Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Petőfi-szobrot avat Medgyessy Kínában

2003.08.25. 12:40
A kedden háromnapos látogatásra Kínába utazó miniszterelnök találkozik többek között Ven Csia-paóval, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának elnökével, Hu Csian-tao, a Kínai Népköztársaság elnök-pártfőtitkárával és Vu Pang-kuo, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága elnökével is. Medgyessy kollégájával "felfrissíti" a két ország között már korábban aláírt Közös Nyilatkozatot, a változtatásokról ugyanakkor nem szivárogtak ki részletek.
Hosszú évtizedek óta politikai értelemben a legmagasabb szinten képviseli magát Magyarország Kínában: Medgyessy Péter kormányfő három napra érkezik az ázsiai országba.

Utazik a kormány

Közös Nyilatkozat
Mai politikai kapcsolatunk alapja egy korábban aláírt közös nyilatkozat, amely figyelembe veszi a két állam politikai berendezkedésében meglévő különbözőségeket. A kapcsolatok alakítása során: - mindkét részről tudomásul vettük, hogy politikai és társadalmi berendezkedésünk és értékrendünk eltérő; kinyilvánítottuk készségünket kapcsolataink további fejlesztésére az egyenjogúság, a kölcsönös tisztelet és előnyök alapján; - tudomásul vesszük, hogy egyes politikai kérdéseket eltérően ítélünk meg, ugyanakkor arra törekszünk, hogy ezek a véleménykülönbségek ne váljanak a kölcsönösen előnyös kapcsolatfejlesztés akadályává; - magyar részről tiszteletben tartjuk az "egy Kína" elvet és Kína területi integritását; a KNK-t ismerjük el Kína egyetlen törvényes képviselőjének, s hivatalos államközi kapcsolatokat a KNK-val tartunk fenn; Tajvannal hivatalos kapcsolatokat nem ápolunk, csak nem állami keretek között folytatunk alapvetően gazdasági, kereskedelmi együttműködést.
A miniszterelnökkel utazó delegáció tagja többek között Lamperth Mónika belügyminiszter, Kovács László külügyminiszter, Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter, valamint több szaktárca magas rangú képviselője és számos üzletember.

Medgyessy Péter és kísérete augusztus 27-én érkezik meg Pekingbe - tájékoztatta az Indexet a Miniszterelnöki Hivatal. A kínai fővárosban a magyar kormányfő megbeszélést folytat meghívójával, Ven Csia-paóval, a Kínai Népköztársaság Államtanácsának elnökével. A miniszterelnököt fogadja Hu Csian-tao, a Kínai Népköztársaság elnök-pártfőtitkára és Vu Pang-kuo, az Országos Népi Gyűlés Állandó Bizottsága elnöke is. Medgyessy Péter tiszteletére kínai partnere díszvacsorát ad.

Közös Nyilatkozat

A látogatás alkalom, hogy a két miniszterelnök "felfrissítse a két ország között már korábban aláírt Közös Nyilatkozat néven emlegetett kétoldalú együttműködést. Hogy milyen változások várhatók a korábbi együttműködéshez képest, arról nem tudott a Miniszterelnöki Hivatal tájékoztatással szolgálni.

A Közös Nyilatkozat mellett a szaktárcák képviselői több kormányközi és tárcaközi megállapodást is aláírnak, többek között a turizmus, a szervezett bűnözés elleni harc, az oktatás, az informatika és a sport tárgykörében.

Medgyessy Péter ellátogat a Sang Ti Fejlesztési Övezetbe is, ahol megtekinti a Hua Wei informatikai vállalatot, majd nyitóbeszédet mond a Bank of China szervezésében létrejövő magyar-kínai gazdasági és üzleti találkozón. A kormányfő jelenlétében avatják fel Petőfi Sándor mellszobrát a pekingi Lu Hszün Múzeumban.