Aliz
3 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Magyarok a bevándorlásügy papírtengerén

Százhúszezer ember szerzett magyar állampolgárságot a rendszerváltás óta. Nagy részük magyar, akiknek ügyét a más nemzetiségűekével együtt intézték. A mai kérelmezőket már jobb körülmények fogadják a bevándorlási hivatalban, de még mindig úgy gondolják, hogy a kínaiaknak könnyebben megy az ügyintézés.
Gyors beszédű, vidám férfi ül a bevándorlási hivatalban, a gyesen lévő feleségének intézi az állampolgárságot, neki már megvan. "Úgy tűnik, kezd alakulni" - válaszolja, amikor a procedúráról kérdezzük. Illúziói azért nincsenek, övtáskájában hat-hét papír lapul, néha előkapja az egyiket, mert nem tudja követni, éppen mit kell intéznie. "Most át kell mennem a másik irodába, hogy meg tudjam mondani ezeknek itt, hogy hol tartanak azok ott. Hát miért én helyettesítem a számítógépet?"

Határon túli magyarok a Budafoki úti bevándorlási hivatalban. Az állampolgársági ügyek irodája előtt csak néhányan várakoznak, tartózkodási és letelepedési kérelmekkel viszont kisebb tömeg szeretne az ajtón túlra jutni. Ha a december 5-i népszavazáson az emberek megfelelő számban igennel szavaznak a kettős állampolgárságról szóló kérdésre, akkor a jelenlegi eljárás jelentősen lerövidülhet (igaz, még senki sem tudja, hogy mennyivel és hogyan).

Munkavállalástól az állampolgárságig

Fotók: Barakonyi Szabolcs
A határon túlról érkezett magyaroknak ideális esetben három, de inkább három és fél, négy évükbe kerül, amíg leteszik az állampolgársági esküt a lakóhelyük szerint illetékes önkormányzatnál. Számoljunk csak:

1. Ha van munkahely, és a munkáltató vállalja a következő években várható tortúrát (a hivatali ügyintézésére évente hat-hét szabadnap is rámehet), akkor egy hónapot kell várni, amíg a munkaügyi központ is meghirdeti az állást, hátha akad a jelentkezők között magyar állampolgár (a határon túli munkaerőhöz ragaszkodó munkáltató tesre szabott feltételek megadásával ezt kivédheti). Átfutási idő egy hónap.

2. Ha megvan a munkahely, a bevándorlási hivatalban egy évre szóló tartózkodási engedélyt lehet kérni. Egyebek mellett a kérelmező szülőhazájából származó születési anyakönyvi kivonatot, erkölcsi bizonyítványt kell bemutatni. A rutinos hivatalba járók szerint minden megszerzett és (sok pénzért, hitelesen) lefordított papírról több tucat fénymásolatot érdemes készíteni, mert sohasem lehet tudni, mikor kérnek újra egy drágán vagy sok utánajárással beszerzett papírt. Átfutási idő egy hónap.

3. Az állampolgárság megszerzésének előfeltétele a letelepedési engedély, amit tartózkodási engedély birtokában lehet kérni. Az előbb felsorolt papírokon kívül a tüdőszűrés, az AIDS-szűrővizsgálat, a széklet- és vérvizsgálat eredményét is csatolni kell. Ezek mind-mind pénzbe kerülnek, bár a vérvizsgálat költségét ki lehet védeni egy véradással. Átfutási idő egy-másfél év.

November 12-én indított szavazás
4. Egy év letelepedetti státus után kérhető a magyar állampolgárság. A fentiek mellett "minden létező papírt" be kell adni. Gyakori panasz, hogy három-négyszeri nekifutásra sikerül a feltételeket teljesíteni, mert az ügyintéző türelmetlenül magyarázza el a követelményeket, a telefonos információs vonal legtöbbször elérhetetlen. (A nemrég megszűnt Tárnok utcai bevándorlási hivatalban információs pult sem volt.) Az állampolgársági vizsga huszonnyolcezer forintba kerül, majd a BM iktatójának gyorsaságától függően öt-hat hét múlva kapnak értesítést a letelepedettek az állampolgársági eskü időpontjáról. Átfutási idő hat hónaptól három évig terjedhet.

