Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Diplomatapancsoló lesz a Király?

2002.03.22. 09:57
A Külügyminisztériumnak nagy tervei vannak a Király fürdővel, amely a minap - a Rudassal együtt - felbukkant a Kincstári Vagyoni Igazgatóság eladásra szánt ingatlanjainak listáján - értesült Népszabadság. A lap információi szerint közönséges fővárosi halandó lehet, hogy már nem sokáig teheti be lábát a török kori fürdőbe. A külügyi tárca ugyanis közönség elől hermetikusan elzárt, exkluzív hellyé alakítaná a fürdőt.
A Király és Rudas fürdő eladására készül a KVI. A hivatal hasznosítási vezérigazgató-helyettese, Cserepes Tibor a Népszabadságnak elmondta: az épületek műemlékek, így nem kerülhetnek ki az állami tulajdonból, ezért csak a tulajdonjoghoz hasonlító vagyonkezelői jogok értékesítését tervezik. E jog birtokosa az épületet nem adhatja el, nem terhelheti, de a tulajdonossal megegyező jogokat gyakorolhat. A KVI-nél a konkrét értékesítési terveket még ezután dolgozzák ki.

Exkluzív pancsi

Az értékesítés előtt az állam egyeztetni fog a használókkal, nem a fejük fölött adják át a vagyonkezelői jogokat - ígérte Cserepes. Az viszont valószínű, hogy az ingyenes használati jogot az eladás előtt vissza fogják vonni. Az értékesítésből származó bevétel a KVI illetékese szerint megteremtheti az alapot a leromlott állapotú épületek felújításához. A Népszabadság más forrásból megtudta: a Külügyminisztérium szemet vetett a közelében lévő Király fürdőre, amelyet a publikum elől zárt, exkluzív pihenő-kikapcsolódó helyként üzemeltetne tovább, mindenekelőtt a tárca prominens külföldi vendégeinek örömére. Információink szerint a minisztérium két levelet is írt a KVI-nek, amelyben erről az elképzeléséről tájékoztatja a kincstárt.

Külügyes feladatok ellátásához fürdő kell

A vagyonkezelő illetékese azt állítja: nem találkozott a fent említett levelekkel, s nem ismeri a tárca ezzel kapcsolatos szándékát. Cserepes viszont a lapnak elmondta: elvileg lehetséges, hogy egy költségvetési szerv megkapja egy állami tulajdonú műemlék épület vagyonkezelői jogát, és azt hasznosítja. Emellett azt is lehetségesnek tartja, hogy van olyan külügyes érvrendszer, amely szerint a minisztériumnak szüksége van a fürdőre.

A KVI nem költött a fürdőre, mégis elveheti

A fővárost még nem kereste meg a KVI a két fürdő eladása kapcsán - közölte a Népszabadság kérdésére Somlyódy Csaba, szocialista városházi képviselő, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Rt. felügyelőbizottságának elnöke. Ugyanakkor elmondta: a Vagyonátadó Bizottság (VÁB) határozatát, amely szerint a fürdők ingyenes használati joga a fővárosé, nem lehet egyetlen tollvonással visszavonni. A KVI-nek be kellene bizonyítania, hogy a főváros például elhanyagolja a rábízott értékeket. Somlyódy megjegyezte: a KVI még azt is igyekszik megakadályozni, hogy a BGYH folytathassa a két fürdő rekonstrukcióját.

Az fb-elnök szerint a Királyt és a Rudast a fővároson kívül másnak eladni gazdaságilag is irracionális volna. A két fürdőből ugyanis csak a puszta falak és a tető az államé, minden más a fővárosé. A KVI még a vizük fölött sem rendelkezhet, így nehezen elképzelhető, hogy akadna befektető, akinek megérné a vásárlás. Arra a kérdésre, ha a fővárosnak felkínálnák a két fürdőt, megvenné-e, Somlyódy közölte, hogy igen, de csak akkor, ha tulajdonossá válhatna. Ehhez törvényt kellene módosítani - tette hozzá.