Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Elfoglalták a kisgazdaszékházat

2002.07.12. 09:13
Réti Miklós, a Torgyán József leváltására összehívott májusi nagygyűlés által megválasztott pártelnök 10-15 fős kíséretével pénteken reggel elfoglalta a Belgrád rakparti kisgazdaszékházat. Torgyán József pártelnök feljelentést tesz erőszakos behatolásért.
Réti Miklós
A székházfoglalók bántalmazták a biztonsági őrt és az épületben lévőkkel dulakodni kezdtek.

A rendőrség nem avatkozott be

A rendőrség a behatolást követően kora reggel a helyszínre érkezett, de nem avatkozik be, ám mivel a csetepaté a házon belül zajlott, nem avatkozott be. Ugyanakkor a székházat a rendőrség kordonnal zárta körbe, és a sajtót sem engedte az épület közelébe. "Egyelőre nem tudni, hogy milyen célból történt a behatolás, mit akarnak a behatolók, van-e valami követelésük" - mondta reggel Németh Lajos, rendőr ezredes, az ORFK szóvivőhelyettese.

Korényi Attiláné országos alelnök helyszínen tartózkodó tudósítónknak kijelentette, hogy Torgyán József nincs a székházban, és nem is várják jövetelét, ugyanakkor utasítására feljelentést tesznek Réti Miklós ellen erőszakos behatolásért. A székház előtt rekedt Korényi sajtónyilatkozata közben Réti két társával elhagyta a székházat. Ezt követően a hivatalos alelnök és a Torgyán-ellenzék vezére között kisebb kergetőzés kezdődött. A sikertelen szembesítés után Korényi Attiláné arról beszélt, hogy a helyszínt elhagyó Réti Miklós elvitt-e valamit a székházból.

Torgyán drágábban adná a székházat?

Réti az MTI-nek kijelentette, hogy bár előre nem tudott az akcióról, nem ítéli el a párttagok eljárását és kiáll mellettük. A székházba behatolók neki azzal indokolták tettüket, hogy információik szerint Torgyán József egymilliárd forintért el akarja adni a Belgrád rakparti épületet, továbbá a párt számlájáról átutalt 40 millió forintot a felesége vezette Független Női Szövetségnek.

"A bíróság előtt kell felelniük tettükért azoknak, akik behatoltak a kisgazda székházba. Ez a rendőrségre tartozó kérdés, én nem rendőr vagyok, hanem pártelnök" - közölte az MTI-vel Torgyán József. A pártelnök arra reagálva, hogy a székházfoglalók tettüket azzal indokolták, hogy Torgyán egymilliárd forintért el akarja adni az épületet, azt mondta, a tiltakozóknak azt kellett volna megakadályozniuk, hogy "egyesek 700 millió forintért eladták a székházat, ez jelentős károkozás az FKGP számára". Torgyán elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentés tett a nem szabályosan elkészített adásvételi szerződés miatt, és az ügyben büntetőeljárás folyik.

Ki mit csinálna a székházból?
"Ha a kisgazda hagyományokat követném, kuplerájt kéne csinálnom a kisgazda székházból" - jelentette ki Szeremley Huba, borász vállalkozó, aki az év elején 200 millió forintos előleget fizetett a Belgrád rakparti épületért. Szeremley aljas rágalomnak minősítette Torgyán József pártelnök állítását, hogy az ő tudta nélkül készült az adás-vételi szerződés. A vállalkozó szerint Torgyán is jelen volt, amikor párt azóta vele szembekerült vezetői aláírták a megállapodást.

Réti elhagyta ugyan a helyszínt, de emberei változatlanul megszállás alatt tartják a székházat. Réti az Indexnek kijelentette, jövő héten sajtótájékoztatón beszél majd a pénteki eseményekről.

Réti, a sikertelen trónfosztó

Mint ismeretes, az FKGP nagygyűlése és nagyválasztmánya május 4-én Réti Miklóst, az FKGP korábbi főügyészét választotta a párt új elnökévé, valamint felfüggesztette Torgyán József párttagságát, és fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. A cégbíróság ugyanakkor ezt a változást nem jegyezte be. A kisgazda pártalkotmány értelmében ugyanis az országos nagyválasztmányt csak az FKGP elnöke hívhatja össze, így jogszerűn nevezte Torgyán illegitimnek a nagygyűlést és semmisnek annak minden határozatát. Torgyán június közepén új nagygyűlést hívott össze, ahol emberei megerősítették a pártelnöki tisztségében. Ezt követően egyik politikus sem ismerte el a másik elnökké választását.