Bence
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

A Fidesz lemondásra szólítja fel a gárdavédő kisgazda exminisztert

2008.01.22. 12:42
Az MDF elhatárolódik, a Fidesz győri elnöksége lemondásra szólítja fel Szabó János volt kisgazda agrárminisztert a győri közgyűlés közigazgatási bizottságában betöltött külsős tagsági posztjáról. Szabó János a Kisalföld cikke szerint üdvözölte a Magyar Gárdát, amelynek jelenléte szerinte visszatartó erejű a "cigánybűnözéssel" szemben.

A 2006-os országgyűlési választáson MDF-es színekben indult Szabó János mélyen felháborító és elfogadhatatlan nyilatkozatot tett a győri közgyűlés közigazgatási bizottságának legutóbbi ülésén - áll a Fidesz közleményében.

Szabó János szélsőséges kijelentéseitől a Magyar Demokrata Fórum győri szervezete és elnöksége nyilatkozatban határolódik el. Az MTI-hez eljuttatott iratban leszögezik: a demokrata fórum nem ért egyet a politikus-ügyvéd cigánysággal és a Magyar Gárdával kapcsolatos megnyilvánulásaival.

A pártok Szabó Jánosnak a Kisalföld keddi számában közzétett kijelentésére reagáltak. A lap a gyári önkormányzat közigazgatási bizottságának üléséről készült jegyzőkönyvre hivatkozva közölte: Szabó János volt kisgazda agrárminiszter üdvözli a Magyar Gárdát, amelynek jelenléte szerinte visszatartó erejű a "cigánybűnözéssel" szemben.

A képviselő-testület közigazgatási bizottságának múlt heti ülésén Szabó János arról beszélt, hogy a civil szerveződéseket és a civil kurázsit mindenki támogatja és ilyen civil kurázsi a Magyar Gárda is.

Statisztikai adatokkal próbálta szemléltetni a cigányok által elkövetett bűncselekmények arányát és úgy fogalmazott: azok döntő hányada vagyon elleni, tehát amit a lakosság nagy többsége felhalmoz, azt a kisebbség jogtalanul fogyasztja.

A politikus jelezte, nem érti a szervezettel kapcsolatos félelmeket, hiszen a gárda nem rendezett pogromot a cigányok ellen. Megjegyezte: a cigány fajt nem lehet általánosságban elítélni, de a tendenciát meg kell állítani. Kifejtette azt is: két megoldás létezik a probléma kezelésére, az egyik a kiirtás, a másik az eltartás. Szerinte miután az előbbi szóba sem jöhet, marad az utóbbi, az eltartás.

A lap újságírója megszólaltatta Szabó Jánost, aki kijelentette: a tartalmi jegyzőkönyv hűen adja vissza az általa a bizottsági ülésen megfogalmazottakat.

A politikus-ügyvéd 1990-ben a Független Kisgazdapárt jelöltjeként szerzett országgyűlési mandátumot és a földművelésügyi miniszteri tisztséget 1993-1994-ben töltötte be. Jelenleg a győri önkormányzat közigazgatási bizottságának külső tagja.

A Kisalföld úgy tudja, Szabó János győri ügyvéd a városi közgyűlés közigazgatási bizottságába politikai alku nyomán került be, miután a 2006-os országgyűlési választások második fordulója előtt az utolsó pillanatban visszalépett a fideszes Szakács Imre javára.

Szabó János a legutóbbi parlamenti választáson nem párttagként a Magyar Demokrata Fórum színeiben indult a győri kettes számú választókerületben - írja a lap.

A megyei közgyűlés Pádár László szocialista önkormányzati képviselő, a Cigányok Érdekvédelmi Szövetségének megyei elnöke indítványára csütörtökön tárgyal arról, hogy az önkormányzat elhatárolódik-e a Magyar Gárdától.

A Magyar Demokrata Fórum győri elnöksége nyilatkozatában leszögezi: semmilyen politikai kapcsolatot nem tart fenn Szabó Jánossal, nem delegálta az önkormányzati bizottságba és semmilyen felelősséget nem vállal megnyilatkozásaiért.

A Fidesz győri elnöksége bejelentette: ha Szabó János nem mond le, akkor az önkormányzat Fidesz-frakciója csütörtöki közgyűlésen visszahívását fogja kezdeményezni a bizottságból.

Szabó János márpedig bejelentette, nem mond le, szavait pedig fenntartja. Kállay Ernő kisebbségi ombiudsman pedig kedden bejelentette, vizsgálatot kezd az ügyben.