Konrád
8 °C
26 °C

A reformkisgazdák elégedetlenek a Fidesszel

2001.05.30. 17:27
Elégedetlenek a függetlenné vált reformkisgazdák a Fidesz frakcióval, s úgy érzik, hogy a közös munka érdekében kötött megállapodást leginkább csak ők tartják be. Levelet írtak Szájer Józsefnek, a fideszes képviselőcsoport vezetőjének, hogy még néhány parlamenti bizottsági helyet biztosítsanak számukra, s szeretnék, ha a koalíciós munkába még jobban bevonnák őket. Szájer visszajelzett, hogy megkapta a levelet, választ azonban azóta sem kaptak a reformkisgazdák.
Az FKGP frakciójából januárban kizárt Csúcs László és az őt követő négy kisgazda politikussal tárgyalást kezdeményezett a Fidesz, miután átültek a független képviselők padsorába. Szájer József frakcióvezetővel meg is állapodtak abban, hogy a kormánykoalíció érdekében a Fidesznek szüksége van szavazataikra, s ha a parlamentben a fontosabb törvények szavazásakor számíthatnak rájuk, akkor cserébe néhány bizottsági helyet kapnak, s bevonják őket a munkába. A közös munkáról szóló megállapodás így megköttetett.

Lányi Zsolt
Azóta már majdnem egy fél év telt el, s a függetlenné vált képviselők úgy érzik, hogy a Fidesz nem teljesítette a megállapodás rájuk eső részét. Ezért levelet írtak Szájer József frakcióvezetőnek, amelyben kérik a nagyobbik kormányzópártot, hogy vonják be őket a koalíciós munkába.

A Fidesz azt is megígérte, hogy néhány bizottsági helyet még pluszban kapunk, ám ez sem történt meg - mondta az Indexnek Lányi Zsolt. - Ugyan minden független képviselőt megillet egy bizottsági hely, de nekünk többet ígértek. Csak jelezni akartuk ezeket a sérelmeinket a Fidesznek ezzel a levéllel, mivel mi betartottuk a megállapodást, ők pedig úgy tűnik, hogy nem nagyon. Kicsit nagyobb mozgástérre számítottunk.

Lányi az Indexnek azt is elmondta: Szájer József szóban jelezte nekik, hogy megkapta az irományt, ám választ azóta sem kaptak. A reformkisgazdák Budapesten megválasztott elnöke szerint továbbra is hajlandóak együttműködni a nagyobbik kormányzópárttal, még akkor is, ha Szájer válaszra sem méltatja őket.