Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Százezer forintos fizetések a megyei kisgazda elnököknek?

2001.03.27. 10:45
Kapcsolódó cikkek (1)
Boros Imre, aki Torgyán József agrárminiszter lemondása után egy hónapig vezette a tárcát, bejelentette, elkészült az a lista, amely azon kisgazdáknak a nevét tartalmazza, akik tanácsadói címen havonta több mint százezer forintos juttatást kaptak az FVM-től. A listán egyes információk szerint szinte minden megyei kisgazda elnök szerepel. A 'tanácsadói munka' lényege a pártelnök vidéki útjainak megszervezése volt.
Több megyei kisgazda elnök és azok családtagjai szerepelnek Boros Imre listáján, akik a vizsgálat szerint szakértői díj címén havonta átlagosan több mint százezer forintot vettek fel a Földművelésügyi Minisztériumtól. Legtöbbször anélkül, hogy tényleges tanácsadói munkát végeztek volna. A Népszabadság információi szerint eddig Gulyás Balázs Győr-Sopron-Moson megyei kisgazda elnökről derült ki, hogy tanácsadói díj címén havonta majdnem 200 ezer forintot kapott a földművelésügyi tárcától.

Szinte minden megyei kisgazda vezető érintett az ügyben

Boros Imre
Boros Imre megbízott agrárminiszter hivatalba lépése után vizsgáltatta meg, hogy a tárca mely kisgazda politikusoknak fizetett havi rendszerességgel. Boros szerint hosszú lista készült. A Torgyán József vezette agrártárca az ország szinte valamennyi megyei kisgazda elnökével kötött tanácsadói szerződést - értesült az RTL Klub. Havi rendszerességgel átlagosan több mint 100 ezer forintot fizettek nekik. A politikusok ezért cserébe segédkeztek a pártelnök-miniszter vidéki látogatásainak szervezésében. Több FKgP-s politikus családtagja is kedvezményezett volt: egy megyei vezető fia például az FVM tulajdonában álló Tartalékgazdálkodási Intézetnél kapott felügyelőbizottsági tagságot.

Vonza újabb vizsgálatot indít?

Vonza András az agrártárca új minisztere tegnap leszögezte: a folytonosság híve, így semmi oka, hogy leállítsa az elődje, Boros Imre ideiglenes agrárminiszter által indított vizsgálatokat. Vonza a listával kapcsolatban kijelentette: ha kiderül, hogy törvénytelenség történt kész vizsgálatokat indítani.

Turi-Kovács lehet Torgyán utódja
Az FKgP huszonhat országgyűlési képviselője az országos nagygyűlés összehívását kezdeményezte tegnap, ahol elfogadnák a kisgazdapárt választási programját, valamint a pártalkotmány módosítását. A nagygyűlést a kisgazda honatyák azzal indokolták, hogy véleményük szerint számolni kell az előrehozott választások lehetőségével. A Népszabadság információi szerint azonban a képviselők valójában azzal a szándékkal kezdeményezték a nagygyűlés megtartását, hogy a testület a pártalkotmány módosításával lehetővé tegye a nagyválasztmány összehívását is. Ha erre sor kerülne, lehetővé válna Torgyán József elmozdítása a párt éléről. Egyes információk szerint koalíciós körökben nem tartják kizártnak, hogy a pártelnök helyét Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter foglalja el.
15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft