Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Lányi még a héten találkozik Orbánnal

2001.05.15. 19:25
Lányi várhatóan még a héten találkozik Orbánnal. A négyszemközti megbeszélésen a kisgazda politikus a további koalíciós együttműködést akarja megvitatni Orbán Viktorral. A kormányfő hajlandó fogadni Lányit, s ha lesz néhány szabad perce, akkor magához is hivatja a politikust. Lányi eközben nem tétlenkedik: holnap beadja a Fővárosi Bíróságnak fellebbezését, mert még mindig saját magát tekinti az FKGP elnökének.
Mind Lányi Zsolt, mind pedig Torgyán József - az FKGP elnökeként - biztosítani akarja a miniszterelnököt a stabil kormánykoalícióról. Torgyán ezt már pénteken megtette, ugyanis időpont-egyeztetés nélkül betoppant Orbán Viktor parlamenti dolgozószobájába. Lányi már jóval korábban jelezte, hogy szeretne négyszemközt beszélni a miniszterelnökkel, ám nem szeretné meglepni Orbánt, ezért inkább várja a megkeresést. A politikus az Indexnek elmondta: a találkozóra várhatóan még ezen a héten sor kerül.

Lányi Zsolt
"Én vagyok az FKGP elnöke"
- Én vagyok a népszerű ember a pártban, én vagyok az FKGP elnöke - jelentette ki Lányi. A politikus két kérdést akart megvitatni Orbánnal, ám az egyik már elúszott, a flotilla elbúcsúztatása már nem aktuális. Azonban a másik igen, vagyis: kívánja-e a miniszterelnök, hogy a kormánykoalíció szellemében továbbra is együttműködjön velük. Lányi eközben megpróbálja meggyőzni a Fővárosi Bíróságot arról, hogy ő a kisgazdák legitim vezére, ezért holnap elküldi a bírósághoz a fellebbezését. A testület ugyanis múlt héten csütörtökön úgy döntött, hogy Torgyán az elnök.

A köztársasági elnök ma kettő órakor nevezte ki a távozó Kávássy Sándor Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkárának utódját. Boda Ilona, aki korábban a parlament jegyzői posztját töltötte be, középutas kisgazdának tartja magát. Ez azt jelenti, hogy inkább a Turi-Kovács Béla-féle irányzathoz tartozik. A C-típusú nemzetbiztonsági ellenőrzésen viszont nem kell átesnie, hiszen hét évig volt a Kecskeméti Munkaügyi Bíróság elnöke, és mint bírót már átvilágították.

A Pest megyei és a Győr megyei FKGP elnök szerint felül kell vizsgálni a koalíciós szerződést
Réti Miklós, az FKGP Pest megyei elnöke szerint felül kell vizsgálni a koalíciós szerződést. A politikus - aki tagja a párt országos elnökségének - mindezt javasolni is fogja az FKGP országos elnökségének holnapi ülésén. Réti úgy látja: Orbán Viktornak mindenképpen vissza kellene hívnia Turi-Kovács Bélát a környezetvédelmi tárca éléről, mert a "Magyar Köztársasághoz méltatlan magatartás tanúsított Cegléden". Réti Miklós a kormányfőhöz írt levelében emlékeztette arra Orbánt: a Fidesz és az FKGP között létrejött koalíciós szerződés szerint a miniszterelnöknek nincs mérlegelési joga, ha a kisgazdapárt vezetése vissza kívánja hívni az általa delegált minisztert. "Ha a kormányfő azt gondolja, hogy ez nem érvényes, akkor nem kell fenntartani a szerződést" - vélekedett a kisgazda politikus. Gulyás Balázs, a győri kisgazdák nevében közölte, csatlakoznak a párt Pest megyei elnökének, dr. Réti Miklósnak a kezdeményezéséhez, miszerint szükséges felülvizsgálni az FKGP és a Fidesz koalíciós megállapodását. Gulyás hangsúlyozta, véleményünk csupán annyiban különbözik a Pest megyeiekétől, hogy a koalíciós szerződés már jelenleg sem élő, hiszen azt a Fidesz rúgta fel akkor, amikor a Független Kisgazdapárt számára biztosított jogokat semmibe véve nem mentette fel a környezetvédelmi, illetve a tárca nélküli minisztert, sőt - a helyzetet súlyosbítva - az FKGP határozott állásfoglalása ellenére felmentette a párthoz hú politikai államtitkárt.