Ágnes
-1 °C
2 °C

Szentgyörgyvölgyi az új kisgazda frakcióvezető

2001.03.01. 22:40
A Torgyán József által összehívott frakcióülésen a leváltották Bánk Attilát a frakcióvezetői tisztségből, valamint Várhelyi Andrást és Horváth Bélát a frakcióvezető-helyettesi posztról. Az ülésen a 31 jelenlévő kisgazda képviselőből 29-en Bánk Attila utódjának Szentgyörgyvölgyi Pétert választották meg. Áder János házelnök egyelőre nem alakította ki álláspontját arról, legitimnek tekinthető-e a kisgazdafrakció döntése.
Bánk Attila
Szentgyörgyvölgyi Péter, eddigi általános helyettest választotta a kisgazda képviselőcsoport új vezetőjévé. A frakcióülést Bánk Attila frakcióvezető hívta össze, ám szerdán egy héttel elhalasztotta a tanácskozást. A csonka frakcióülésen nem jelent meg Bánk, és a polgári platform tagjai is távol maradtak. Ennek ellenére 31-en részt vettek az ülésen, ahol először módosították a frakciószabályzatot, majd bizalmatlansági indítványt terjesztettek be Bánk Attila ellen.

Szentgyörgyvölgyi Péter sajtótájékoztatóján leszögezte: Bánk Attilának arra volt joga, hogy összehívja a frakcióülést, mert azt a képviselőcsoport tagjainak kétharmada kezdeményezte, arra azonban nem terjedt ki jogosítványa, hogy lefújja az ülést. Éppen ezért Szentgyörgyvölgyi értetlenül fogadta, hogy Bánk azt nyilatkozta: törvénytelennek tartja az ülést és az ott született döntéseket.

Éppen határozatképes létszám

A megválasztott frakcióvezető beszámolója szerint az ülés határozatképes volt, hiszen 31-en jelentek meg a 42 tagú frakcióból. A frakciószabályzat szerint a képviselők kétharmadának megjelenése szükséges a döntésképességhez. A képviselők elsőként módosították a szabályokat, így titkos szavazást írtak elő a személyi kérdéseknél az eddigi nyílt helyett.

Ezután szavazást rendeltek el Bánk Attila visszahívásáról, mert több képviselő is bizalmatlansági indítvány nyújtott be vele szemben. Ezen a szavazáson 26-an voksoltak Bánk menesztése mellett, ezt követően kiderült: Szentgyörgyvölgyi az egyetlen jelölt a tisztségre, aki 29 igen szavazatot kapott egy valaki tartózkodott (vélhetően maga a jelölt) a döntésnél és egy érvénytelen szavazat is akadt.

A megüresedett általános frakcióvezető helyettesi tisztségre két jelölt akadt, akiknek a nevét nem árulták el, ám nem kapott egyikük sem elegendő szavazatot, mert 16:16 lett az eredmény. Az egyel több voks annak az eredménye, hogy időközben egy újabb honatya is megérkezett a tanácskozásra. A frakcióvezető azt is közölte: visszahívták posztjáról Várhelyi András és Horváth Béla eddigi helyettes frakcióvezető-helyetteseket. A képviselők egyéb személyi döntésekről nem határoztak, így csütörtökön senkit sem zártak ki.

Torgyán beszéd három hetente hétfőn és kedden

Torgyán József pártelnök frakcióvezető-helyettesként ezen túl minden parlamenti hét hétfőjén és keddjén személyesen mondja el a napirend előtti felszólalásokat. A politikus kérdésekre jelezte: azért csak most derült ki Boros Imre alkalmatlansága miniszteri posztjára, mert ezekben a napokban szerzett Torgyán arról tudomást, hogy az ideiglenes agrárminiszter a nemzeti bank párttitkára volt és munkásőrként is tevékenykedett a szervezet feloszlatásáig. Torgyán értetlenségének adott hangot, hogy egy volt munkásőr, miért próbálja megmondani: mi legyen a kisgazdapártban. Torgyan egyúttal elmondta, fegyelmi vétséget követtek el azok, akik nem jelentek meg a csütörtöki frakcióülésen. A renitensek büntetésére azonban már nem tért ki.

