Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Torgyán nem kér Orbán kávéjából

2001.01.26. 15:18
A kisgazdapárt önállóan készül a 2002-es parlamenti választásokra, nem kizárva azt az eshetőséget, hogy a későbbiekben megszületik még a megállapodás a Fidesszel - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Torgyán József, pártelnök, vidékfejlesztési miniszter. A politikus kijelentette: a párt sosem volt még oly erős és egységes, mint ma. Tájékoztatást adott arról is: a kisgazdák elnöksége döntést hozott arról, hogy a hét elején elhunyt István József parlamenti helyére Dögei Imrét, a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei listájának második helyezettjét jelöli.
A kisgazdapárt önállóan készül a 2002-es parlamenti választásokra - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Torgyán József, pártelnök. Szerinte pártja erősebb és egységesebb, mint valaha, így abban az esetben is jó eredményre számít, ha végül nem kötnének választási megállapodást a Fidesszel. A kisgazdák vezetője nem tulajdonít jelentőséget annak, hogy Orbán Viktor miniszterelnök éppúgy kávézna vele munkaidő után, mint a pártból nemrég távozott Lányi Zsolttal. Jelezte, pártügyekről nem kíván a kormányfővel beszélni, mert ez belügye a kisgazdáknak.

Dávid kontra Ibolya
Minden bizonnyal ismét pártelnökké választják a posztra egyetlen jelöltként pályázó Dávid Ibolyát a Magyar Demokrata Fórum hétvégi tisztújító országos gyűlésén. Ezzel nagyjából megpecsételődik a Fidesszel kötendő választási együttműködés sorsa is, amelyet a legutóbbi nyilatkozatok szerint leghamarabb ősszel kíván megkötni a parlamentbe jutáshoz szükséges öt százalékot mára éppen-éppen elérő párt.

Bővebben..

Útjairól beszámolna a miniszterelnöknek Torgyán

Találkozót azonban kezdeményez a miniszterelnökkel Torgyán József. Ezen a beszélgetésen vidékfejlesztési miniszterként kívánja Torgyán tájékoztatni a kormány első emberét latin-amerikai körútjának gazdasági és politikai sikereiről. Egy kérdés kapcsán a sajtó rágalmának tulajdonította, hogy bárhol is arról beszélt volna: a Fideszt azért éri kevesebb támadás, mert ez a párt felügyeli az APEH-et, a titkosszolgálatokat, a belügyi- és a pénzügyi tárcát.

A politikus szerint csak arról tett említést nyilatkozataiban, hogy a leggyengébb láncszemet támadják mindenkor, mindenhol, amely nem felügyeli a kulcs tárcákat. Torgyán József ezzel szemben a Magyar Televízió A hét című műsorában, élő adásban jelentette ki éppen azt, hogy a Fideszt megvédik kulcspozíciói. Hazugságnak nevezte, hogy menesztené Szabadi Bélát, tárcája politikai államtitkárát.

Reformerek a Rétibe
Az FKGP-n belüli változásért állnak ki a Békés megyei reform kisgazdák, akiknek a képviselői Békéscsabán rendezték meg első tanácskozásukat - közölte pénteken az MTI-vel Práth Mihály, az FKGP által el nem ismert, magát legitimnek tekintő mezőberényi alapszervezet vezetője, a békési reform kisgazdák összejövetelének szervezője.

- A békési megyeszékhelyen lévő Réti vendéglőben csütörtökön megtartott tanácskozáson tizenhárom olyan volt párttag és ma is párttag helyi kisgazda vezető vett részt, aki aggódik a FKGP jövőjéért - mondta.

A részvevők, a gyomaendrődi, a hunyai, a kondorosi, a mezőberényi, az orosházi és a szarvasi kisgazdák képviselői FKGP országos és megyei vezetésével egyaránt elégedetlenek.

A szervező tájékoztatása szerint a rendezvényükkel azt kívánták bizonyítani, hogy a hivatalos pártvezetés állításával ellentétben Békésben is vannak a Torgyán József országos és Pallag László Békés megyei elnök által képviselt politikával elégedetlen kisgazdák.

Dögei visszatér

Tájékoztatást adott arról is: a kisgazdák elnöksége döntést hozott arról, hogy a hét elején elhunyt István József parlamenti helyére Dögei Imrét, a párt Jász-Nagykun-Szolnok megyei listájának második helyezettjét jelöli. Dögei egyszer, 1994-1998 között már tagja volt a magyar Országgyűlésnek, a legutóbbi választáson azonban pártja megyei listájáról csak az első helyezett kerülhetett a parlamentbe.

Megbeszélés a Balkán-szindróma ürügyén
Négyszemközti megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnök Lányi Zsolttal, az Országgyűlés honvédelmi bizottságának elnökével pénteken a parlamentben - közölte az MTI.

A volt kisgazda alelnök a megbeszélés után újságírók előtt azt mondta: tájékoztatta a kormányfőt a Balkán-szindrómával kapcsolatban korábbi találkozójukon felvetődött kérdésekről.

Lányi Zsolt kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy az FKGP-ről és a kisgazda frakcióból kilépett, illetve kizárt képviselők helyzetéről nem esett szó a megbeszélésen.

Néháyn órával később azonban Borókai Gábpr kormányszóvivő szintán az MTI-nek már úgy nyilatkozott, hogy a megbeszéésen szóba kerültek a közelmúlt belpolitikai eseményei is.