Ödön
2 °C
11 °C

Elfoglalták a kisgazdaszékházat

2002.07.12. 09:13
Réti Miklós, a Torgyán József leváltására összehívott májusi nagygyűlés által megválasztott pártelnök 10-15 fős kíséretével pénteken reggel elfoglalta a Belgrád rakparti kisgazdaszékházat. Torgyán József pártelnök feljelentést tesz erőszakos behatolásért.
Réti Miklós
A székházfoglalók bántalmazták a biztonsági őrt és az épületben lévőkkel dulakodni kezdtek.

A rendőrség nem avatkozott be

A rendőrség a behatolást követően kora reggel a helyszínre érkezett, de nem avatkozik be, ám mivel a csetepaté a házon belül zajlott, nem avatkozott be. Ugyanakkor a székházat a rendőrség kordonnal zárta körbe, és a sajtót sem engedte az épület közelébe. "Egyelőre nem tudni, hogy milyen célból történt a behatolás, mit akarnak a behatolók, van-e valami követelésük" - mondta reggel Németh Lajos, rendőr ezredes, az ORFK szóvivőhelyettese.

Korényi Attiláné országos alelnök helyszínen tartózkodó tudósítónknak kijelentette, hogy Torgyán József nincs a székházban, és nem is várják jövetelét, ugyanakkor utasítására feljelentést tesznek Réti Miklós ellen erőszakos behatolásért. A székház előtt rekedt Korényi sajtónyilatkozata közben Réti két társával elhagyta a székházat. Ezt követően a hivatalos alelnök és a Torgyán-ellenzék vezére között kisebb kergetőzés kezdődött. A sikertelen szembesítés után Korényi Attiláné arról beszélt, hogy a helyszínt elhagyó Réti Miklós elvitt-e valamit a székházból.

Torgyán drágábban adná a székházat?

Réti az MTI-nek kijelentette, hogy bár előre nem tudott az akcióról, nem ítéli el a párttagok eljárását és kiáll mellettük. A székházba behatolók neki azzal indokolták tettüket, hogy információik szerint Torgyán József egymilliárd forintért el akarja adni a Belgrád rakparti épületet, továbbá a párt számlájáról átutalt 40 millió forintot a felesége vezette Független Női Szövetségnek.

"A bíróság előtt kell felelniük tettükért azoknak, akik behatoltak a kisgazda székházba. Ez a rendőrségre tartozó kérdés, én nem rendőr vagyok, hanem pártelnök" - közölte az MTI-vel Torgyán József. A pártelnök arra reagálva, hogy a székházfoglalók tettüket azzal indokolták, hogy Torgyán egymilliárd forintért el akarja adni az épületet, azt mondta, a tiltakozóknak azt kellett volna megakadályozniuk, hogy "egyesek 700 millió forintért eladták a székházat, ez jelentős károkozás az FKGP számára". Torgyán elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentés tett a nem szabályosan elkészített adásvételi szerződés miatt, és az ügyben büntetőeljárás folyik.

Ki mit csinálna a székházból?
"Ha a kisgazda hagyományokat követném, kuplerájt kéne csinálnom a kisgazda székházból" - jelentette ki Szeremley Huba, borász vállalkozó, aki az év elején 200 millió forintos előleget fizetett a Belgrád rakparti épületért. Szeremley aljas rágalomnak minősítette Torgyán József pártelnök állítását, hogy az ő tudta nélkül készült az adás-vételi szerződés. A vállalkozó szerint Torgyán is jelen volt, amikor párt azóta vele szembekerült vezetői aláírták a megállapodást.

Réti elhagyta ugyan a helyszínt, de emberei változatlanul megszállás alatt tartják a székházat. Réti az Indexnek kijelentette, jövő héten sajtótájékoztatón beszél majd a pénteki eseményekről.

Réti, a sikertelen trónfosztó

Mint ismeretes, az FKGP nagygyűlése és nagyválasztmánya május 4-én Réti Miklóst, az FKGP korábbi főügyészét választotta a párt új elnökévé, valamint felfüggesztette Torgyán József párttagságát, és fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene. A cégbíróság ugyanakkor ezt a változást nem jegyezte be. A kisgazda pártalkotmány értelmében ugyanis az országos nagyválasztmányt csak az FKGP elnöke hívhatja össze, így jogszerűn nevezte Torgyán illegitimnek a nagygyűlést és semmisnek annak minden határozatát. Torgyán június közepén új nagygyűlést hívott össze, ahol emberei megerősítették a pártelnöki tisztségében. Ezt követően egyik politikus sem ismerte el a másik elnökké választását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?