Piroska
-1 °C
5 °C

Eltűnt 21 kínai diák a pécsi egyetemről

2008.05.06. 00:26
Eltűnt 21 kínai diák a Pécsi Tudományegyetemről. Elképzelhető, hogy csak azért jelentkeztek, hogy vízumot kapjanak, aztán továbbálljanak az unió valamelyik országába - írta meg a Népszabadság. Ezt a módszert gyakran vetik be távoli országok diákjai magyar egyetemeken.

A pécsi egyetemen az elmúlt tíz évben ötven kínai diák szerzett diplomát, a legtöbben angol nyelvű közgazdászképzésben vettek részt. 2007 végén ugrásszerűen megnőtt a kínai diákok érdeklődése: november óta 87-en jelentkeztek az egyetem három hónapos angol nyelvű előkészítő kurzusára. Februárban öt kínai diák kezdte el az intenzív angol kurzust, ők a napokban vizsgával zárják a több százezer forintba kerülő tanfolyamot. Áprilisban újabb 32 kínai diák érkezett, és ők is belefogtak az angoltanulásba, aztán egyetlen nap alatt 21 hallgató költözött ki az egyetem vendégházából, és nem tájékoztatott senkit távozása okáról.

Álmosné dr. Kajdy Ella, a PTE nemzetközi oktatási központjának vezetője a Népszabadságnak elmondta, hogy a diákok a dél-kínai Fujian tartományból származnak, és egyazon kínai ügynökség hozta őket Pécsre. Az intézmény jelezte az ügynökségnek a történteket, a cég úgy reagált, hogy nem érti a kínai diákok távozásának okát. A jelek arra vallanak, hogy a kínai fiatalok azért jelentkeztek a pécsi egyetemre, hogy vízumhoz jussanak, majd a tartózkodási engedélyt felhasználva továbbutazzanak az unió valamelyik országába.

A PTE értesítette a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal pécsi régiós igazgatóságát a kínaiak eltűnéséről. Az igazgatóságon nem kívántak nyilatkozni az ügyben, csak annyit mondtak, hogy megtették a szükséges intézkedéseket. Ez azt jelenti, hogy körözést adnak ki a kínaiak ellen, és ha megtalálják őket az unió valamelyik országában, kiutasítás vár rájuk.

Azok a hazai egyetemek, ahol régóta folyik angol nyelvű oktatás, már felkészültek a távoli országok diákjainak migrációs trükkjeire. Jenei Attila, a Debreceni Egyetem nemzetközi oktatási központjának vezetője elmondta, hogy különös gonddal kontrollálják a Távol-Keleten és a Délkelet-Ázsiában diákokat toborzó ügynökségeket, mert akad olyan cég, amelyről gyanítható, hogy valójában emberkereskedelemmel foglalkozik.

A Budapesti Corvinus Egyetem is óvatos az ázsiai és afrikai diákok felvételekor. A külföldiek körében népszerű, angol nyelvű gazdálkodási és menedzsment szaknyelvi előkészítő kurzusra csak azok juthatnak be, akiket az egyetem saját ügynökei hoznak, és akik eredményesen teljesítették a matematika tudáspróbát. Gyanús közvetítő legutóbb márciusban próbálkozott: akkor egy, önmagát nigériai egyetemi tanárnak valló férfi kereste meg a budapesti intézményt, és azt kérte, hogy húsz, az iskolájában végző fiatal hadd tanuljon két hétig Budapesten. A nigériai egyetemen nem tudtak sem az utat szervező tanárról, sem a húsz diákról, így nem fogadták a csoportot.

A Kodolányi János Főiskolán 2004-ben 98 bangladesi és indiai fiatal kezdte el az angol nyelvű turisztikai szakot. 96-an alig pár hét elteltével odébbálltak - mondta el Szabó Péter, a székesfehérvári központú intézmény rektora. Azóta a Kodolányi nem fogad bangladesi és indiai diákokat, de óvatosak a kínai fiatalokkal is: őket akkor engedik jelentkezni, ha a távol-keleti ország valamelyik állami egyeteme javasolja továbbtanulásukat.