Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

A kisgazdafrakció az FVM ellen

2001.01.12. 12:32
Telekspekulációhoz és túlzsúfoltsághoz vezethet a tervezett kétéves építési moratórium - jelentette ki Horváth Béla (FKGP), a Területfejlesztési Bizottság alelnöke. A kisgazdapárt képviselői nem szavazzák meg, míg a Torgyán József vezette Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium támogatja a javaslatot.
Demszky-Illés-Torgyán kontra kisgazdafrakció. A szokatlan helyzet a készülő budapesti agglomerációs törvény kapcsán alakult ki. Demszky Gábor ugyanis azt indítványozta, hogy a törvény elkészültéig vezessenek be építési tilalmat a főváros környéki településeken. A javaslatot támogatja Illés Zoltán (Fidesz) a Környezetvédelmi Bizottság elnöke és a Torgyán József vezette minisztérium is. A kisgazdafrakció azonban ellenzi a javaslatot.

Horváth Béla szerint az építési tilalom miatt emelkednének a budapesti ingatlanárak, és tovább nőne a zsúfoltság. A politikus úgy gondolja, hogy Demszky beleavatkozik a főváros környéki 78 önkormányzat életébe. A magas iparűzési adó miatt sok vállalkozó elmenekül a fővárosból. Horváth szerint a javaslat ellehetetlenítené a Budapest környéki településeket.

Egyre több belterület, egyre kevesebb zöldterület

Az építési moratórium épp a spekulációt akadályozza meg - nyilatkozta az Indexnek Illés Zoltán. A Környezetvédelmi Bizottság fideszes elnöke szerint sok önkormányzat belterületté nyilvánít ,,zöld" területeket, és beépítik azokat. Ez spekulációhoz vezethet, hiszen az agglomerációs törvény hatályba lépése után már ezt nem tehetnék meg.

Illés Zoltán elmondta, hogy céluk a Budapest környéki természeti környezet megóvása, illetve a főváros külső kerületeinek a fejlesztése. A vállalkozók így nem a zöld területeken, hanem ezekben a kerületekben építkeznének.  • Vennék
  • Bankszámla