Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Fideszes kisgazdák: külön csoportban az egység

2002.04.24. 13:34
A Fidesz színeiben a parlamentbe jutott kisgazdák az új összetételű Országgyűlésben kisgazda képviselőcsoportnak nevezik magukat - jelentette ki Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter. Turi-Kovács szerint azonban egyelőre nem tudható, hogy a szétszakadt pártot egyesíteni szándékozó csoport formailag milyen keretek között működik majd. A miniszter egyébként továbbra is teljes egységben és közös frakcióban szeretné látni a jobboldali választási pártszövetség parlamenti képviselőit.
A 12 eredetileg FKGP, majd Kisgazda Polgári Egyesület-tag a következő ciklusban kisgazda képviselőcsoportként politizál a parlamentben.

Külön csoportban az egység a cél

Turi-Kovács Béla
Turi-Kovács Béla az Index kérdésére elmondta, hogy a tizenkettek közös döntése és a kisgazda érdekek képviselete határozza majd meg, hogy milyen szervezeti formában működjön a csoportosulás, ám mint mondta, a párt egységesítését tűzték ki célul. A miniszter ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a választási együttműködés egységének feltétlenül meg kell maradnia a parlamentben is. Turi-Kovács megfogalmazása szerint a 188 képviselőnek együtt kell mozognia, sőt "továbbra is közös frakcióban kell maradnia". "Minden mozgás csak célirányosan, a polgári szövetség érdekében történhet" - állította a miniszter.

Pártépítés a parlamentből

A tizenkettek a "sokszínű" kisgazda szerveződés egymással szembenálló tagjainak közeledését is szeretné elérni. Turi-Kovács úgy vélekedett, hogy a helyi szervezetekből kiindulva újra fel lehet építeni a kisgazda pártot annak ellenére, hogy az FKGP 0,76 százalékos választási eredménye még a "párttagságot sem fedte le". Turi-Kovács elmondta, hogy az egység megteremtéséről ma tárgyalnak a képviselők és a meghívottak, ám arról nem tudott pontos információt adni, hogy kik vesznek részt a megbeszélésen.