Tas, Anasztázia
1 °C
8 °C

Kisbandi védője Alkotmánybírósághoz fordul

2000.09.08. 17:24
Alkotmánybírósághoz fordul Lakatos András Magyarországon meghatalmazott védője, hogy tisztázza, folytatható-e még egyáltalán eljárás az évek óta Floridában tartózkodó ,,Kisbandi" ellen. A jogi képviselő szerint ugyanis a magyar törvények értelmében nem volt joga a hatóságoknak arra, hogy egy a törvény szerint elévült ügyet újraindítsanak. Mint ismeretes, Lakatos ellen 1995-ben emeltek vádat Magyarországon csalás miatt, mely bűncselekmény elévülési ideje bőven letelt Kisbandi amerikai tartózkodási ideje alatt.
A floridai bíróság csütörtökön ismételten meghallgatta az Amerikában kiadatási őrizetben lévő Lakatost, aki a meghallgatáson pénztelenségre hivatkozva kirendelt ügyvédet kért és kapott a bírótól. Tárgyalását október 13-ára tűzte ki a floridai bíróság. Lakatosnak azért van szüksége közvédőre Amerikában, mert az itthon meghatalmazott védő csak az ügy magyar vonatkozásaival foglalkozhat, együttműködve az amerikai állam által kirendelt floridai közvédővel.

Sógor Zsolt érdeklődésünkre azt is megemlítette, hogy ügyfele távollétében a magyar rendőrség szabályellenes meghallgatást tartott korábban, melyen sem a gyanúsított, sem jogi képviselői nem vettek részt. A vizsgálaton egyedül egy rendőrtisztet hallgattak meg, aki eskü alatt tett vallomást az ügyben. A hatályos magyar törvényeknek megfelelően azonban - a jogászok álláspontja szerint - erre nem lett volna lehetőség, hiszen a terhelt távollétében fel kellett volna függeszteni az eljárást. A jogi képviselő politikai nyomásgyakorlást vél az ügy hátterében, hiszen ügyfelét egy rádióinterjúban ,,szervezett bűnözőként" nevezte meg a miniszterelnök, pedig erre eddig semmilyen bizonyíték nem született.

Lakatos az októberi tárgyalásig kiadatási őrizetben marad.