Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kirúgta két miniszterét az FKGP

2001.07.03. 17:59
Kizárták Boros Imrét, Turi-Kovács Bélát, Szentgyörgyvölgyi Pétert, Balogh Gyulát, Orosházi Györgyöt és Hanó Miklóst a kisgazdapártból. Az FKGP ugyan már korábban felfüggesztette a két miniszter és a többi négy politikus párttagságát, ám a fegyelmi bizottság ma folytatta le a tárgyalást. Szentgyörgyvölgyi, Hanó és Balogh biztosan fellebbez a döntés ellen, elképzelhető, hogy Turi-Kovács is él ezzel a lehetőséggel, a többi kizárt viszont még alszik rá egy párat.
Március óta egymás után függesztették fel azok párttagságát az FKGP-ben, akik Torgyán József ellen fordultak, s bírálták politikáját. Több országgyűlési képviselő fegyelmi ügyét villámgyorsan sorra vette az FKGP illetékes bizottsága, s kegyetlenül kizárta soraiból a nem kívánt tagokat. Kedden Turi-Kovács Béla környezetvédelmi és Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztert, Orosházi Györgyöt, korábbi Fejér megyei elnököt és Balogh Gyulát, volt szabolcsi kisgazdavezért vette kereszttűzbe a testület úgy, hogy a tárcavezetők nem is voltak jelen a tárgyaláson, ugyanis az előzetes értesítés ellenére nem voltak hajlandóak elmenni a tanácskozásra.

A bizottság a megjelenteknek sem kegyelmezett

Szentgyörgyvölgyi Péter
A bizottság mind a négy politikust kizárta az FKGP-ből. Az ő sorsuk nem is volt kétséges, nem úgy, mint Szentgyörgyvölgyi Péteré és Hanó Miklósé. Őket ugyanis szintén mára invitálta be a fegyelmi bizottság, s mindketten eleget is tettek a meghívásnak.

Deák József pártfőügyész korábban azt hangsúlyozta: enyhébb büntetést kaphatnak azok, akik elmennek a tárgyalásra. Ám a grémium mégsem kegyelmezett nekik. Szentgyörgyvölgyi, Hanó és Balogh már jelezték , hogy fellebbeznek a döntés ellen. A frakcióvezető a fegyelmi tárgyalást követően az Indexnek elmondta: ha kell, bíróság elé viszi az ügyet.

A frakcióvezető szerint lejárt felfüggesztésének ideje

Szentgyörgyvölgyi úgy véli, hogy a felfüggesztési ideje lejárt, ugyanis az eljárás május 10-én indult, s kézhezvétel után 30 napon belül kellett volna meghozni a határozatot a fegyelmi bizottságnak. Ez azonban június 22-től már nem aktuális.

A frakcióvezető bűne az volt, hogy Torgyán József kizárását a képviselőcsoportból jelezte Áder János házelnöknek. Emellett a parlament ügyrendi bizottságából lecserélték a Torgyán-hű Pallag Lászlót és Pancza Istvánt, s ezt is ő kérvényezte. A képviselőcsoport vezetője azonban úgy véli: nem követett el hibát, hiszen nem a saját, hanem a frakció döntését továbbította.

Orosházi György azonban csak kapkodja a fejét, ugyanis állítása szerint semmilyen értesítést nem kapott a mai tárgyalásról. Azonban már volt arra ideje, hogy levélben kérje az FKGP országos központját, hogy szüntessék meg az ellene indult esetleges eljárást.