Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Torgyán nem akar bizalmatlansági indítványt

2001.04.28. 14:53
Az FKgP ceglédi nagygyűlésének napirendi pontjai között nem szerepel Torgyán József pártelnök bizalmatlansági szavazása. Terveik szerint az elnök felszólalása után hozzászólások, észrevételek, javaslatok következnek. Torgyán beszámolójában értékeli a koalíció eddigi működését, és elvárásokat fogalmaz meg a Fidesszel, az FKgP-vel és saját magával kapcsolatban. A reformkisgazdák ugyanebben az időben a párt alkotmányának módosításával kezdik budapesti gyűlésüket.
Egy időben, május 5-én, jövő szombaton tartja nagygyűlését az FKgP országos küldöttgyűlésének testülete és a kisgazdapártból kizárt reform polgári platformos politikusok. Eredetileg az FKgP nagygyűlését és nagyválasztmányát a nyíregyházi sportcsarnokban akarták megtartani, ám Torgyán József pártelnök múlt héten úgy döntött, hogy inkább Balogh Gyula, a tegnap párttagságából felfüggesztett honatya Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei választókörzetétől távolabb, Cegléden rendezik meg. A hivatalos indoklás szerint azért változtattak a helyszínen, mert ezt minden küldött könnyebben meg tudja közelíteni, s nem kell több órát utazni az ország keleti felére.

Bizalmatlanság csak napirenden kívül

Torgyán József
Torgyán József már korábban jelezte, hogy szívesen bizalmatlansági indítványt kezdeményez maga ellen, ám ez a rendezvény előzetes napirendi pontjai között nem szerepel. A pártalkotmány szerint a küldöttek is indítványozhatják ezt, ennek elfogadásához az összes küldött kétharmados szavazatának többsége szükséges. Ebben az esetben feltehetően Gyimóthy Gézát, Torgyán leghűségesebb követőjét választják meg a kisgazdák vezérüknek. Azonban az sem kizárt, hogy Torgyán bejelenti: az FKgP kiszáll a koalícióból.

Pallag számol

A tervek szerint a gyűlés 10 órakor kezdődik a városi sportcsarnokban, s elsőként Pest megye elnöke köszönti a résztvevőket. Ezután megválasztják a levezető elnököt, valamint a szavazatszámláló bizottság elnökét és tagjait. Valószínűleg a levezető elnöki posztra Gyimóthy Géza alelnököt, a szavazatszámláló bizottság élére pedig Pallag Lászlót jelölte az országos elnökség.

Ezt követi Torgyán József beszámolója, amelyen értékeli a koalíció eddigi működését, és elvárásokat fogalmaz meg a Fidesszel, az FKgP-vel és saját magával kapcsolatban. Az elnök felszólalása után hozzászólások, észrevételek, javaslatok következnek, majd meghozzák a nagygyűlés és nagyválasztmány határozatait.

A reformerek alkotmányt módosítanak

A reformkisgazdák délelőtt 11 órakor kezdik a gyűlést a budapesti Olimpiai Csarnokban (Bp., XIV. ker., Istvánmezei út 1-3. bejárat az Ifjúság út felöl). A rendezvény levezető elnöke Várhelyi András lesz, akit szerdán zárt ki a pártból az országos elnökség. Napirendi pontjaik az FKgP alkotmányának módosításával kezdődik, majd személyi kérdésekről esik szó. Ezután a párt 2002-es választási programjának alapjait készítik el, s végül az FKgP új szövetségi politikáját vitatják meg.

Az Index úgy tudja, hogy a gyűlés után a reform polgári platformosok kijelentik, hogy az ő szervezetük az FKgP. Orbán Viktor kormányát pedig támogatásukról biztosítják.