Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Turi-Kovács: hol a pénz?

2002.02.22. 17:05
Az FKGP elnökségének szabályszerű ülés helyett gyakran telefonon kellett jóváhagynia az elnök, Torgyán József elgondolásait, sőt gyakran ki sem kérték véleményüket az úgynevezett elnökségi döntésekhez. Ezekkel a működési anomáliákkal magyarázta az Index kérdésére Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, hogy miért nem tudott a Kisgazdapárt korábbi ingatlanügyleteinek hátteréről.
Turi-Kovács, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke szerint csupán két ember, Torgyán és Bernáth Varga Balázs, egykori főtitkár tudhatott az üzletekről. A miniszter szerint azonban Bernáth Varga jóhiszeműsége megkérdőjelezhetetlen. Turi-Kovács kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy ezeket a nyilvánvaló szabálytalanságokat akkoriban miért nem tették szóvá.

Gyimóthynak kell elszámolnia!

Turi-Kovács Béla
Turi-Kovács a Belgrád rakparti székház eladása miatt most az Állami Számvevőszékhez és a Legfőbb Ügyészséghez fordul. A politikus azonban nem csak az adásvétel körülményeit szeretné kivizsgáltatni, hanem az FKGP gazdálkodását is átvilágíttatná. Az FKGP-ből kizárt miniszter kalkulációi szerint ugyanis a pártnak rendelkeznie kellene pénzügyi tartalékokkal a kampány idejére. "Ha a még sincs pénz, akkor Gyimóthy Gézának el kell számolnia", állítja Turi-Kovács. A székház-ügyletet Gyimóthy, G. Nagyné Maczó Ágnes és Deák József pártfőügyész aláírásával adták el Szeremley Huba borásznak 700 millió forintért. Az üzletember 200 milliót ki is fizetett foglalónak. Amennyiben a párt ezt visszafizeti június 31-ig, akkor a székház tulajdonjoga visszaszáll az FKGP-re.

Több pontban kétes

Turi-Kovács szerint az üzlet több pontban is "kétes". A székházat csak a pártelnök aláírásával adhatták volna el. De nem tekinthető a miniszter szerint jóhiszemű üzletnek az adásvétel azért sem, mert nyilvánvaló, hogy az FKGP-nek nem lesz pénze a visszavásárlásra. Ugyanakkor azt is kiemelte, hogy a 2740 négyzetméteres épületért feltűnően alacsony árat szabott a párvezetés, jóllehet néhány milliárdos ajánlatról is hallani lehetett.

Más nem tudott semmiről

A miniszter kérdőre vonná az FKGP jelenlegi vezetőit azért is, mert nem tudható, hova tűnt egy 80 millióért értékesített rózsadombi ingatlan árának egy része. Azt sem lehet tudni, hogy mi lett a sorsa a pártgazdálkodásra folyósított évi 357 millió forintból évenként félretett 20 milliós kampánykeretnek. Turi-Kovács, aki Torgyánnal való szembekerüléséig maga is befolyásos vezetője volt a pártnak, kitérő választ adott az Index azon kérdésére, hogy ezeket a nyilvánvaló szabálytalanságokat akkoriban miért nem tették szóvá.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?