Viola
-6 °C
-2 °C

Kínai maffia alakulhat Budapesten

2003.09.03. 07:38
Pekingi rendőrök segítik majd a kínai bűnözők elfogását, jelentette be Lamperth Mónika. A rendőrség szerint még nincs kialakult kínai maffia Magyarországon, egy csoport azonban már a külföldi hatóságok figyelmét is felkeltette.
Rövidesen pekingi nyomozók segíthetik a Magyarországon letelepedett kínai bűnözők felderítését, nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lamperth Mónika belügyminiszter. Bár a magyar hatóságok szerint még nem lehet kínai maffiáról beszélni, létezik egy alvilági csoport, amelynek tagjai valamennyien Kína Fucsien tartományából származnak.

Maguk közt

A kínai bűnözők szinte kizárólag saját honfitársaik megsarcolására rendezkedtek be, írja a Hírlap. Az általuk elkövetett bűncselekmények száma egyelőre nem kimagasló, a tavaly eljárás alá vont 4452 külföldi elkövető közül összesen 123-an voltak kínaiak. Idén növekedett a kínaiakat érintő erőszakos bűncselekmények száma, két év szünet után hárman lettek gyilkosság áldozatai.

"Klasszikus" bűnbandáról nem rendelkezik információkkal a rendőrség, külföldi társszervek figyelmeztetése alapján azonban felfigyeltek egy kizárólag Kína Fucsien tartományából érkezőkből szerveződött csoportra. A banda szintén honfitársaik kifosztására, megzsarolására specializálódott.

Olyan egyformák

A segítségül érkező pekingi rendőrök kínai okmánymintákat is hoznak magukkal, könnyebbé téve a hamisítások kiszűrését. A Magyar Hírlap információi szerint ugyanis nem ritka, hogy az európaiak számára "megkülönböztethetetlen" kínaiak egyszerű képcserés trükkökkel vagy csak más papírjainak felmutatásával átverik az intézkedő rendőröket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!