Jusztina
3 °C
16 °C

Visszatérhetnek az FKGP-be a fideszes kisgazdák

2002.11.30. 12:58
Várhatóan a fideszes kisgazdák nagy része visszatér a ma Réti Miklós vezette Független Kisgazdapárthoz, az viszont még nem dőlt el, hogy kilépnek-e a Fidesz képviselőcsoportjából írja a Magyar Hírlap. Turi-Kovács Béla és Boross Imre egykori miniszterek nem kaptak meghívást az FKGP új vezetésétől. Turi-Kovács saját szervezetében látná szívesen a volt kisgazdákat, de úgy véli, le kell morzsolódniuk a Fideszről, mert különben sosem erősödnek meg.
Az FKGP új elnöke tíz fideszes honatyának írt levelet, amely szerint várja őket vissza az anyapártba. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Boross Imre, a már függetlenek között ülő volt kisgazda miniszter nem kapott küldeményt Réti Miklóstól - írja a Magyar Hírlap. A héten tartott egyesületi közgyűlésen Turi rossz néven vette, hogy az FKGP bíróság útján "kinevezett" vezetése "szelektíven válogat" közülük.

Lemorzsolódni a Fideszről

A lap megszerezte a Turi-Kovács vezette szervezet szerdai közgyűlésének jegyzőkönyvét, mely azt is tartalmazza, hogyan vélekednek a fideszes kisgazdák befogadó pártjuk pártuniós terveiről. A volt környezetvédelmi miniszter a tanácskozáson úgy vélte: pártok uniójára nincs lehetőség. Szerinte az MDF-fel nem lehet egyezkedni, kisgazdapárt pedig nincs, csak logó, megerősödésük pedig csak úgy van esély, ha a Fideszről lemorzsolódnak. Emlékezetes ugyanakkor, hogy a "lemorzsolódást" most szorgalmazó politikus a Fidesz-MDF közös listájának 15. helyéről jutott be a parlamentbe.

Szentygörgyvölgyi már visszatért

Szentgyörgyvölgyi Péter, egykori kisgazda frakcióvezető már az V. kerületi alapszervezetet szervezi, mint kerületi elnök. A rendezvénye megfogalmazódott, hogy nem ismerik el Réti Miklós elnökségét és Balogh József személyében saját elnök-jelöltet is választottak maguknak, hogy egy esetleges FKGP-s tisztújításon legyen kit kiállítaniuk.

Az elnök-aspiráns a Magyar Hírlapnak azt mondta: szerinte Réti Miklós egyenként levadássza az országgyűlési képviselőket, ezért az egyesület tagjai úgy döntöttek: négytagú bizottság tárgyaljon majd az FKGP új vezetésével. Az egység jegyében együtt jelennének meg a Fidesz december 7-ei kongresszusán. De ugyanakkor lehetséges, hogy ezt megelőzően, december 3-án az FKGP bemutatja a pártba visszatért honatyákat. A párt főtitkára szerint ekkor minden kétkedő kisgazda választ kap a kételyeire.