Izsó
18 °C
30 °C
Index - In English In English Eng

Kína felé nyit Dávid Ibolya

2004.07.08. 14:40
Egy tízfős MDF-es párt- és üzletemberekből álló delegáció élén látogatott az elmúlt napokban Kínába az Országgyűlés alelnöke. Miközben Dávid Ibolya a népi gyűlés alelnökével, a külügyi bizottság elnökével és az igazságügy-miniszterrel tárgyalt, a magyar vállalkozók nagyszabású gazdasági együttműködési lehetőségeket vázoltak a meghívóknak. Viniczai Tibor, a párt alelnöke szerint Magyarország számára most kínálkozik vissza nem térő alkalom, hogy haszonélvezője legyen Kína "robosztus" fejlődésének.
Az MDF vállalkozói körének kíséretében látogatott Kínába Dávid Ibolya pártelnök a kínai Kommunista Párt meghívására, a külügyminiszter magyarországi látogatása viszonzásaként. Az MDF-es küldöttség több milliárd dolláros közös üzleti vállalkozások tervével tért haza.

Sanghajba is elmentek

Viniczai Tibor, az MDF alelnöke az Indexnek elmondta, hogy kínai üzletemberek tavalyi látogatásán kiépült kapcsolatokra alapozva indult Pekingbe a tízfős küldöttség. A politikus hangsúlyozta, hogy az MDF-es csoport utazása nem függ össze Medgyessy Péter miniszterelnök tavalyi látogatásával. Dávid Ibolya Pekingben találkozott meghívóival, akik még az előző kormány igazságügy-minisztereként invitálták Kínába. A pártelnök tárgyalt többek között a népi gyűlés alelnökével, a külügyi bizottság elnökével és az igazságügy-miniszterrel is. A politikai megbeszéléseket követően a csoport megtekintette Sanghaj és Kanton jelentős gazdasági vállalkozásait.

A legjobb kapcsolatban

Az MDF alelnöke szerint Magyarországnak ki kell használnia, hogy maguk a kínaiak állítják, hazánkkal ápolják a legjobb kapcsolatokat a volt szocialista országok közül. Viniczai szerint vissza nem térő alkalom kínálkozik arra, hogy az ország haszonélvezője legyen Kína "robosztus" fejlődésének. Az MDF-esek konkrét ajánlatokat is kaptak a kínai tárgyaláson. A párt gazdasági csoportja "támogatja" egy Magyarországon felépítendő, 1-1,5 milliárd dollár értékű kelet-közép-európai vásárközpont megvalósítását. Kínai beruházással elképzelhetőnek tartják az M0-ás autópálya északi szektorába tervezett Duna-híd sanghaji tervekhez hasonló megvalósítását. Viniczai elmondta azt is, hogy a tárgyalópartnerek érdeklődtek az autópálya-építés később kiírandó közbeszerzései iránt is, és elképzelhető, hogy kínai tőkebevonással vállalkozóik be is kapcsolódnak majd a programba.