Alfréd
-3 °C
3 °C

Szövetséget alakítottak a kisgazda miniszterek

2001.05.24. 18:20
A kisgazda miniszterek újabb tömörülést hoztak létre. A Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége gyakorlatilag a harmadik szárny, amely a kisgazda politikusokat tömöríti. A 15 kisgazdából ma megalakított szervezet mozgatórugója Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, választási szövetségről szóló megállapodást még egyetlen párttal sem kezdeményeztek, ha azonban az FKGP-tagok 70 százalékát föl tudják maguk mögé sorakoztatni, s nem tudják átvenni a Belgrád rakparti pártszékház "kulcsát", akkor a szövetség nevében fölveszik a kapcsolatot a Fidesszel.
Szabó János honvédelmi miniszter
Össze akarja kovácsolni a "jóérzésű" kisgazda politikusokat az az új szervezet, amelyet a kisgazda miniszterek ma hoztak létre. A Független Kisgazdák Demokratikus Szövetségének elnöke Szabó János honvédelmi miniszter, ügyvezető elnöke Tamás Károly, főtitkár Balogh Gyula, ügyvezető főtitkár Orosházy György. Alelnöki tisztséget szerzett Koppánné Kertész Margit és Turi-Kovács Béla, aki az Index információi szerint a szövetség kitalálója és mozgatórugója. A 15 kisgazda politikusból alakult középutas tömörülésben helyet foglal még Szentgyörgyvölgyi Péter, az FKGP frakcióvezetője, Vonza András FVM- és Boros Imre PHARE ügyekért felelős miniszter is.

Még nem kezdtek el választási szövetségest keresni

Szabó János a szövetség elnöke kijelentette: integráló erőként akarnak föllépni, megpróbálják összefogni a "tisztességes és becsületes" kisgazdákat. A 2002-es parlamenti választásokon csak egységesen lehet indulni. A miniszter elmondta, választási szövetséget még egyetlen párttal sem próbáltak kötni, ez a kérdés egyelőre még nem került szóba. Az Index azonban úgy tudja, hogy ha nem sikerült Lányiéknak elvenni Torgyántól a Belgrád rakparti székház "kulcsát", s a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége megnyeri az FKGP tagok 70 százalékát, akkor a tömörülés fölveszi a kapcsolatot a Fidesszel, s a 2002-es parlamenti választásokról egyeztetnek.

A most megalakult szövetség tulajdonképpen már a harmadik szárny a kisgazda politikusok között. Torgyán József néhány hűséges társával együtt a régi FKGP-hez tartozik, a másik tömörülés pedig a Lányi Zsolt-vezette reformkisgazdák. Két nappal ezelőtt Bánk Attila vezetésével megalakult egy egyesület, amelynek többek között Horváth Béla és Várhelyi András is tagja. Ők azonban inkább a Lányi-féle kisgazda szárnyhoz tartoznak. Szabó János ugyan még csak az újságokból értesült erről az egyesültről, de kijelentette: szívesen várják Horváth Béláékat.