Gusztáv
-4 °C
1 °C

Orbán támogatására számítanak a reformer kisgazdák

2001.01.30. 14:41
Lányi Zsolt volt kisgazda alelnök a párt demokratizálását célzó reformista törekvésekhez is szeretné Orbán Viktor miniszterelnök támogatását kérni. Csúcs László úgy látja: több mint esélyes, hogy Orbán támogatja a kisgazda reformerek elképzeléseit. A reformerek szerint még legalább négy honatya távozhat a párt parlamenti frakciójából. Bánk Attila véleményét nem sikerült kikérnünk az ügyben, miután a politikus jelentkezésünkkor éppen egy olaszországi sífelvonóról próbált leszállni. Pallag László tagadta, hogy az elnökség tagjai Szabadi Béla menesztésére próbálták volna kérni Torgyán József pártelnök-minisztert.
Lányi Zsolt volt kisgazda alelnök esélyt lát arra, hogy tegnapi kezdeményezésük nyomán még ezen a héten fogadja a kisgazdapártból távozott öt reformer képviselőt Orbán Viktor miniszterelnök. Lányi az Indexnek elmondta, hogy az esetleges találkozón szeretnék személyesen is biztosítani a miniszterelnököt arról, hogy továbbra is támogatják a kormányprogram végrehajtását, így parlamenti voksaikkal is a koalíciót támogatják majd.

Csúcs László
a kormánynak is egyre kínosabb Torgyán József személye
A reformerek szeretnék megnyerni a miniszterelnököt a párt demokratizálását célzó törekvéseikhez is. Lányi szerint ugyanis közös az érdeke a függetlenné vált képviselőknek és a kormányfőnek: vissza kell szerezni a párt 10-12 százalékos szavazótáborát, hogy folytatódhasson a koalíciós együttműködés a 2002-es választásokat követően is.

Csúcs László úgy látja, a kormánynak is egyre kínosabb Torgyán József személye, így minden esély megvan arra, hogy a kormányfő támogatásáról biztosítja a pártelnök menesztését célzó kezdeményezést. Csúcs úgy véli: február közepére összegyűlik majd a pártelnök buktató nagyválasztmány összehívásához szükséges 800 aláírás. Ezzel kapcsolatban a politikus elmondta, szerdán tartanak találkozót azok a vidéki szervezők, akik megyéikben koordinálják a kézjegyek összegyűjtését.

Győri javaslat
A Független Kisgazdapárt Győr-Moson-Sopron megyei elnöke javasolja az országos elnökségnek, hogy az országgyűlési képviselőválasztásokon listán szereplő jelöltek tegyenek nyilatkozatot arról, hogy a mandátumukat visszaadják, ha bármilyen okból kilépnek a parlamenti frakcióból. Gulyás Balázs kedden győri sajtótájékoztatóján úgy vélekedett: ezzel a megoldással kivédhető lenne, hogy megismétlődjenek az utóbbi hetek kisgazdapárti történései. A megyei elnök kijelentette: az elgondolást Győr megyében megvalósítják, ahol már folyamatban van a jövő évi országgyűlési képviselőválasztásokon induló jelöltek kiválasztása. A jelöltek nevét nem közölte, de azt hangsúlyozta, hogy a megyében a kisgazdák egyetemi, főiskolai diplomával rendelkező jelölteket kívánnak állítani.
Újabb négy kisgazda távozóra számít Lányi

Lányi tudomása szerint még legalább négy képviselő távozik február közepéig a párt parlamenti frakciójából, kérdésünkre azonban nem kívánta néven nevezni a honatyákat. Szerinte ilyen az „úri politizálás”, hogy meghagyják a távozóknak a lehetőséget arra: maguk hozzák nyilvánosságra szándékaikat. Zakó László hétfőn jelentette be, fontolgatja távozását, de még nem döntött.

A képviselők gondolkodnak, a frakcióvezető síel

Bánk Attila, a kisgazdák parlamenti frakcióvezetőjének véleményét nem sikerült kikérnünk arról, mit szól, hogy a miniszterelnök támogatását kérik a reformerek, akik szerint újabb távozók várhatóak, mert telefonhívásunkkor éppen egy olaszországi sífelvonót próbált elhagyni.

Pallag László, a párt alelnöke és a megszűnt olajbizottság egykori elnöke nem tud újabb kilépőkről. Torgyánhoz hasonlóan kacsának nevezte azt a több helyen is napvilágra került hírt, miszerint a kisgazda elnökség több tagja Szabadi Béla FVM-államtitkár menesztését kérte volna.