Piroska
-2 °C
5 °C

Őrizetben egy volt kisgazda vezető

2001.03.07. 18:00
Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt őrizetbe vették a rendőrök Dobos Ferencet, az Északtej Rt. tulajdonos elnök-vezérigazgatóját, az Észak-magyarországi Gazdaságfejlesztő Kht. Vezetőjét, s rajta kívül még két személyt, akik a cég vezetői köréhez tartoznak.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az őrizetbe vett személyek neveinek kezdőbetűit közölte csupán, de az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a D. F.-el jelölt személy nem más, mint Dobos Ferenc, az Északtej Rt. tulajdonos elnök-vezérigazgatója, az Észak-magyarországi Gazdaságfejlesztő Kht. Vezetője.

Dobos Ferencet két héttel ezelőtt mentette fel Torgyán József az FKGP megyei kisgazda elnöki posztjáról, mondván, hogy vállalkozói tevékenysége összeegyeztethetetlen a pártban viselt megyei vezetői tisztével. A leváltás ellenére Dobos Ferenc jelenleg is a párt hivatalos megyei elnökének tekinti magát.

A vizsgálat állítólag az Északtejnek az elmúlt években különböző címeken juttatott agrártámogatások felhasználására irányul, továbbá arra, hogy miként került a megyei kisgazda elnök többségi tulajdonába a tejipari vállalat.

Dobos Ferenc az Agrár Innovációs Kht. mintájára hozta létre az Észak-magyarországi Gazdaságfejlesztési Kht.-t. Kisgazda forrásokból származó információk szerint ezt úgy tette meg, hogy a társaságba bevonta saját eladósodott cégeit is.

Az FKGP megyei szervezetének egyik alapító tagja szerint Dobos annakidején azzal szervezte a tagokat, hogy egy milliárd forintos támogatást kapnak az FVM-től, és ebből a kht-be tömörült cégek fognak részesedni.