Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Kínai iskola nyílt Újpalotán

2004.09.03. 06:41
Megkezdődött az oktatás a Magyar Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is. Az iskola létesítésének ötlete először Medgyessy Péter miniszterelnök 2003. augusztusi kínai látogatása során merült fel.
Kilencvenhat magyar és kínai kisdiák kezdte a tanévet tegnap a XV. kerületben, Újpalotán, az első Magyar-Kínai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában.

A Rákospalota-Pestújhely-Újpalota alkotta városrész ezzel már nem csak kereskedelmi fellegvára, de oktatási bázisa is lett a fővárosban élő kínai családoknak. A kerület évek óta jó kapcsolatokat ápol ázsiai - többségében kínai - üzletemberekkel, ezt bizonyítja az Újpalota határában működő AsiaCenter és China Mart, nagykereskedelemi központ is.

Az iskola létesítésének ötlete először Medgyessy Péter miniszterelnök 2003. augusztusi kínai látogatása során merült fel. Mint akkor mondta: ösztönözné a Magyarországon befektető, de Kínához kötődő üzletembereket, ha kínai tannyelvű iskolába írathatnák gyermekeiket. Ez egyúttal elősegíthetné, hogy Magyarország egyfajta bázisa legyen a közép-európai kínai jelenlétnek.

Az iskola megalapítására az Oktatási Minisztériumot bízták meg. Az oktatási program szerint a tanulók két tannyelvű képzésben 13 évfolyamon, angolt és magas óraszámban kínai nyelvet tanulnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!