Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Lányi és Bánk ügyvivő testületet alakítanak

2001.03.11. 19:43
A reformer kisgazdák és az FKgP parlamenti frakciójának Polgári Platformja közös irányítótestületet hoz létre hétfőn, amelyet alelnökként Lányi Zsolt, valamint pártfőügyészként Bánk Attila jegyez. A kisgazdapártból kizárt politikus az Indexnek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a hírügynökségi értesülést. Lányi lapunknak elmondta: cselekedniük kell, amennyiben Torgyán József, az elegendő számú aláírás alapján sem hívja össze a párt országos nagygyűlését. Hétfőn közös sajtótájékoztatót tartanak a reformerek és a polgári platform.
A kisgazdapárt irányítását venné át a - Bánk Attila szerint - akadályoztatott Torgyán helyett az az ügyvivői testület, amelyet a volt frakcióvezető-pártfőügyész, illetve Lányi Zsolt alelnök vezetne - értesült az MTI. A hírügynökség értesülését Bánk Attila az Indexnek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta. A Bánk vezette kisgazda frakció polgári platformja, és a Lányi fémjelezte reformerek csütörtökön állapodtak meg a további együttműködésről.

Torgyán kellemetlen helyzetbe hozta Orbánt

A reformkisgazdák és a polgári platform hétfői közös sajtótájékoztatója kapcsán az MTI-nek kijelentette: Torgyán József nagyon kellemetlen helyzetbe hozta Orbán Viktor miniszterelnököt, mivel az FKgP felfüggesztett elnökeként nem jogosult a koalíciós partnernek agrárminisztert jelölni. Ráadásul a pártelnök jelöltjeit nem támogatja a képviselőcsoport. ,,Húszan ugyanis levélben tájékoztattuk a kormányfőt arról, kit látnánk szívesen az agrártárca élén" - fogalmazott Bánk Attila. A leváltott, majd a pártból is kizárt korábbi frakcióvezető arra utalt, hogy kisgazda képviselők arra kérték Orbán Viktort, hogy Boros Imrét, az FVM jelenlegi irányítóját véglegesítse a tárca élén.

"Cselekednünk kell"

"Összegyűlt az országos nagygyűlés összehívásához szükséges számú aláírás, az elnöknek a pártalkotmány szerint nincs mérlegelési lehetősége" - mondta az Indexnek Lányi Zsolt, majd hozzátette: "amennyiben ezt nem teszi meg, cselekednünk kell". Arra a kérdésre, hogy egy esetleges "ügyvivői testület" maga mögé tudná-e állítani a kisgazda tagságot, a magát még mindig alelnöknek tartó politikus azt mondta, hogy az FKgP 70 százaléka támogatja őket.

"Torgyán József teljesen leépült, és leépült a kapcsolata is a párttal, már nincs senki mögötte" - jellemezte a pártelnök helyzetét Lányi, aki szerint például az ominózus szombati debreceni nagygyűlésen mindössze húszan voltak a tanácsteremben, míg kint, a reformerek oldalán kétszázan.

A teljes káosz felé

A már jelenleg is átláthatatlan kisgazda belhelyzetet tenné még bonyolultabbá, ha létrejönne egy olyan testület, amely igényt tart a párt irányítására. Bánk ugyanis azt állítja: Torgyán József korábbi felfüggesztése miatt egyetlen lépése sem felel meg a pártalkotmánynak. A korábbi pártfőügyész így semmisnek tekinti leváltását a frakció éléről - mert a képviselőcsoport ülését akkor Szentgyörgyvölgyi Péter, a jelenlegi frakcióvezető hívta össze -, és nem fogadja el kizárását sem az FKgP-ből.

A történések azonban nem a politikust igazolják: az ominózus ülés - ahol leváltották a frakció éléről - határozatképes volt, és a megjelentek kétharmada Szentgyörgyvölgyi Pétert választotta meg vezetőnek. Ekkor még Bánk számíthatott arra, hogy Áder János másképpen dönt: a házelnök azonban - helyben hagyva a képviselőcsoport döntését - a Torgyánhoz jelenleg legközelebb álló kisgazdának tekintett Szentgyörgyvölgyit regisztrálta frakcióvezetőként.

Mindeközben a reformerek a pártalkotmány módosítása érdekében aláírást gyűjtöttek az országos nagygyűlés összehívására. Ez a grémium dönthetne úgy, hogy össze lehessen hívni az országos nagyválasztmányt a választások előtt, ahol le lehetne váltani Torgyánt a párt éléről. Erre jelenleg ugyanis 2002 előtt nincs lehetőség. Össze is gyűlt az elegendő szignó, a pártelnöknek pedig 15 napon belül össze kellene hívnia a nagygyűlést, amit Szentgyörgyvölgyi Péter is szorgalmazott.  • Vennék
  • Hírek