Valér
-2 °C
0 °C

Kedden születhet ítélet Kisbandi kiadatási ügyében

2000.12.08. 14:43
A floridai bíróság keddre halasztotta a döntést a Kisbandi néven ismertté vált Lakatos András kiadatási perében, mert az Igazságügy Minisztérium nem küldte meg a kiadatással kapcsolatos teljes iratanyagot. Még nincs olyan ország, amely vállalná a gyanúsított befogadását kiutasítása esetén.
Még mindig nem ért véget a lassan szappanoperai hosszúságura nyúlt eljárás Lakatos András ügyében. A szerdai bírósági ülésen az iratanyag hiányosságai miatt a bíró nem tudott döntést hozni. Ezért arra kérte fel a vád és a védelem képviselőit, hogy foglalják össze saját érveiket és bizonyítékait. Ezután keddig haladékot kért önmaga számára, hogy tanulmányozhassa a benyújtott iratokat. Ekkora ígérte a döntést is.

Az Igazságügy Minisztérium nem ad ki semmilyen információt

A döntés késleltetéséhez nagyban hozzájárult, hogy az ügyben illetékes, a kiadatást kezdeményező Igazságügy Minisztérium nem küldte át a jelenleg Magyarországon hatályos kiadatási eljárással kapcsolatos teljes anyagot. Érdeklődésünkre nem voltak hajlandóak elárulni, hogy mi is a probléma a megküldött papírokkal, mert a döntés megszületéséig semmit nem akarnak nyilatkozni az ügyről.

Nyári Béla, a Lakatos András védelmét ellátó ügyvédi iroda vezetője szerint csak egy összefoglaló anyag érkezett a döntéshozó szervekhez, ami nem tartalmazza az összes szükséges háttérinformációt. Így nem egyértelműek a magyar kiadatási eljárással kapcsolatos rendelkezések sem.

Kiadatás vagy kiutasítás

A jogász szerint még semmit sem lehet tudni a per végkimeneteléről, mivel mindkét fél bizonyítékai és állításai is tartalmaznak olyan részeket, amelyek a saját javukra billenthetik a mérleg nyelvét. Jelenleg kevés esélyt lát arra, hogy védencük az Amerikai Egyesült Államokban maradhasson, mivel ott letartóztatásáig jogtalanul tartózkodott. Nagyban befolyásolhatja ügyfelük sorsát, hogy a bíró a kiutasítja az országból, vagy engedélyt ad a kiadatási eljárás megkezdésére.

Még nincs befogadó ország

Ha a kiadatás mellett döntenek, akkor Lakatost automatikusan hazaszállítják Magyarországra, de ezt mind ő, mind az ügyvédei szeretnék elkerülni. Ha kiutasítják, akkor csupán az USA-t kell elhagynia, de jogában áll egy olyan országba utazni, amely vállalja a befogadását. Ezzel a változattal ő is elégedett lenne, de egyelőre még nincs olyan állam amely hajlandó lenne beengedni őt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!