Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Öten is kiülhetnek a kisgazda frakcióból

2001.01.19. 20:14
Öt képviselő távozása várható a kisgazdapárt parlamenti frakciójából, miután a reformer kisgazdák közös nyilatkozatban nyilvánították ki, amennyiben bármelyiküket is kizárnák a képviselőcsoportból, mind az öten átülnek a függetlenek közé. A Csúcs László, Kiszely Katalin, Lányi Zsolt, Molnár Róbert és Pápai Mihály által jegyzett dokumentum szerint a képviselők a függetlenek padsoraiból is a koalíciót támogatnák. Az ötök távozása immár szinte biztosra vehető, mert Torgyán József csütörtöki reptéri tájékoztatóján kilátásba helyezte Csúcs László kizárását.
Öt képviselő is távozhat hétfőn a kisgazdák parlamenti frakciójából,miután pénteken úgy döntöttek: ha bármelyiküket is kizárják, mind az átülnek a függetlenek közé. A szolidarítási nyilatkozatuk első pontja szerint legfontosabb céljuknak a az FKGP támogatottságának növelését, illetve a kormánykoalíció megerősödését tartják. Csúcs László, Kiszely Katalin, Lányi Zsolt, Molnár Róbert és Pápai Mihály esetleges távozása a pártfrakciójából tiltakozás lenne minden olyan intézkedés ellen, ami céljuk megvalósulását veszélyezteti, ideértve a párt demokratizálását is.

Csúcs László Kiszely Katalin Pápai Mihály

A képviselők távozása csaknem biztosra vehető a képviselőesoportból, miután Torgyán József csütörtöki tájékoztatóján egyértelműsítette: nem lehet bűntetlenül gyalázni a kisgazdapártot. Érzékeltette: elképzelhető, hogy csupán Csúcs Lászlót érinti majd a ,,rendcsinálás". Márpedig, ha Csúcs megy, a szolidaritási akció nyomán, a többiek is távoznak.

Molnár Róbert Lányi Zsolt

Az aláírók tiltakoznak minden olyan kísérlet ellen, ami a párt- és frakció egység megbontását célozza. Visszautasítják a vidék és a főváros mesterséges szembeállításának kísérletét. A képviselők kényszerű távozásuk esetén is kötelezettséget vállalnak a kormányprogram megvalósulásáért, így hiába csökkenne a koalíciós többség formailag hat főre, a képviselők kiülése nem veszélyeztetné a parlamenti munka menetét. A nyilatkozat aláírói egységesen kiállnak a ,,jó erkölcs és a tiszta kezek politikája mellett".

Új alelnök és főtitkár-helyettes az országos elnökségben

A lemondott Lányi Zsolt alelnök helyére Kávássy Sándort, Molnár Róbert főtitkár-helyettesére pedig Barkóczy Gellértet nevezte ki az FKGP országos elnöksége pénteki reggeli zárt ajtók mögött tartott elnökségi ülésén, a döntést azonban az országos vezetőségnek még jóvá kell hagynia. Torgyán József a reformer kisgazdák szolidaritási nyilatkozatát az MTI-nek adott interjújában "vak vezet világtalant-nyilatkozatnak" minősítette, valamint érthetetlennek tartja, hogy azon miként szerepelhet Pápai Mihály aláírása, mivel a pártelnök tudomása szerint a kisgazda képviselőnek esze ágában sincs bármilyen funkciójáról lemondania.

Torgyán József a tv2 azon értesülésére reagálva, amely szerint a jövő hét elején megbeszélést folytat Orbán Viktor miniszterelnökkel azt mondta: semmi sürgető oka nincs a találkozó létrejöttének. "Tény az, hogy rendszeresen kell egyeztetnem a kormányfővel, és mivel a dél-amerikai körutamon államfőnek kijáró tisztelettel fogadtak erről be kell számolnom a miniszterelnöknek, de még nem gondoltam az időpont-egyeztetésre" - fűzte hozzá a kisgazda-pártelnök. A párt egyébként hétfőn rendkívüli elnökségi ülést tart, de tanácskozik majd a parlamenti frakció is. Torgyán József legközelebb vasárnap áll a nyilvánosság elé, amikor németországi útjáról hazatérve újfent a Ferihegyi repülőtéren tart rendkívüli tájékoztatót.

A fővárosi kisgazdák új vezért sürgetnek
Harminc fővárosi kisgazda önkormányzati képviselő nyilatkozatot írt alá, amelyben azt javasolja, hogy a párt elnöki és főtitkári pozícióját olyan személy töltse be, aki teljes energiájával az e tisztséggel járó feladatokkal foglakozik - nyilatkozta az MTI-nek Liebmann Katalin felfüggesztett budapesti elnök. "A pártelnök mint teljes ember nyújtson olyan társadalmilag előremutató tevékenységet lakossági fórumokkal, ideológiai konferenciákkal, választási programalkotással, amelyhez mi, mint képviselők folyamatosan igazodhatunk és amely program nem csupán az agrárium és a vidék, hanem az egész ország problémáira rávilágít, iránymutatást és alternatívát nyújt" - áll a nyilatkozatban. A nyilatkozat aláírói úgy vélik, hogy Torgyán József mind pártelnöki, mind miniszteri működésével zavart kelt a jobboldali és a tárgyilagos lakosság körében, illetve az önkormányzati szférában is.