Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Szentgyörgyvölgyi: elfogult volt a Torgyán-ügyben eljáró bíró

2001.05.18. 16:02
Semmilyen testület előtt nem tudjuk megtámadni a Torgyán József frakcióból való kizárását megsemmisítő Fővárosi Bírósági döntést - jelentette ki Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető. A bíróságnál csütörtökön megjelent Torgyán-hű alperesnek és felperesnek esze ágában sincs fellebbezni a döntés ellen. A képviselőcsoport vezetője azonban továbbra is úgy véli, hogy érvényes volt a kizárás, s Torgyánnak a függetlenek között a helye.
Képtelen jogi helyzetnek tartja Szentgyörgyvölgyi Péter az FKGP frakcióvezetője azt, hogy a Fővárosi Bíróság csütörtökön fél óra alatt Pallag László szóbeli keresete alapján úgy döntött, hogy Torgyán Józsefet jogtalanul zárták ki a frakcióból. Az alperes Deák József volt, a párt főügyésze, ám a képviselőcsoport vezetője úgy gondolja, hogy ez a jog őt illette volna. Szentgyörgyvölgyi szerint ezért Pallagék megtévesztették a bíróságot.

Irat, ami nincs

Szentgyörgyvölgyi Péter
Nem is lehet tudni, hogy milyen határozatot semmisített meg a bíróság, ugyanis a kizárásról szóló dokumentum nem lehetett a birtokukban. Torgyán többször is kérte Szentgyörgyvölgyitől az iratot, ám ő taktikai okokból nem adta oda. Néhány hónapja ugyanis, amikor Csúcs László kizárásáról döntött a képviselőcsoport, akkor ugyanígy kérte Torgyántól az erről szóló határozatot, ám a mai napig nem kapta meg.

A frakcióvezető szerint az ügyben eljáró bíró elfogult volt, az ügyben eljáró ügyvéd ellen pedig elképzelhető, eljárást indít az ügyvédi kamaránál. A bírósági döntést semmilyen testület előtt nem tudják megtámadni, ugyanis a Torgyán-hű alperes és felperes nem akar fellebbezni az ítélet ellen. Szentgyörgyvölgyi viszont nem fogadja el a testület döntését, s továbbra is függetlennek tekinti Torgyánt.

Csak perújítással lehet megtámadni a döntést

A Fővárosi Bíróság jogerős döntése ellen sem fellebbezéssel, sem felülvizsgálati kérelemmel nem lehet élni, hiszen a felek maguk mondtak le a bíró előtt erről a jogukról - mondta az MTI-nek Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője. Hozzátette: elvileg egyedül perújítással lehet támadni a döntést abban az esetben, ha az ügy szempontjából lényeges új tény vagy adat merül fel. A bírót ítélete miatt nem lehet felelősségre vonni. Hozzátette: a Fővárosi Bíróság elnöke egy esetleges panasz alapján is csak azt vizsgálhatja, követett-e el az eljáró bíró fegyelmi, etikai vagy igazgatási vétséget.