvánt most "leváltani" igazában nehezen indokolható, elmarasztaló értékítéletet jelentene vele és a korábbi közös döntéssel szemben.

Medgyessy Péter miniszterelnök a nyilvánosságra kerülésével egy időben kapta meg Mádl Ferenc köztársasági elnök levelét, amelyben az államfő az Országos Rádió és Televízió Testület elnöki tisztségére történő jelölés kapcsán fejti ki véleményét - tartalmazza a kormányszóvivő pénteki közleménye. A dokumentum szerint a miniszterelnök a február 16-ai országértékelő beszédét követő napokban személyes találkozót kezdeményez Mádl Ferenc köztársasági elnöknél, más aktuális kérdések megvitatása mellett az ORTT vezetőjének személyével kapcsolatban is megtörténjék a szükséges egyeztetés.