Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Vince, Artúr
-3 °C
3 °C

Döntésképtelen kisgazdafrakció

2001.03.19. 17:20
Semmilyen személyi döntést sem hozott a kisgazdapárt hétfői frakcióülése, mert az általános frakcióvezető-helyettesek megválasztásához egyik jelöltnek sem volt meg a kétharmados támogatottsága, Boros Imre, Bánk Attila és Szabadi Béla ügyében pedig Torgyán a keddi elnökségi ülésre hivatkozva nem foglalt állást. Az elnök szerint ugyanis a frakció nem kompetens nevezett politikusok megítélésére. Boros Imre és Várhelyi András ugyanakkor sajtótájékoztatón kijelentette: Torgyán vereséget szenvedett, a képviselőcsoport pedig egy emberként kiáll a kisgazda miniszterek és államtitkárok mellett.
Az FKGP hétfői frakcióülésén nem mondott le frakcióvezető-helyettesi megbízatásról Torgyán József, viszont megakadályozta a kisgazdapárt országos nagygyűlésének összehívását sürgető indítványt azzal, hogy nem engedte a kérdés napirendre tűzését.

Továbbra sincs általános frakcióvezető-helyettese a kisgazda képviselõcsoportnak, miután sem Danka Lajos, sem Zsikla Gyõzõ nem kapta meg a megválasztáshoz szükséges kétharmados szavazattöbbséget.

Torgyán a személyi döntések hiányát firtató újságírói kérdésekre kitérő válaszokat adott. Kifejtette, hogy a képviselőcsoport nem jogosult a döntéshozatalra, ezért a keddi elnökségi ülésen határoznak majd a többi között Bánk Attila frakciógazdálkodásának következményeiről. Torgyán szerint ugyanis Bánk ,,magánkasszának nézte a frakció pénztárát". Torgyán szintén a keddi elnökségi ülés hatáskörébe helyezte Boros Imre PHARE-miniszterségének kérdését.

Horváth Bélát nem sikerült kizárni

Torgyán József beszámolt arról is, hogy az ülésen indítványozták Horváth Béla, a képviselőcsoport egyik volt helyettes vezetőjének kizárását a frakcióból, de nem volt meg az ehhez szükséges kétharmados szavazattöbbség.

A pártelnök az utóbbi napok botrányos vidéki pártgyűléseiről szólva kijelentette, folytatja országjáró körútját, annak ellenére, hogy ,,Egy bizonyos csoport a köztéri botrányokozástól sem riad vissza". A ,,reformereknek" - mint fogalmazott - egyetlen céljuk van: "Torgyán József székét elfoglalni".

A frakció szerint Torgyán vereséget szenvedett

Mindezt a képviselőcsoprort nevében nyilatkozó Várhelyi András és Horváth Béla másként látja. Szerintük Torgyán egyértelmű vereséget szenvedett a hétfői ülésen, hiszen semmit sem valósíthatott meg terveiből. ,,A frakció ugyanis egy emberként kiállt a kisgazda miniszterek és államtitkárok mellett" - jelentette ki Horváth. Torgyán utolsó mentsvára a pártalkotmány és az elnökség - fogalmazott a politikus - de ez utóbbi szervezet nem tekinthető legitimnek, hiszen ,,tagjai hétről hétre változnak".

Várhelyi András hozzátette: a pártelnök megzsarolta a frakciót, amikor azzal fenyegetőzött: működésképtelenné teszi a képviselőcsoportot, ha a frakcióvezető-helyetteseket újraválasztják.

A kisgazda honatya Torgyán József korábbi, pártkörökben szállóigévé lett hasonlatára utalva kijelentette, hogy áttörésnek tartja a hétfői értekezletet, hiszen - mint fogalmazott: ,,A vőlegény kezdi elveszíteni azt a bizonyos szerszámát".



  • Vennék
  • Hírek