Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Torgyán bírósági végrehajtást kér a Parlament ellen

2001.05.29. 14:05
Bírósági végrehajtást kér még a héten az Országgyűlés ellen Torgyán József, Pancza István és Pallag László annak érdekében, hogy a Fővárosi Bíróság jogerős ítéletének érvényt szerezzenek. Ezt Pancza István, a párt alelnöke, egyben Csongrád megyei szervezetének elnöke jelentette be, aki szerint "a hamisításokban és a manipulálásokban a Fidesz is benne van". Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető úgy véli, az Országgyűlésre vonatkozóan nem kérhetnek bírósági végrehajtást Torgyánék.
Az Országgyűlés elnöke nem vette figyelembe a Fővárosi Bíróságnak azt az ítéletét, amely megsemmisítette a Torgyán József pártelnököt a parlamenti frakcióból kizáró, Pancza Istvánt és Pallag Lászlót pedig az ügyrendi bizottságból visszahívó határozatokat - érvel az egyik érintett honatya, Pancza István. Az FKGP alelnöke szerint a frakciószabályzatot meghamisították, hogy a kizáró és visszahívó határozatokat kétharmados többség helyett ötven százalék plusz egy aránnyal szavaztathassák meg.

Ezért a három érintett bírósági végrehajtást kér Országgyűlés ellen még a héten. Pancza egyébként nem tudja, hogy az eljárás, mit jelent a gyakorlatban az Országgyűlés elleni bírósági végrehajtás, azt válaszolta, maguk sem tudják még, hiszen erre eddig nem volt példa. "De szégyen, hogy sort kell keríteni rá" - tette hozzá.

"A Fidesz is benne van a csalásokban"

A honatya egyenesen csalásról beszél, amikor kijelenti: a frakciószabályzat harmadik lapját, ahol a szavazati arány szerepel, kicserélték, ám a tizenötödik oldalt, amelyen ugyancsak olvasható a kétharmados többségre vonatkozó előírás, a nagy kapkodásban, valószínűleg elfelejtették megváltoztatni. A kisgazda politikus továbbment és kijelentette: "a hamisításokban és a manipulálásokban a Fidesz is benne van".

Kifejtette: "a Független Kisgazdapárt juttatta hatalomra a Fideszt", a kisgazdák megszavazták a kétéves költségvetést is, s most "ez a hála". Véleménye szerint a legnagyobb kormányzó párt egyre kevésbé veszi figyelembe kisgazda koalíciós partnere kéréseit. "A Független Kisgazdapárt eddig nagyon humánus volt, de úgy látszik, a Fidesz kiprovokálja, hogy valamilyen lépést tegyünk" - mondta az alelnök. Azt azonban leszögezte: pártja a koalícióból nem lép ki, a koalíciós szerződést betartja, de ezt várják a Fidesztől is.

Szentgyörgyvölgyi nem érti, mit akar Pancza

A kisgazda frakcióvezető, Szentgyörgyvölgyi Péter szerint az Országgyűlésre vonatkozóan nem kérhetnek bírósági végrehajtást Torgyánék, mivel a hivatkozott perben Pallag László volt a felperes és a kisgazdapárt az alperes. Tehát az eljárásban a Ház nem is szerepelt. "Fel nem foghatom, hogy mit ért bírósági végrehajtás kezdeményezése alatt Pancza István" - hangoztatta Szentgyörgyvölgyi.

Torgyán nem ül Pápai mellé, hanem Ádert menesztené

A Ház hétfői plenáris ülésének elején Áder János jelentette be, hogy nem lehet felülbírálni a kisgazda frakció döntését, ezért az ügyrendi bizottság állásfoglalása alapján, a jövőben Torgyán Józsefet független képviselőnek kell tekinteni. A házelnök kijelentette, a bizottság a kisgazda frakció döntését vette alapul. Tájékoztatása szerint ezt a döntést a házszabály szerint nem lehet felülbírálni. A kisgazda pártelnök helye a frakcióból kilépett Pápai Mihály mellett lesz.

A helyfoglalással járó esetleges konfliktusok elkerülése érdekében Torgyán távol maradt az országgyűlés hétfői ülésétől, mivel felesége tájékoztatása szerint "nagyon sok dolga van". Esti közleményében azonban lemondásra szólította fel Áder Jánost, mert szerinte a parlament elnöke tudatosan szembehelyezkedett a frakciótagságával kapcsolatos jogerős bírósági ítélettel.