Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Vihar Bánk Attila alelnökké választása körül

2001.09.24. 20:34
Az ellenzéki pártok nem támogatják a kisgazda Bánk Attila parlamenti alelnökké választását. Torgyán József, az FKGP elnöke pedig úgy gondolja, hogy minden országgyűlési képviselőnek ehhez hasonlóan kellene cselekednie. Az MSZP és az SZDSZ úgy véli, már átláthatatlan, ami a kisgazdák háza táján folyik, ezért nem szavazzák meg az új alelnököt.
A kisgazda frakcióból kizárt Gyimóthy Géza helyére új alelnököt kell választania az Országgyűlésnek. Az FKgP frakciója a korábbi frakcióvezetőt, Bánk Attilát jelölte a posztra, megválasztását azonban a Torgyán Józsefhez hű képviselőkön kívül az ellenzéki honatyák sem támogatják.

Az ellenzék nemet mond Bánkra

Az MSZP parlamenti frakciója hétfőn felszólította a házelnököt, hogy vonja vissza "a kisgazda frakcióra vonatkozó megalapozatlan döntését", ellenkező esetben a szocialisták nem vesznek részt az Országgyűlés alelnökét érintő "szavazási komédiában". Mint ismert, Áder János a hétfői ülés elején kihirdette a hat kizárt képviselő átülését a függetlenek közé. Gyimóthy Géza alelnök már a függetlenek között is foglalt helyet hétfőn.

Nagy Sándor szocialista frakcióvezető az MTI-nek nyilatkozva leszögezte: nem a személyekről, azaz Gyimóthy Gézáról, vagy - a frakcióból való kizárása miatt a parlamenti alelnöki székbe utódjaként megjelölt - Bánk Attiláról van szó, csak éppen követhetetlen, ami a kisgazda képviselők körében történik. Távol marad a keddi szavazástól az SZDSZ is. Hankó-Faragó Miklós a képviselőcsoport döntését szintén azzal indokolta, hogy követhetetlen, ami a kisgazda frakcióban zajlik.

Csurka István, a MIÉP elnöke, frakcióvezetője csak annyit közölt, hogy a párt parlamenti képviselői nemmel szavaznak majd. Ahány kisgazda, annyi vélemény

Az FKgP elnöke, a jelenleg függetlenek között ülő Torgyán József leszögezte: a valódi FKGP-s országgyűlési képviselők a kisgazda egységet szem előtt tartó módon és mindenképpen Bánk Attila parlamenti alelnökké választása ellen fognak szavazni kedden. A kisgazda pártelnök üdvözölte a három frakció döntését és - véleménye szerint - pártállástól függetlenül minden országgyűlési képviselőnek hasonlóan kellene cselekednie.

Szentgyörgyvölgyi Péter FKGP-frakcióvezető megerősítette, hogy a képviselőcsoport továbbra is támogatja Bánk Attila megválasztását. Ehhez csatlakozott Lányi Zsolt és Pápai Mihály független képviselő is a nemrég alakult Magyar Kisgazdapárt részéről. A Ház kedden titkosan szavaz, a politikus megválasztásához a képviselők 50 százalék plusz egy szavazata szükséges.