Nem fajgyűlölők

Térjünk vissza a bevándorlási hivatalba, ahol ott jártunkkor a várakozók hatvan-hetven százaléka lehetett magyar nemzetiségű. Ha nem tudunk vagy nem akarunk személyesen eljárni, megbízhatunk egy idegenrendészeti ügyekre szakosodott ügyvédet vagy ügyintézőt. Az árfolyamok eltérőek, de huszonötezer forintért csak sorbaállást és a bonyolult papírok kitöltését ígérik, százezer fölött "garantálják" ügyünk sikeres elbírálását. Szinte minden várakozótól elhangzik ugyanaz a mondat: "Nem vagyok fajgyűlölő, de a kínaiak mindig előttem végeznek."

A nagymama szerb-magyar kettős állampolgár, akárcsak a nagyobbik lánya. A kisebbik, aki nem kapott magyar állampolgárságot, már túl van a tartózkodási kérelem megszerzésén. A bevándorlási hivatalba most azért jöttek, hogy kiderüljön, milyen állampolgárságot kap a kisebbik lány babája, aki pár hetes, itt született, és a papája magyar, de már nem akar róla tudni.

Kedvesebb ügyintézők

"Rutin kell hozzá" - mondja egy erdélyi magyar, aki már túl van a negyedik tartózkodási engedélyén, most már a letelepedést intézi. Magyarországon dolgozik, kétkezi munkás, hétvégénként jár haza a családhoz. Először nyolc hónap alatt kapta meg a tartózkodásit, közben minden hónapban be kellett járnia pecsételtetni, mire végül átadták neki az egy évre szólót, ami közben majdnem letelt.

Úgy látja, hogy "három év alatt sokat változott a helyzet", mintha kedvesebbek lennének az ügyintézők, kevesebb helyre kell rohangálni, igaz, már ő is tájékozottabb. A tartózkodási kérelmet, ha minden papír megvan, valóban meg lehet szerezni egy hónap alatt, hogy az a bevándorlási hivatal honlapja írja. A munkavállalási engedéllyel együtt negyven-ötvenezer forintot költ el a kérelmező ilyenkor a hivatalban. Jó szót keveset hallani az ügyintézésről.

Egy gyeden lévő anya tizennégy éve lakik Magyarországon, két éve kezdte el intézni az állampolgárságot, ami a bevándorlási hivatal tájékoztatása szerint hat hónapnál (plusz egy év kötelező itt tartózkodás) nem vesz több időt igénybe. Most úgy tűnik, zsákutcába került, mert keresetét a gyermekellátási juttatás váltotta föl, és az a hivatal szerint kevés a megélhetéshez. "Hát akkor adjatok többet!" - mondja erre.

Átlépték a határok

Leginkább azok az idősek vannak elkeseredve, akik visszahonosítást intéznek, vagyis valamikor már voltak magyar állampolgárok. "Átléptek a határok a fejem fölött" - mondja egy marosvásárhelyi asszony. 1942-ben született, abban a pár évben, amikor Erdély Magyarországhoz tartozott. Másfél éve intézi magyar állampolgárságát, de még mindig csak papírokkal járkál be az irodába. Romániában gyógyszerész volt, ott isvégezte az egyetemet, és kétszázezer forintba került elfogadtatni a diplomáját, hogy nyugdíjasként itt is beállhasson a patikába. "Hatvanéves fejjel elég stresszes egy ilyen vizsga. Ráadásul a magyar állam ingyen kapott egy gyógyszerészt, sőt még én fizettem érte!"

Többen a legnehezebbnek a magyar felmenők igazolását találják. A magyar születési anyakönyvi kivonatokat '45 után a környező országok hatóságai általában elvették, az ugyancsak bizonyító erejű magyar katonakönyvet meg jobb volt csendben elégetni. Persze van, aki "szerencsés", egy úr éppen egy héttel a március 15-ei romániai hatalomátvétel előtt még magyar állampolgárként "tudott" a világra jönni. Ő a letelepedési engedélye miatt jött - eddig kilencvenezer forintjába került. Igaz, a visszahonosítás csak annyival egyszerűbb, hogy nem kell állampolgársági vizsgát tenni.

Egy óra múlva ismét találkozunk a vidám, gyors beszédű ügyféllel. "Semmi sem változott! Amit eddig mondtam, azt nyugodtan kihúzhatod!" - számol be új tapasztalatairól. Egy órája van itt, ezalatt öt emberrel végeztek, ő az ötvenedik a sorban. Lemondóan legyint, aztán megint megnézi a papírját, miért is kell most sorban állnia.

20%
7990 Ft
6392 Ft
15%
6490 Ft
5517 Ft