Alfréd
-2 °C
2 °C

Megosztotta a kisgazda tábort Vonza jelölése

2001.03.12. 15:17
Vonza Andrást, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igazgató-főállatorvosát jelölte a miniszterelnök az FVM élére - adta hírül a Miniszterelnöki Hivatal hétfői közleménye. A leendő agrárminiszter - támogatói szerint - ,,tisztakezű szakember", a kinevezést ellenző szakadár kisgazdák viszont Torgyán-kreatúrának tartják a nyíregyházi állatorvost. A ,,reformer" és a ,,platformos" kisgazdák mindeközben egységes, országos ügyvivői testületet hoztak létre az illegitimnek mondott pártelnök leváltására, mert szerintük ,,hatalmas társadalmi tömegek" szeretnék a párt végleges torgyántalanítását.
Vonza András
"Vonza András az agrártárca vezetésére teljesen alkalmatlan személy, aki miniszterként Torgyán József meghosszabbított keze lesz. Vonza András egy Torgyán-kreatúra" - kommentálta a miniszterelnök hétfői döntését az Indexnek Csúcs László, a magát "ügyvivői testületnek" nevező kisgazda csoportosulás nevében.

"Orbán arcul csapta a kisgazdapártot"

Csúcs és társai úgy gondolják, hogy Orbán Viktor ,,arcul csapta" a pártot, amikor az elmúlt hetekben többször négyszemközti megbeszéléseket folytatott az általuk illegitim elnöknek nevezett Torgyán Józseffel, és megegyeztek a leendő miniszter személyéről.

Kicsoda Vonza András?
Vonza András 46 éves, diplomáját Budapesten, az állatorvos-tudományi egyetemen szerezte 1978-ban, majd Nagykállón dolgozott üzemi állatorvosként, 1995-től kerületi főállatorvosként. Három évvel ezelőtt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igazgató-főállatorvosává nevezték ki. Nős, két gyermek édesapja. A leendő miniszter 1998-ban szerepelt a kisgazdapárt országos listáján, de nem jutott be a parlamentbe. A hatályos magyar törvények értelmében azonban ez nem szükséges ahhoz, hogy valakiből miniszter legyen. A szabolcsi kisgazda szervezetben érdeklődésünkre elárulták, hogy Vonza egyszerű tag a pártban, de mint a szervezet egyik megyei vezetője fogalmazott: ,,annyit mondhatok, nem két éve ismerik egymást Torgyán Józseffel."
Szerintük ugyanis Torgyán azért ajánlotta a szabolcsi főállatorvost Orbánnak, mert olyan emberre van szüksége, aki megválasztása esetén garantáltan békén hagyja a minisztériumi szennyesládát. A ,,reformerek" a lépést követően jelezték a miniszterelnöknek, hogy nem értenek egyet a döntéssel, sőt, az Index érdeklődésére Csúcs László közelebbről meg nem nevezett ,,kemény lépéseket" helyezett kilátásba.

A kisgazda frakcióból januárban eltávolított független honatya számára ugyanis elfogadhatatlan, hogy egy bukott miniszter jelöltje foglalja el a bársonyszéket, aki várhatóan folytatja majd a torgyáni politizálást. Orbán Viktor miniszterelnök pedig nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy egy tapasztalatlan jelöltet ültessen az agrártárca élére - tette hozzá Csúcs.

"Az igazgató úr sürgősen Budapestre utazott"

A miniszterjelöltet munkahelyén, a nyíregyházi Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrzési állomáson próbáltuk utolérni, de mint titkárságán közölték: ,,az igazgató úrnak sürgősen Budapestre kellett utaznia."

