Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Torgyán meghátrált saját frakciójában

2001.02.12. 15:05
A Torgyán József elleni támadások miatt a kisgazda képviselőcsoport nem tartotta volna szerencsésnek, ha a pártelnök vezeti a jövőben a frakciót, ezért Torgyán ismét visszavonulót fújt és frakcióvezető-helyettesként fogja ismertetni pártja nézeteit a parlamentben. A pártelnök Szentgyörgyvölgyi Pétert látná szívesen Bánk Attila megüresedő székében, erről azonban csak akkor születik döntés, ha Gyimóthy Géza parlamenti alelnököt kinevezik miniszterré, Bánkot pedig parlamenti alelnökké.
Másodszor is meghátrált Torgyán József kisgazda pártelnök, hiszen miniszteri tiszte után arról is lemondott, hogy ő irányítsa az FKgP parlamenti frakcióját. A politikus a frakció ülése utáni rögtönzött tájékoztatóján azzal indokolta visszavonulóját, hogy a frakcióban akadtak olyan vélemények, nem volna szerencsés, ha a legtöbbet támadott kisgazda politikus töltené be a frakcióvezetői posztot. Hozzátette: számára az a fontos, hogy háromhetente hétfőnként ő szólalhasson föl a parlamentben napirend előtt, ehhez pedig elég a frakcióvezető-helyettesi poszt is, ami Torgyánnak, mint a frakció elnökének automatikusan jár.

Egy frakció, egy vezető

Torgyán József
Másodszor is meghátrált
Az Parlament Jogi Főosztályán az Index azt a felvilágosítást kapta, hogy elméletileg elképzelhető a frakcióelnöki poszt, bár annak jogosítványairól a frakciónak saját szabályai szerint kell döntenie. Egy képviselőcsoportnak azonban csak egy vezetője lehet, tehát a frakcióelnök nem rendelkezhet ugyanolyan jogokkal, mint a frakcióvezető. Ha megszűnik a frakcióvezetői elnevezés, és a frakcióelnöki lép a helyébe, akkor csak névleges változás történik, amit azonnal jelenteni kell az Országgyűlés elnökének.

Formális szavazás nem volt

Torgyán beszámolt arról is, hogy formai szavazás nem volt arról: ő legyen-e a frakcióvezető. Erre szerinte azért kerülhetett sor, mert a kisgazda képviselők 1998-ban úgy döntöttek: ő legyen a frakció elnökség elnöke, ezt a tisztét azonban minisztersége idején nem gyakorolta. Torgyán, ezután arra kért pártja frakciójától felhatalmazást, hogy hétfőnként ő ismertethesse az FKgP véleményét a napirend előtti felszólalások keretében.

A pártelnök szerint egyhangúan döntött a képviselőcsoport úgy, hogy ebben támogatják, Zakó László képviselő viszont állítja: egyedül ugyan, de nemmel szavazott. Döntését azzal indokolta, hogy Torgyán felszólalásaival többet árt, mint használ a megtépázott népszerűségű pártnak, mert a közvélemény hitelt ad a Torgyán elleni támadásoknak.  • Vennék
  • Hírek