Nincs kisgazda államfőjelölt

2000.04.29. 14:39
Hiába jelölte köztársasági elnöknek egy emberként a Kisgazdapárt valamint szombaton immár a párt nagygyűlése is, Torgyán József mégsem vállalta a jelölést. Az pártelnök inkább marad földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter. A nagygyűlés azonban nem nevezett meg más jelöltet a posztra, így továbbra is nyitva maradt az államfőválasztás kérdése.
A nagygyűlés felhatalmazta a párt országos elnökségét arra, hogy javaslatot tegyen a köztársasági elnök személyére. Ugyanakkor nyolc tartózkodás mellett, tizenkét ellenszavazat ellenében elfogadták azt a határozatot, hogy ha nem sikerül konszenzusos jelölésben megállapodni (nyilvánvalóan a Fidesszel), akkor a köztársasági elnöki posztra Torgyán Józsefet jelöli az FKGP.

Torgyán József
,,Orbán Viktorral arra fogtam kezet, hogy Magyarországon a rendszerváltást befejezzük"

A Független Kisgazdapárt szombati nagygyűlése több, a párt belső életét meghatározó döntést is hozott. A résztvevők egyetlen tartózkodás mellett a párt alkotmányának módosítása mellett szavaztak. A módosítás értelmében két választás között is lehet módosítani az alapszabályt. Megváltoztatták azt a rendelkezést is, amely szerint eddig legfeljebb három cikluson át tölthette be ugyanaz a személy a pártelnöki tisztséget, mostantól már nincs ilyen megkötés. A kisgazdák nagygyűlése egyetlen ellenszavazattal, két tartózkodás mellett ezután Torgyán Józsefet jelölte a Magyar Köztársaság elnöki posztjára. Torgyán József ezt visszautasította, előzőleg azonban beszédében élesen elítélte az őt támadó MSZP-s és SZDSZ-es politikusokat.

Minden felszólaló Torgyán József jelölése mellett

A jelölést megelőzően a kisgazdapárt felszólaló vezetői egybehangzóan Torgyán József köztársasági elnökké választását javasolták. Az FKGP Hajdú-Bihar megyei elnöke, Oláh József elmondta: a Parlamentben a Kisgazdapárt az egyetlen történelmi párt, amely megjeleníti a nemzeti politikai örökséget.

Pallag László országggyűlési képviselő szerint tudomásul kell venni, hogy nemzetünk megtartó ereje a parasztság, együtt a polgársággal. A párt szabad és független gondolkodása gyakran váltotta ki a mindenkori kormány gyűlöletét, akár baloldali, akár jobboldali volt.

,,Istennek legyen hála, most van közöttünk olyan, aki a párt élére állt, és nem hagyta, hogy az FKGP mások játékszere legyen. Megtisztította, arculatát kialakította, és végül választási győzelemre vezette." Ez az ember Pallag László szerint dr. Torgyán József, akit még egy pancserpuccs sem tudott megbuktatni.

Kelemen Csaba, a Heves megyei polgári tagozat elnöke szerint a magyar nép jövője függ attól, hogy el tud e indulni a nemzetépítés útján. Magyarországot magyarul kell vezetni, a magyar élet formái szerint. - idézte gróf Teleki Pál szavait a Heves megyei kisgazda politikus.

Laczó Lászlóné Borsod megye képviselője szerint ha Torgyán József nem így vezeti a pártot, akkor ők is az MDF, a KDNP és a hasonló szerveződések sorsára jutottak volna. Laczóné elítélte azokat, akik a párt és az országos elnök lejáratását kísérelték meg.

Dr. Réti Miklós, Pest megye elnöke így fogalmazott: a megyegyűlés egyhangúlag Torgyán Józsefet javasolja a köztársasági elnöki poszt betöltésére. Szerinte ,,a nyálas értelmiségi kérkedőkkel" szemben Torgyán József ,,álljon a párt a gerincére". ,,Előre a győzelemre" - felkiáltással utalt a 2002-es választásokra a megyei vezető.

Vastaps fogadta Barkóczy Gellért, Somogy megyei pártelnök szavait: ,,Éljen az FKGP, éljen dr. Torgyán József, a párt köztársaságielnök-jelöltje. Éljen a magyar vidék. Éljen forrón szeretett hazánk, a Magyar Köztársaság." Majd Torgyán Józsefhez fordult, és ezt mondta: ,,A jó isten segítsen, és ezt a koronát, amit neked ajánlunk, fogadd el."

Liebmann Katalin, az FKGP fővárosi elnöke hozzászólásában kiemelte, hogy az FKGP ma is centrális erő, radikális párt, amelyben a plebejus tisztesség és a polgári erkölcsösség nyilvánul meg, a szélsőségektől mentesen. Az FKGP ma már nemcsak a vidék, hanem az egész nemzet pártja. Liebmann szerint a döntés Torgyán József kezében van. ,,Bárhogyan is dönt, mi támogatjuk. Kívánjuk, hogy a jó isten áldja meg Torgyán Józsefet" - zárta beszédét a fővárosi elnök.

Molnár Róbert, a Független Kisgazda és Polgári Párt főtitkár-helyettese, parlamenti képviselő ezután egy emlékkönyvet adott át Torgyán Józsefnek, amelyben a párt elmúlt tíz évének történetét foglalja össze - képekben.

