Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Balogh: Orbán szerint segíteni kell az FKGP felélesztését

2002.12.12. 12:08
Orbán Viktor is áldását adta a Független Kisgazda Párt újjáélesztésére - állítja Balogh Gyula, a párt egykori alelnöke, aki szerint a volt miniszterelnök egy személyes beszélgetés alkalmával egyetértett vele, hogy az FKGP-t nem gáncsolni, hanem segíteni kell. Balogh, aki nemrég állította helyre kisgazda pártagságát, ám a Fidesz-frakció képviselőjeként ül a parlamentben úgy vélekedett, hogy a két párt viszonyát egyedül Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke mérgezi. A volt miniszter a napokban leszögezte, hogy a vezetése alatt álló csoport nem az egykori anyapárt, hanem kizárólag a fideszes képviselőcsoport részeként politizál.
Egyedül Turi-Kovács Béla nem tud személyes ambícióinak gátat szabni, ezért próbálja meg összeugrasztani a Fidesz és az FKGP tagságát - jelentette ki az Indexnek Balogh Gyula.

Egy 0,76 százalékos pártról

Balogh, aki a Fidesz-frakció tagja, és az utóbbi hetekben Réti Miklós vezetése alatt újra formálódó FKGP-ben is helyreállította párttagságát, Turi-Kovács napokban tett nyilatkozatára reagált. Az Orbán-kormány környezetvédelmi minisztere akkor elhatárolódott a szerveződő anyapárttól, leszögezve, hogy Fidesz-frakció kisgazda tagozata nem kíván kilépni a képviselőcsoportból. "Mi annak a Fidesz-frakciónak vagyunk a része, amellyel bekerültünk az Országgyűlésbe" - hangsúlyozta Turi-Kovács, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke. A Torgyán József ellenében megválasztott új FKGP elnök megjegyzésére célozva hozzátette: kizártnak tartja, hogy egy parlamenten kívüli, "0,76 százalékos párt kívánjon közülünk valamilyen frakciót toborozni".

A Fidesznek nem gáncsolni kell

Balogh Gyula szerint egy "a Fidesz lista kisírt 15. helyén bejutott", "egy közúti karambol nézőközönségénél nem nagyobb támogatottságú politikus" nem is tehet mást, mint hogy a kisgazdák gyors beolvadását szorgalmazza a Fideszen belül. A szabolcsi kisgazda politikus úgy vélte, hogy egykori párttársát ez a cél vezérli, amikor megpróbálja "egymásnak uszítani" a jobboldal két pártjának tagjait "Torgyán József mintáját követve, aki a vidéket járva kürtölte szét, hogy a Fidesz bomlasztotta fel a kisgazdapártot". Balogh szerint Turi-Kovács nemkívánatos személy az FKGP-ben, ahol pedig a Fidesz-frakcióban helyet kapott más kisgazda személyiségek is megjelentek. Balogh az Index kérdésére elmondta, hogy egy korábbi személyes beszélgetés során egyetértettek Orbán Viktor volt kormányfővel abban, hogy szükség van az FKGP újraépítésére, és "a Fidesznek ezt nem gáncsolni, hanem segítenie kell".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!