Ketten is kisgazda színekben
Bánk Attila elmondása szerint ő képviselte az FKGP-t a parlament házbizottsága csütörtöki ülésén, de a tanácskozás előtt Kékkői Zoltán is megjelent az ülésteremnél a kisgazda frakció megbízólevelével. Az ülés előtt Bánk Attila elmondta, hogy a kisgazda frakció csütörtöki közgyűlésén, amelyen a jelenlévők leváltották őt a frakcióvezetői posztról, nem születhetett a képviselőcsoportra vonatkozó lényegi döntés. A politikus a kisgazda képviselők tanácskozását "egy baráti társaság összejövetelének" minősítette. Szerinte a frakcióközgyűlés nem volt legitim, annak összehívására ő jogosult. A házbizottsági tanácskozás kezdete után nem sokkal Bánk Attila egy másik megbeszélésre hivatkozva távozott az ülésről. Kékkői Zoltán az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy ott volt az Országházban, de nem volt benn a házbizottság üléstermében, nem vett részt az ülésen. Áder János házelnök a házbizottság ülése után csak annyit közölt, nem szól bele a kisgazdák ügyeibe, az iratok tanulmányozása után alakítja ki állásfoglalását arról, legitimnek tekinthető-e a kisgazdák fracióülésének döntése.
Az Index kérdésére, hogy ez Boros esetleges visszahívását jelentheti-e PHARE miniszteri tisztségéből Torgyán azt mondta: Boros Imrét az agrártárca élére nevezte ki Orbán Viktor ideiglenesen, nem pedig a békétlenségi minisztérium élére. Márpedig Boros utóbbi napokban tett nyilatkozatai arra késztetik a pártelnököt, hogy Orbán Viktorral megbeszélje, mi legyen a sorsa a tárca nélküli miniszternek.

Szerinte egyébként Boros tájékozatlanságára utal, hogy a szervezeti és működési szabályzat módosítását kifogásolta, hiszen a kormányváltáskor többletfeladatokra szert tett minisztériumnál a feladatok is megszaporodtak. Torgyán úgy vélte: minél többször ülésezik a frakció annál egységesebbek, lesznek, így nem kizárt, hogy megtartják a Bánk által javasolt időpontban is az ülést.

Torgyán arra a felvetésünkre, hogy van-e forgatókönyv arra az esetre, ha a parlament vezetése nem fogadná el a frakcióülés határozatait, úgy válaszolt: még a kérdés felvetés is rágalmazza a parlament hivatalát. Szerinte Bánk Attila nem áll a házbizottság, a parlament vezetése és a demokrácia szabályai felett, így képtelenség erről egyáltalán beszélni is.

Szentgyörgyvölgyi Péter
Bánk Attila az általa csütörtökre meghirdetett frakcióülést azért halasztotta el, mivel Boros Imre ideiglenes agrárminiszter levélben erre kérte. Boros azzal indokolta döntését, hogy most még nem tudna beszámolni a földművelésügyi minisztérium helyzetéről, mivel eddig kétszer próbálta "jogérvényes nyilatkozattételre" ösztönözni Szabadi Béla, volt politikai államtitkárt, ám ez kudarcba fulladt. Ennek ellenére Torgyán József, aki szintén frakcióvezetőnek tartja magát, összehívta az ülést, és azon a képviselők több mint kétharmada meg is jelent.

Szentgyörgyvölgyi az m1 Aktuális című műsorában közölte, Boros Imre miniszteri meghallgatására sor fog kerülni, de ami biztos, nem a jövő csütörtökön, a Bánk által meghírdetett frakcióülésen, minthogy az nem lesz.