A pártelnök: személyes érdekeimet mindig is a köz érdekei alá rendeltem

A jelölési vita után Torgyán József állt a szónoki emelvényre: ,,Tisztelt Országos Nagygyűlés, Honfitársaim, Magyarok!" - kezdte beszédét, majd megköszönte a kisgazdapárt közel százezer tagjának, valamint több mint kétezer alapszervezetének - szavai szerint a magyar vidék többségének -, hogy a köztársasági elnöki tisztségre jelölték. Torgyán szerint növeli az értékét a kisgazdák állásfoglalásának, hogy szinte példa nélkül álló médiatámogatás, és az egykori bolsevizmus zászlóvivői által gerjesztett mocsokáradat közepette álltak ki mellette.

Ez Torgyán szerint egységes üzenet azoknak, akik még mindig azt hiszik, hogy az állampárt diktatórikus erejével rendelkeznek. ,,Az FKGP vezetőit a szovjet szuronyokra támaszkodva le lehetett tartóztatni, internálni, a Gulág-szigetekre küldeni" - mondta a pártelnök, aki szerint a jelöléssel a kisgazdák visszautasították az emeszpésre szelídült bolsevikok támadásait.

Hazánkat megfosztották a köztársaságtól: erőszakkal és hazaárulással fosztottak meg ettől minket - mondta Torgyán, hozzátéve: az állampárti cinkos jogutódok a jogtipró elődök babérjaira áhítozó MSZP-s diktátorok a történelmi gaztettek megismétlésére készülnek. Az FKGP az ilyen MSZP-s, SZDSZ-es szándékokat visszautasítja.

Torgyán József ezután arról szólt, hogy személyes érdekeit mindig is a köz érdekei alá rendelte. ,,Orbán Viktorral arra fogtam kezet, hogy Magyarországon a rendszerváltást befejezzük" - mondta. Ehhez azonban nem elég egy választási ciklus. Márpedig ő nem hagyhatja cserben választóit, nem ülhet babérjain, a kényelmes köztársasági elnöki székben. Nem hagyhatja, hogy az MSZP ,,báránybőrbe bújtatott farkasai" visszatérjenek a hatalomba. Éppen ezért a Fidesszel vállvetve állják majd a bolsevista rohamokat.

Magyarország felvirágoztatásához Torgyán szerint 2002-ben egy lényegesen erősebb FKGP-re lesz szükség. Kérte annak tudomásulvételét, hogy nehéz szívvel meghozta a döntését: vállalnia kell a további küzdelmet a kistelepülések esélyeinek javításáért, a vidék fejlesztéséért, a polgárság felemeléséért, hazánk felvirágoztatásáért. ,,Fel a győzelemre!" - felkiáltással fejezte be beszédét a pártelnök.

A parlamenti pártok üdvözölték a Kisgazdpárt elnökének döntését

A Fidesz szerint a kisgazdapárt országos nagygyűlése is azt mutatja, hogy jól működik a koalíció és a Fidesz - Magyar Polgári Párt, illetve az FKGP között létrejött koalíciós megállapodás jó megállapodás. Halász János, a Fidesz parlamenti frakciójának szóvivője szombaton az MTI-nek. Közölte, ha a kisgazdapárt megnevezi jelöltjét, a Fidesz, illetve a Fidesz-frakció kialakítja álláspontját, de ez csak a hivatalos jelöltállítás után történhet meg.

A szocialista párt örömmel fogadta, hogy Torgyán József vállalta az államfőjelöltséget, és azt javasolja: a kormánypártok egyeztessenek a jelölésről az ellenzékkel. Örülünk, hogy a közvélemény nyomásának és felszólításunknak engedve Torgyán József meghátrált és nem vállalta a jelölést a köztársasági elnöki tisztségre, amelyre általánosnak tekinthető vélemény szerint nem is lett volna alkalmas - nyilatkozta az MTI-nek szombaton Kovács László.

Kuncze Gábor szabad demokrata parlamenti frakcióvezető szerint Torgyán József lépésével megteremtődött az esélye annak, hogy a politika lehető legszélesebb támogatását élvező államfőjelöltet találjanak, akit az Országgyűlés már az első fordulóban, kétharmados többséggel meg tud választani. Számítottunk arra, hogy a kisgazda nagygyűlés szinte egyhangúlag Torgyán Józsefet jelöli a köztársasági elnöki posztra, ő azonban nem fogadja el a megbízatást - nyilatkozta szombaton az MTI-nek Kuncze.

Dávid Ibolya igazságügy-miniszter szerint nem egy vagy két párt belügye, hogy ki lesz Magyarország köztársasági elnöke - adta hírül az MTI. Széles társadalmi támogatottságú személyt kell találni, aki alkalmas arra, hogy a magyar nemzet egységét megteremtse - reagált az MDF elnöke salgótarjáni sajtótájékoztatóján arra, hogy Torgyán József döntésére.

A MIÉP bölcs és reális döntésnek tartja, hogy Torgyán József, a Független Kisgazdapárt (FKGP) elnöke nem vállalta a köztársaságielnök-jelöltséget a párt szombati budapesti országos nagygyűlésén. Győri Béla, a MIÉP szóvivője közölte: álláspontjuk szerint nem szerencsés pártpolitikusnak az államfői tisztségre pályázni - jelentette az MTI.  • Tippek
  • Bankszámla