Gerzson
-3 °C
2 °C

Még idén kifizetik a kismamákat

2003.07.02. 19:27
A kormány zánkai kihelyezett ülésén meghatározta a Legfelsőbb Bíróság döntése nyomán kifizetendő, kismamáknak járó jövedelempótlék kifizetésének alapelveit. A kabinet ígérete szerint gyors, bürokráciamentes és kérelem nélküli fizetésre számíthatnak az érintettek. Az első kifizetések szeptembertől várhatók.
A kormány zánkai kihelyezett ülése után Gál. J. Zoltán kormányszóvivő elmodta, hogy a Legfelsőbb Bíróság mai harmadik döntése nyomán kialakult helyzettel is foglalkozott a kabinet. Meghatározták az előzetes becslés alapján 30 milliárd forintra rúgó jövedelempótlék kifizetésének alapelveit. Gál elmondta, hogy a kormány gyors és bürokrácia nélküli átutalást ígér az érintetteknek. A kismamáknak nem kell majd külön kérelmet benyújtani, hogy hozzájuthassanak a nekik járó pénzhez, hanem a automatikusan küldik egy összegben a járandóságot. A pénzt az idén mindenki kézhez kapja.

A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy az Államháztartási Hivatal megtette az előkészületeket, annak ellenére, hogy a költségvetésben nincs tervezett keret erre a célra. Így ez tovább növeli az államháztartási hiányt.

A kormányszóvivő utalt arra, hogy álláspontja szerint az előállt helyzetért az előző kormány a felelős. Gál szerint ugyanis "a családok kormánya", ha tudomása lett volna róla, bizonyára nem tette volna adókötelessé a jövedelempótlékot. A pótlék ugyanis nem szerepel az adótörvény adómentességet biztosító felsorolásában. Ezért a pénzügyminiszter a jövő héten nyújt be módosító indítványt a törvényhez, amely biztosítani fogja a pénzösszeg adómentes kiutalását.

Első kifizetések szeptembertől
A Magyar Államkincstár a bírósági döntésnek megfelelően kifizeti az elmaradt jövedelempótlékot, a kifizetések adómentesek lesznek - közölte László Csaba pénzügyminiszter sajtótájékoztatón. Hozzátette: mivel jelenleg ez a kifizetés adóköteles jövedelemnek minősül, a kormány a jövő héten a parlament elé terjeszti azt a törvényjavaslatot, amely adómentessé teszi a kismamáknak járó pénzt. Becslések szerint mintegy 30 milliárd forintot tesz ki a kifizetendő összeg. Az első kifizetésekre szeptember végén sor kerülhet - tette hozzá.
Mátrai Márta (Fidesz) és Gémesi György (MDF) egyaránt azt kérte a kormánytól, hogy erkölcsi és ne jogi kötelezettségként fogja fel az elmaradt jövedelempótlék ügyét, és tekintsen el a hároméves elévülési idő alkalmazásától. Kuncze Gábor (SZDSZ) ezzel kapcsolatban azt mondta: jobban örült volna, ha a mai ellenzék az elmúlt négy évben, amikor kormányon volt, fizetett volna, mert akkor nem került volna sor a perekre. "A kiadás nem várt, de a kormány boldogan adhatja, mert minden fillér jó helyre kerül" - mondta Újhelyi István szocialista honatya. A Legfelsőbb Bíróság szerdai döntése becslések szerint akár félmillió nő sorsát is érintheti.
15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Roger Moore Viszlát...

3200 Ft
2720 Ft