Emma
5 °C
10 °C

Ha nem is az alvilág, de Nyilasi pénzét kezelte Kisbandi?

2000.09.03. 19:53
Nógrádi Zsolt olajügyi nyilatkozó után újabb, egyáltalán nem bűnbánó vállalkozó nyilatkozott meg az RTL Klub Akták című műsorában vasárnap este. Ezúttal Lakatos Andrást, alias Kisbandit interjúvolta meg a forgatócsoport egy miami börtönben, ahol kiadatási fogságban van az RTL Klub titulusa szerint a magyar ,,alvilág bankára".

Ehhez képest a műsorból nem derült ki, hogy mit követett el Kisbandi, azon kívül, hogy nem az alvilág bankára volt, hanem ismert sportolók, például Nyilasi Tibor focista és Darnyi Tamás úszó pénzét próbálta egy másfélmilliárdos drágakő-ügyletbe befektetni.

A kiadatási őrizetből még megemlítette Lakatos Medveczky Ilona táncosnő nevét is, akivel szintén kapcsolatban állt (ám valószínűleg ez egy másik ügylet lehetett).Az érintettek állítólag nem akartak nyilatkozni az RTL Klubnak az állítások megalapozottságáról. (Az Index megpróbálta utolérni Nyilasi Tibort, de öt különböző telefonszámon is hiába kerestük őt.)

Drágakőüzlet Seressel és az oroszokkal

Kisbandi szerint a drágakőüzletbe az a Seres Zoltán vitte bele őt, akit 1999-ben gyilkoltak meg Tahitótfaluban, amikor Bentley-jében utazott a vállalkozó. A drágakövek, pontosabban topázok eladói oroszok lettek volna, ám ők a vételár kifizetése ellenére sem szállították az ,,árut", Kisbandi szerint viszont gyakorlatilag menekülésre késztették. Lakatos szerint megfenyegették az oroszok a családját.

Lakatos András nem is késlekedett, el is menekült, és meg sem állt Gibraltáron, Dominikán és Kubán keresztül az egyesült államokbeli Miamiig. Ott aztán elmondta az RTL Klubnak, hogy szerinte mind Seres Zoltán, mind pedig Boross Tamás (akit az Aranykéz utcában robbantottak fel - több véletlenül arra sétáló járókelővel együtt) rendőrségi besúgók voltak.

Kisbandi és a besúgók

Boross állítólag az első ,,nyilvánosan" ismert rendőrségi informátor volt, éppen ezért Lakatos szerint már évek óta senki nem állt vele szóba (feltehetően az alvilág köreiből), viszont éppen ezért kellett mindenféle ,,misztikumot" kitalálnia.

Kisbandi, Seres és Boross

A néhai Boross Tamás kivégzése előtt, két éve állítólag azt vallotta: az alvilág egyik bankárának tartott "Kisbandi" kapcsolatban állt az Energollal (egy olajügyekben ismertté vált céggel), s ugyanő állítólag Seres Zoltán több tízmillió forintját tüntette el.

Boross Tamás terhelő vallomást tett az ismert orosz "másként vállalkozó" Szemjon Mogiljevicsre, "Szeva bácsira" is. Mogiljevics 1997. július 4-ei tanúkihallgatása során közölte, hogy "Kisbandit" is ismerte, aki olajügyben való részvételt ajánlott neki, de Mogiljevics saját bevallása szerint ezt elutasította, mondván: "az olajjal Magyarország területén nem foglalkozom".

Forrás: HVG

Lakatos András szerint a rendőrségi informátorok szoros kapcsolatot ápolhattak a bűnüldöző szervek vezetőivel. Így aztán ,,sok mindent megtehettek", például előre bejelentve jártak vidékre pénzt behajtani.

Két megvádolt rendőrtiszt cáfol

Lakatos két rendőrtisztet is megemlített az üggyel kapcsolatban, ám mindkét érintett cáfolta ezt az RTL Klubnak adott nyilatkozatában, vagyis mind Bodrácska János budapesti ex-rendőrfőkapitány, mind pedig Sándor István főnyomozó is tagadta, hogy találkozott volna Seressel vagy Borossal.

Az RTL Klub részletesen beszámolt Kisbandi kiadatási ügyéről is. A műsor - és a bíróság szóvivője szerint - a Lakatos András elleni magyarországi vádak nem évültek el, így továbbra sem kizárt, hogy sikerül hazahozatni a miami börtönben ülő férfit.

Kisbandi szerint viszont nincs ellene semmilyen vádpont, ezért nem is érti, hogy mit keres ő a floridai város fogházában, sőt, mint kiderült, az sem kizárt, hogy kártérítést fog kapni az amerikai államtól azért, mert ártatlanul őrizetben tartották..

Kisbandi kiadatási ügyében a legközelebbi tárgyalás egyébként szeptemberben lesz.