Előd
10 °C
16 °C

Turi-Kovács: hol a pénz?

2002.02.22. 17:05
Az FKGP elnökségének szabályszerű ülés helyett gyakran telefonon kellett jóváhagynia az elnök, Torgyán József elgondolásait, sőt gyakran ki sem kérték véleményüket az úgynevezett elnökségi döntésekhez. Ezekkel a működési anomáliákkal magyarázta az Index kérdésére Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, hogy miért nem tudott a Kisgazdapárt korábbi ingatlanügyleteinek hátteréről.
Turi-Kovács, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke szerint csupán két ember, Torgyán és Bernáth Varga Balázs, egykori főtitkár tudhatott az üzletekről. A miniszter szerint azonban Bernáth Varga jóhiszeműsége megkérdőjelezhetetlen. Turi-Kovács kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ezeket a nyilvánvaló szabálytalanságokat akkoriban miért nem tették szóvá.

Gyimóthynak kell elszámolnia!

Turi-Kovács Béla
Turi-Kovács a Belgrád rakparti székház eladása miatt most az Állami Számvevőszékhez és a Legfőbb Ügyészséghez fordul. A politikus azonban nem csak az adásvétel körülményeit szeretné kivizsgáltatni, hanem az FKGP gazdálkodását is átvilágíttatná. Az FKGP-ből kizárt miniszter kalkulációi szerint ugyanis a pártnak rendelkeznie kellene pénzügyi tartalékokkal a kampány idejére. "Ha a még sincs pénz, akkor Gyimóthy Gézának el kell számolnia", állítja Turi-Kovács. A székház-ügyletet Gyimóthy, G. Nagyné Maczó Ágnes és Deák József pártfőügyész aláírásával adták el Szeremley Huba borásznak 700 millió forintért. Az üzletember 200 milliót ki is fizetett foglalónak. Amennyiben a párt ezt visszafizeti június 31-ig, akkor a székház tulajdonjoga visszaszáll az FKGP-re.

Több pontban kétes

Turi-Kovács szerint az üzlet több pontban is "kétes". A székházat csak a pártelnök aláírásával adhatták volna el. De nem tekinthető a miniszter szerint jóhiszemű üzletnek az adásvétel azért sem, mert nyilvánvaló, hogy az FKGP-nek nem lesz pénze a visszavásárlásra. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a 2740 négyzetméteres épületért feltűnően alacsony árat szabott a párvezetés, jóllehet néhány milliárdos ajánlatról is hallani lehetett.

Más nem tudott semmiről

A miniszter kérdőre vonná az FKGP jelenlegi vezetőit azért is, mert nem tudható, hova tűnt egy 80 millióért értékesített rózsadombi ingatlan árának egy része. Azt sem lehet tudni, hogy mi lett a sorsa a pártgazdálkodásra folyósított évi 357 millió forintból évenként félretett 20 milliós kampánykeretnek. Turi-Kovács, aki Torgyánnal való szembekerüléséig maga is befolyásos vezetője volt a pártnak, kitérő választ adott az Index azon kérdésére, hogy ezeket a nyilvánvaló szabálytalanságokat akkoriban miért nem tették szóvá.