Móric
14 °C
17 °C

Kínai maffia alakulhat Budapesten

2003.09.03. 07:38
Pekingi rendőrök segítik majd a kínai bűnözők elfogását, jelentette be Lamperth Mónika. A rendőrség szerint még nincs kialakult kínai maffia Magyarországon, egy csoport azonban már a külföldi hatóságok figyelmét is felkeltette.
Rövidesen pekingi nyomozók segíthetik a Magyarországon letelepedett kínai bűnözők felderítését, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lamperth Mónika belügyminiszter. Bár a magyar hatóságok szerint még nem lehet kínai maffiáról beszélni, létezik egy alvilági csoport, amelynek tagjai valamennyien Kína Fucsien tartományából származnak.

Maguk közt

A kínai bűnözők szinte kizárólag saját honfitársaik megsarcolására rendezkedtek be, írja a Hírlap. Az általuk elkövetett bűncselekmények száma egyelőre nem kimagasló, a tavaly eljárás alá vont 4452 külföldi elkövető közül összesen 123-an voltak kínaiak. Idén növekedett a kínaiakat érintő erőszakos bűncselekmények száma, két év szünet után hárman lettek gyilkosság áldozatai.

"Klasszikus" bűnbandáról nem rendelkezik információkkal a rendőrség, külföldi társszervek figyelmeztetése alapján azonban felfigyeltek egy kizárólag Kína Fucsien tartományából érkezőkből szerveződött csoportra. A banda szintén honfitársaik kifosztására, megzsarolására specializálódott.

Olyan egyformák

A segítségül érkező pekingi rendőrök kínai okmánymintákat is hoznak magukkal, könnyebbé téve a hamisítások kiszűrését. A Magyar Hírlap információi szerint ugyanis nem ritka, hogy az európaiak számára "megkülönböztethetetlen" kínaiak egyszerű képcserés trükkökkel vagy csak más papírjainak felmutatásával átverik az intézkedő rendőröket.