Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Torgyánt legfeljebb egytucatnyi politikus követné

2001.05.02. 14:57
Az Index információi szerint nem válik meg Torgyán József Bernáth-Varga Balázstól a párt főtitkárától, csupán átszervezik az elnökséget. Úgy tudjuk, hogy Gyimóthy Géza eddigi alelnökkel cserél helyet Bernáth-Varga. Az FKgP elnöke azért akarja ezt, mert így szeretné Gyimóthyt, leendő utódját megerősíteni a pártban. Ha a kisgazdavezér úgy dönt, hogy kilép a kormánykoalícióból, akkor legfeljebb tizenketten követnék a frakcióból.
Úgy tűnik, egyre jobban meg akarja erősíteni Gyimóthy Géza posztját az FKgP-ben Torgyán József. Az Index információi szerint most ugyanis azt találta ki, hogy az alelnöki székbe Bernáth-Varga Balázst ülteti, s az ő főtitkári tisztségét Gyimóthynak adja. Így már egyre valószínűbb, hogy ha minden kötél szakad, akkor leghűségesebb emberéből pártelnököt farag, ám előtte megpróbálja a lehető legmagasabb posztra helyezni.

Torgyán József
Torgyán eközben azt is fontolgatja, hogy ha Boros Imre PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli minisztert akarata ellenére nem menti fel Orbán Viktor miniszterelnök, akkor a szombati ceglédi nagygyűlésen és nagyválasztmányon bejelenti, hogy kilép a kormánykoalícióból. Ebben az esetben viszont az FKgP frakciójából legfeljebb tizenkét képviselő követné.

Az Index úgy tudja, hogy Torgyán számít feleségére, Cseh Máriára, Gyimóthy Gézára, Szabadi Bélára, Barkóczy Gellértre, Czoma Kálmánra, Pallag Lászlóra, Pancza Istvánra, Kékkői Zoltánra, Simon Miklósra, Tímár Györgyre, valamint Kávássy Sándorra. Közülük azonban akad néhány bizonytalan, így például Kékkői Zoltán, Simon Miklós és Kávássy Sándor. Ugyanis ha kenyértörésre kerülne sor, akkor a két hete kinevezett honvédelmi bizottsági elnöknek, Simon Miklósnak és a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkárnak, Kávássy Sándornak is feltehetően meg kellene válnia posztjától.

A Fidesszel viszont továbbra is együttműködnének, és valószínűleg paktumot kötnének a reformkisgazdák. Horváth Bélát, Várhelyi Andrást, Zakó Lászlót, Lányi Zsoltot, Pápai Mihályt a frakcióban maradt képviselők szinte kivétel nélkül követnék. A kormányzati többség úgy maradhatna meg, hogyha még néhány független honatyával szövetséget kötne Orbán Viktor. Úgy tudjuk, hogy Gyuga Pálra, Cseh Sándorra és Szabó Attilára biztosan számíthat a kormányfő.