A legfőbb cél Torgyán eltávolítása

Dávid Ibolya a szakmaiság fontosságáról
Bízom abban, hogy a szakmaiság fontosabb lesz a földművelési és vidékfejlesztési tárca új vezetője számára, mint párthovatartozása - jelentette ki Dávid Ibolya igazságügyi miniszter, az MDF elnöke arra reagálva, hogy a miniszterelnök Vonza Andrást jelöli Torgyán József utódjának. ,,Remélem, hogy olyan minisztertársunk lesz, aki tárcája első embereként elődjétől kellő távolságot tartva a lehető leghatékonyabban és legtisztességesebben tud dolgozni". Dávid Ibolya úgy gondolja, hogy az új miniszternek következetesen be kell fejezni azokat a tisztázó jellegű vizsgálatokat, amelyeket Boros Imre, a tárcát ideiglenesen irányító miniszter megkezdett.
A kormányfő bejelentésével nagyjából egy időben alakult meg a Polgári Platform és a ,,reformkörök" összevont szervezete, országos ügyvivői testület néven. Az alakuló ülést követő sajtótájékoztatón Lányi Zsolt kijelentette: ,,Hatalmas társadalmi tömegek szeretnék a kisgazdákat 2002-ben is a parlamentben látni, ám az elmúlt napok ámokfutása csupán szégyent hozott a pártra. Lassan egész megyéket zárnak ki az FKgP-ből, míg a szavazók új nagyválasztmányt, megújult pártot akarnak."

A közös fellépés összehangolásának okán életre hívott testület végső célja, hogy Torgyán Józsefet egy demokratikusan összehívott nagyválasztmányi ülés minél hamarabb eltávolítsa a kisgazdapárt éléről. Ennek érdekében többek között a pártalkotmány módosítását kívánják elérni.

Az "ügyvivők" Boros Imrét támogatják

A testület céljai
Az ügyvivők új pártalkotmány elkészítését, valamint az FKgP választási szereplése érdekében a harmadik évezred kihívásainak megfelelő agrár- és vidékfejlesztési program kidolgozását tűzték ki célul. Az összehangolt parlamenti munka koordinációja mellett a 2002-es választásokra való felkészülést is feladatuknak tekinti a platformosok és reformerek közös testülete.
A testület tagjai között van Boros Imre megbízott agrárminiszter, Bánk Attila volt frakcióvezető, Horváth Béla, Zakó László, Lányi Zsolt, Kiszely Katalin, Csúcs László és Pápai Mihály független országgyűlési képviselő is, akik alá- és fölérendeltségi viszony nélkül, mindannyian ügyvivőként tevékenykednek.

Ennek hátterében Lányi szerint az áll, hogy közülük senki nem kívánja magát önként elnöknek kinevezni, ezt inkább az országos nagyválasztmányra bízzák. A testület előreláthatóan a kisgazda országos nagyválasztmány összehívásáig működik majd, tagjai pedig kötelezettséget vállaltak arra, hogy az országgyűlésben közösen lépnek fel. A leváltott frakcióvezető, Bánk Attila szerint 20-22 kisgazda honatya támogatását élvezik.

Lányi hívja össze a nagygyűlést

Az SZDSZ Vonza jelöléséről
Vonza András személye sem szakmai, sem politikai szempontból nem jelent garanciát az agrárválság kezelésére - áll az SZDSZ frakcióvezető-helyettesének közleményében. Kis Zoltán úgy vélte, a magyar polgárokat újra becsapták, hiába távozott Torgyán József a kormányból, egy újabb szabolcsi Torgyán-katona, Vonza András felel a magyar agráriumért. Az SZDSZ álláspontja szerint "a kisgazdapárt jelenlegi cím és névtárában nincs alkalmas személy az agrárminiszteri posztra". Kis Zoltán úgy vélekedik, hogy hiába az új miniszter, a kormány eddigi gyakorlatától élesen eltérő koncepcióra és szemléletre van szükség a mezőgazdaság feltámasztásához.
Az alakuló ülés után Lányi Zsolt közölte: még hétfőn hitelesíti a közjegyző az országos nagygyűlés összehívása érdekében gyűjtött aláírásokat. Ezután a kisgazdaalkotmány alapján a párt első emberének 15 napon belül össze kell hívnia a nagygyűlést. Bánk Attila kijelentette, a hitelesített aláírásokat nem küldik el Torgyán Józsefnek, mivel őt felfüggesztették tagságából. Helyette Bánk Lányi Zsoltot kéri fel az országos nagyválasztmány összehívására.