Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Gusztos szigorítaná az állatvédelmi törvényt

2003.06.23. 13:43
Gusztos Péter szabad demokrata képviselő szerint elfogadhatatlan az, hogy a fadd-dombori brutális kutyakínzás elkövetői megússzák 50 ezer forint pénzbüntetéssel. Mint ismert, Fadd-Domborban biztonsági őrök előbb riasztópisztollyal lövöldöztek egy kutyára, majd egy autóhoz kötötték és több mint 100 méteren keresztül húzták az úton. A kutya belehalt sérüléseibe.
Gusztos Péter szabad demokrata parlamenti képviselő kezdeményezi, hogy szabálysértés helyett bűncselekménynek minősüljön az állatok kínzása.

"Eddig, és ne tovább"

Gusztos Péter az MTI-nek adott nyilatkozatában felidézte, hogy sajtóhírek szerint biztonsági őrök ismeretlen okokból brutálisan halálra kínoztak egy kutyát Fadd-Domboriban. Mint mondta, parlamenti képviselőként és az SZDSZ ifjúsági tagozatának, az Új Generációnak az alelnökeként is az a véleménye, hogy "eddig, és ne tovább".

Brutália

A Havaria Press híre szerint három, feltételezhetően biztonsági őrként dolgozó férfi múlt hétfőn megtámadtak egy békés, ártalmatlan kutyát. A támadók először riasztópisztollyal lövöldöztek az állatra, mire a kutya bemenekült egy konténer alá. Az őrök azonban kirángatták a konténer alól, majd egy személyautó után kötötték. Kínzói több mint száz méteren át vonszolták az aszfalton az állatot, majd a sorsára hagyták. A szerencsétlenül járt állatról több helyen csontig levált a bőr és a hús.

A kutyát a szomszédos telephely dolgozói másnap fedezték fel, és rögtön állatorvost hívtak hozzá. Az állat azonban a gondos kezelés ellenére belepusztult sérüléseibe. A tolnai rendőrség már eljárást indított az ügyben. Az állatvédők az illetékes jegyzőnél, illetve a Személy- és Vagyonőri Kamara Országos Szervezeténél is feljelentést kívánnak tenni.

Szabálysértésből bűncselekmény

Gusztos megjegyezte, a Fadd-Domboriban történt eset, a mai magyar szabályozás szerint 50 ezer forintig büntetendő szabálysértésnek tekinthető. "Az emberek többségének vélekedése minden bizonnyal megalapozza azt a felvetést, hogy egy ilyen cselekmény komolyabb büntetést érdemel" - fogalmazott a szabad demokrata képviselő.

Kijelentette: azt kérik a kormánytól, hogy a lehető leghamarabb, de a ciklus végéig az állatkínzás tényállását a szabálysértési törvényből a büntető törvénykönyvbe tegyék át. Gusztos Péter hozzátette: kész arra, hogy egyénileg, képviselői javaslatként szorgalmazza az állatkínzások jelenleginél súlyosabb büntetését.