Orbán -Torgyán találkozó kezdődött a Parlamentben

2001.03.22. 13:31
Továbbra is hajthatatlanok a felek a Boros Imre PHARE-miniszter személye körül kialakult egyre kínosabbá váló vitában. Orbán lezártnak tekinti a kérdést, és igyekszik elhatárolódni, Torgyán pedig koalíciós jogaira hivatkozva ragaszkodik a miniszter visszahívásához. Az ellenzék állásfoglalásaiból kiderül, Orbán Viktort személyesen teszik felelőssé a kialakult helyzetért. Tamás Károly, az agrártárca közigazgatási államtitkára értesülések szerint önként távozik posztjáról, mert nem adja nevét az új vezetéshez. A legfrissebb jelentések szerint a miniszterelnök ezekben a percekben dolgozószobájában tárgyal Torgyán Józseffel a kisgazda elnök kezdeményezésére.
Ha a Boros Imre személye körül kialakult viták miatt Torgyán József és hívei kilépnének a koalícióból, akkor is megmaradhat a kormánytöbbség - derül ki a Magyar Hírlap elemzéséből. A napilap információi szerint ugyanis öt, legfeljebb tíz képviselő tarthat Torgyánnal - ha szakításra kerülne sor a kormányban.

A Fidesz és az MDF sorait ugyanakkor a 14 független honatya közül legalább 11 képviselő (a korábban hűségnyilatkozatot tett ,,reformkisgazdák") erősítené, ehhez pedig hozzá jön a kisgazda frakció maradéka, csaknem 32-37 potenciális koalíciós szavazat. Így a kormányoldalnak csaknem 200 voksa lenne a házban, a feles törvények elfogadásához pedig - ha mind a 385 képviselő jelen van, legalább 193 ,,igen" szükséges. A napilap hozzáteszi: szakadás esetén a koalíciós frakciókban a jelenleginél sokkal nagyobb jelenléti fegyelemre lesz szükség a szavazásoknál.

Orbán elhatárolódik, Torgyán vádol

A koalíciós szerződés felbontását egyelőre sem Torgyán, sem Orbán nem tartja lehetséges alternatívának. A miniszterelnök szerdán egy dabasi választási fórumon mindent megtett, hogy jelentéktelennek láttassa a kérdést. ,,Volt egy javaslat, amit nem fogadtam el. Az ügyet lezártnak tekintem" - fogalmazott Orbán, aki most leginkább arra törekszik, hogy minél távolabb tartsa köreitől a ,,kaotikus formációt". ,,Nem örülnék neki, ha engem a kisgazdapárt képviselne a Parlamentben" - mondta a miniszterelnök Dabason.

Kisgazda rendteremtés Tolnában is
A pártban országos szinten is fejetlenség uralkodik. Tolna megyében csütörtökön reggel hat őrző-védő alkalmazott biztosította, hogy az FKgP megyei irodájába a hivatalos átadás-átvételre érkező országos elnökség küldöttségén és a leváltott megyei elnökségen kívül senki ne léphessen be a gyülekező párttagok közül. Az országos elnökség kedden váltotta le Koppánné Kertész Margit megyei elnököt, akit alig egy hónapja választott titkos szavazással a tolnai kisgazdák vezetőjévé a nagyválasztmány. Az országos elnökség határozatában a felmentés indokául a március 15-i Tolna városi alapszervezet rendezvényét jelölte meg, ahol az FKgP-ből kizárt Lányi Zsolt és Liebmann Katalin "pártellenes tevékenységet fejtett ki". A délelőtt folyamán zárt ajtók mögött tárgyalt az országos és a megyei vezetés. A megyei szervezet éléről eltávolított országgyűlési képviselő kedden kijelentette: nem fogadja el leváltását.

A második legnagyobb kormánypárt első embere azonban másképp kommunikálja a konfliktust. Torgyán szerdán nyilatkozatban emlékeztette a kormányfőt: a koalíciós megállapodás értelmében a kisgazdapártot illeti meg a PHARE-ügyekért felelős tárca nélküli miniszter jelölésének joga, és elvárja, hogy ezt a jogát "maradéktalanul érvényesíthesse".

Csúcs: ,,elképzelhető a szakadás"

Csúcs László, a kisgazdapártból még a botránysorozat első napjaiban kizárt független honatya az Indexnek adott nyilatkozatában ,,nem kívánatosnak", de ,,elképzelhetőnek" tartotta a koalíció széthullását. Mint fogalmazott, ebben az esetben sem történne ,,tragédia", hiszen a Parlamentben a 2002-es választásokig elsősorban EU-jogharmonizációs törvényeket kell meghozni, ezeket pedig a legnagyobb ellenzéki párt, az MSZP is támogatja.

Az ellenzék szerint Orbán a felelős

Szerdai nyilatkozatukban mind az MSZP, mind az SZDSZ úgy foglalt állást, hogy Orbán Viktort személyes felelősség terheli az agrártárca vezetése körül hónapok óta tartó bizonytalanság és az agrárválság miatt. Orosz Sándor, a szocialisták agárszakértője az FVM Kossuth téri épülete előtt tartott sajtótájékoztatón kijelentette: a miniszterelnök az ,,FKgP homokozójának tekinti az agráriumot és a vidékfejlesztést".

Kis Zoltán, az SZDSZ frakcióvezetője pedig a kérdést kommentálva leszögezte: ,,A kisgazdapárt körüli botrányok csak az időhúzást szolgálják, egyben elterelik a figyelmet az állami gazdaságok csendes privatizációjáról, az üzletrésztörvény okozta több tízmilliárd forintos kárról".

Vonza érkezik, Tamás Károly távozik az FVM-ből

A minisztériumban időközben a szabolcsi állatorvos, Vonza Andás hatalomátvételére készülnek. A földművelésügyi tárca közigazgatási államtitkára, Tamás Károly például - lapértesülések szerint - nem marad tovább. Közleményben tudatta: Vonza András miniszterjelölt hamarosan esedékes beiktatása után az FVM új vezetéséhez nem adja nevét. ,,Az ágazat irányításában a minisztériumban végzett szolgálatnak is vannak határai, amelyeket részben külső erők határoznak meg. Agyam és a szívem együttesen súgja, hogy most kell felállnom" - fogalmazott Tamás Károly a Magyar Hírlap szerkesztőségébe eljuttatott nyilatkozatában. Tamás ugyanakkor sietett leszögezni: ,,Az agrártárca új vezetőjének személye ellen semmi kifogásom sincs".

Vépi nem fogadja Torgyánt
A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felügyelete alá tartozó Vépi Mezőgazdasági Szakoktatási és Szakmunkásképző Intézet nem ad helyet a Független Kisgazdapárt szombatra meghirdetett nagygyűlésének, ezért új helyszínt kellett keresni - tudta meg az MTI csütörtökön Imre Lászlótól, az FKgP megyei szervezőtitkárától. Imre közölte: a rendezvényt a párt szombathelyi székházában tartják meg, változatlan időpontban. A kisgazda nagygyűlésen részt vesz Torgyán József pártelnök is. Soós Pál a vépi szakoktatási intézmény igazgatója az MTI-nek elmondta, hogy a jelenleg is hatályos közoktatási törvény szerint oktatási intézményben nem adhatnak helyet olyan politikai rendezvénynek, amely a tanulók személyiségfejlődését befolyásolhatná.


  • Tippek
  • Bankszámla