Gusztáv
3 °C
7 °C

Diplomatapancsoló lesz a Király?

2002.03.22. 09:57
A Külügyminisztériumnak nagy tervei vannak a Király fürdővel, amely a minap - a Rudassal együtt - felbukkant a Kincstári Vagyoni Igazgatóság eladásra szánt ingatlanjainak listáján - értesült Népszabadság. A lap információi szerint közönséges fővárosi halandó lehet, hogy már nem sokáig teheti be lábát a török kori fürdőbe. A külügyi tárca ugyanis közönség elől hermetikusan elzárt, exkluzív hellyé alakítaná a fürdőt.
A Király és Rudas fürdő eladására készül a KVI. A hivatal hasznosítási vezérigazgató-helyettese, Cserepes Tibor a Népszabadságnak elmondta: az épületek műemlékek, így nem kerülhetnek ki az állami tulajdonból, ezért csak a tulajdonjoghoz hasonlító vagyonkezelői jogok értékesítését tervezik. E jog birtokosa az épületet nem adhatja el, nem terhelheti, de a tulajdonossal megegyező jogokat gyakorolhat. A KVI-nél a konkrét értékesítési terveket még ezután dolgozzák ki.

Exkluzív pancsi

Az értékesítés előtt az állam egyeztetni fog a használókkal, nem a fejük fölött adják át a vagyonkezelői jogokat - ígérte Cserepes. Az viszont valószínű, hogy az ingyenes használati jogot az eladás előtt vissza fogják vonni. Az értékesítésből származó bevétel a KVI illetékese szerint megteremtheti az alapot a leromlott állapotú épületek felújításához. A Népszabadság más forrásból megtudta: a Külügyminisztérium szemet vetett a közelében lévő Király fürdőre, amelyet a publikum elől zárt, exkluzív pihenő-kikapcsolódó helyként üzemeltetne tovább, mindenekelőtt a tárca prominens külföldi vendégeinek örömére. Információink szerint a minisztérium két levelet is írt a KVI-nek, amelyben erről az elképzeléséről tájékoztatja a kincstárt.

Külügyes feladatok ellátásához fürdő kell

A vagyonkezelő illetékese azt állítja: nem találkozott a fent említett levelekkel, s nem ismeri a tárca ezzel kapcsolatos szándékát. Cserepes viszont a lapnak elmondta: elvileg lehetséges, hogy egy költségvetési szerv megkapja egy állami tulajdonú műemlék épület vagyonkezelői jogát, és azt hasznosítja. Emellett azt is lehetségesnek tartja, hogy van olyan külügyes érvrendszer, amely szerint a minisztériumnak szüksége van a fürdőre.

A KVI nem költött a fürdőre, mégis elveheti

A fővárost még nem kereste meg a KVI a két fürdő eladása kapcsán - közölte a Népszabadság kérdésére Somlyódy Csaba, szocialista városházi képviselő, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Rt. felügyelőbizottságának elnöke. Ugyanakkor elmondta: a Vagyonátadó Bizottság (VÁB) határozatát, amely szerint a fürdők ingyenes használati joga a fővárosé, nem lehet egyetlen tollvonással visszavonni. A KVI-nek be kellene bizonyítania, hogy a főváros például elhanyagolja a rábízott értékeket. Somlyódy megjegyezte: a KVI még azt is igyekszik megakadályozni, hogy a BGYH folytathassa a két fürdő rekonstrukcióját.

Az fb-elnök szerint a Királyt és a Rudast a fővároson kívül másnak eladni gazdaságilag is irracionális volna. A két fürdőből ugyanis csak a puszta falak és a tető az államé, minden más a fővárosé. A KVI még a vizük fölött sem rendelkezhet, így nehezen elképzelhető, hogy akadna befektető, akinek megérné a vásárlás. Arra a kérdésre, ha a fővárosnak felkínálnák a két fürdőt, megvenné-e, Somlyódy közölte, hogy igen, de csak akkor, ha tulajdonossá válhatna. Ehhez törvényt kellene módosítani - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!