Áder döntött: Szentgyörgyvölgyi vezeti a kisgazda frakciót

2001.03.05. 15:09
Szentgyörgyvölgyi Péter a kisgazdapárt parlamenti frakciójának vezetője - jelentette be Áder János, házelnök az Országgyűlés plenáris ülésének keddi ülése előtt. ,,Nem születhetett más döntés, minthogy elismerték frakcióvezetővé választásomat" - kommentálta Áder János házelnök bejelentését az FKgP-frakciót immáron hivatalosan is vezető kisgazda politikus. Szentgyörgyvölgyi az Indexnek leszögezte: csütörtökön biztosan nem ül össze a frakció.
A Parlament elnöke a Ház keddi plenáris ülésének kezdetén tett pontot a kisgazdapárti frakcióvezető személye körüli viták végére: bejelentette, hogy a kisgazda képviselőcsoport múlt heti döntése alapján Szentgyörgyvölgyi Pétert regisztrálta frakcióvezetőnek. Szentgyörgyvölgyi helyettesei Torgyán József és Danka Lajos lesznek. A házelnök döntéséig Bánk Attila leváltott, és a csütörtökön megválasztott Szentgyörgyvölgyi Péter is a képviselőcsoport első emberének tekintette magát. Szentgyörgyvölgyit a frakció legutóbbi ülésén a megjelentek kétharmada megválasztotta, Bánk azonban arra hivatkozott, hogy az ülést nem ő hívta össze.

,,Nem születhetett más döntés, minthogy elismerték frakcióvezetővé választásomat" - kommentálta az Indexnek Áder János házelnök bejelentését Szentgyörgyvölgyi Péter. Elmondása szerint első dolga az lesz, hogy átalakítja a frakció munkacsoportjainak működését. Elfogadhatatlannak tartja ugyanis, hogy jelenleg csak általános, jogi és gazdasági munkacsoport létezik, ezért haladéktalanul létrehozzák a mezőgazdasággal foglalkozó grémiumot is.

Válságról szó sincs
Nagy Sándor, a szocialista képviselőcsoport képviseletében napirend előtt kijelentette, hogy a miniszterelnök hónapok óta nem képes megoldani a koalíció válságát, ám véleménye szerint a Fidesz is érdekelt abban, hogy a kisgazdák válsága elhúzódjon. Ezzel ugyanis elterelhetik a figyelmet a kormányt érintő más botrányokról. Nagy szerint tarthatatlan, hogy a földművelési tárcának nincsen számon kérhető felelőse, és tízmilliárdok sorsáról döntenek ellenőrzés nélkül.

Dávid Ibolya igazságügyminiszter, a kormány nevében reagálva a szocialista frakcióvezető hozzászólására válaszolva kijelentette: ,,nincs koalíciós válság, még ráolvasással sem". A miniszter asszony a jelenlegi kormány botrányainak említésére elmondta, hogy neki kiemelten fáj a Tocsik-ügy, az olajbotrány, a Budapest Bank privatizációja kapcsán kipattant skandalum vagy az, hogy Stadler József vállalkozó az MSZP-t támogatta kampányában, majd elmondta, hogy hazánk jobb állapotban van, mint a Horn-kormány idején. Dávid szerint a problémák 1945-ben, a "torzszülött", a Magyar Kommunista Párt születésével kezdődtek, és a sor a Magyar Dolgozók Pártjával, majd az MSZMP-vel folytatódott.

A kisgazda frakcióvezető a ,,nemzet embere"

A kisgazda képviselőcsoport immár hivatalosnak tekinthető vezetője kijelentette: csütörtökön biztosan nem ülésezik az FKGP-frakció. (Korábban Bánk Attila március 8-ra halasztotta a csütörtökön végül is megtartott ülést). Szentgyörgyvölgyi támogathatónak nevezte Czira Szabolcs hétfőn tett javaslatát, miszerint minden frakcióvezető mondjon le megbízatásáról, hogy visszaálljon az ajándékozás szintjére süllyesztett poszt becsülete.

Szentgyörgyvölgyi arra a felvetésre, hogy köztudottan Torgyán pártelnök bizalmi embere, úgy reagált: ,,lehet, hogy furcsán hangzik, de én a magyar nemzet embere vagyok". Szerinte nem rajta múlik a frakcióegység megteremtése, ehhez az kell, hogy a ,,megtévelyedett képviselőtársaim" újra dolgozni kezdjenek, s ne saját sértődöttségükkel legyenek elfoglalva.

A parlament keddi ülése előtt korábbi ígéretei ellenére sem szólalt fel az újdonsült frakcióvezető-helyettes, Torgyán József.