Koronavírus adatok

2022. jan. 25.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-9 °C
2 °C

Kedden találkozik a szakadárokkal a Fidesz frakcióvezetője

2001.02.01. 21:36
Jövő kedden találkozik Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője a szakadár kisgazda csoportosulást vezető Lányi Zsolttal és Csúcs Lászlóval - tudta meg az Index. A tervezett tárgyaláson információink szerint a függetlenné vált képviselők megerősítik korábbi ,,hűségnyilatkozatukat" a koalícióhoz, és tárgyalnak a parlamenti bizottsági tisztségek újraelosztásáról is. A rendszerváltás óta ugyanis első ízben elképzelhető, hogy a parlament nem fogadja majd el a bizottsági tisztségekre jelölt kisgazda politikusok személyét.
Mint ahogy arról korában beszámoltunk, az eddigi gyakorlat szerint az országgyűlés korábban mindig ellenszavazat nélkül elfogadta a parlamenti bizottságok vezető posztjaira az egyes pártok által javasolt jelölteket, hiszen a bizottsági helyeket a házszabály értelmében a pártok számszerinti összetételével arányosan kell elosztani.

,,A kisgazda párt szakadásával azonban sajátos helyzet alakult ki, hiszen a független képviselők is igényt tartanak házbizottsági tisztségekre" - mondta az Index érdeklődésére Csúcs László, a pártból elsőként kizárt politikus. Csúcs a független csoportosulás nevében kijelentette: várhatóan tiltakozni fognak Torgyán József jelöltjei ellen, mert a kisgazdapárt jelenlegi létszámához képest túlreprezentált a bizottságokban, Torgyán pedig ezt nem veszi figyelembe - fogalmazott a honatya.

Lázadó párttagok Zala-megyében
Zala megyében fellázadtak a kisgazdák a helyi elöljáró, Czoma Kálmán megyei elnök ellen. Az MTI értesülései szerint több száz kisgazda lépett ki az FKGP-ből csütörtökön. A megyei elnök elleni fellépéssel a tagok állítólag nyomást akarnak gyakorolni a párt vezetésére. A Zala megyében élő kisgazdák a hírek szerint nagygyűlést tartanak Nagykanizsán csütörtökön.
A honvédelmi bizottság élére a távozó Lányi Zsolt helyére a kisgazda pártelnök Simon Miklóst, a költségvetési bizottság vezető posztjára pedig Csúcs László helyett Balogh Gyulát ajánlotta Torgyán, aki - Csúcs szerint - személyi javaslatai előterjesztésekor nem vette figyelembe a mandátumarányokat.

A politikus a Indexnek nyilatkozva kifejtette: komoly esély lát arra, hogy Torgyán József elveszíti miniszteri bársonyszékét, ebben az esetben pedig pártelnöki széke is erősen meginog majd, mert - mint fogalmazott - ,,a kettő szorosan összenőtt." Csúcs a Liebmann Katalin szervezte aláírásgyűjtési akcióról szólva elmondta, hogy fontosnak tartja a lépést, hiszen demokratikus keretek között kellene eltávolítani Torgyánt a párt éléről. ,,Az akció a végéhez közeledik. Összesen 800 - 850 szignót kell szerezni az Országos Naggyűlés összehívásához" - mondta Csúcs, aki szerint ha demokratikus úton nem lehet leváltani az alkalmatlannak bizonyult elnököt, akkor utcai demonstrációkra is számítani lehet.

Zakó belülről bomlaszt

Időközben Zakó László, kisgazda országgyűlési képviselő úgy döntött, hogy mégsem lép ki az FKGP parlamenti frakciójából, bár korábban fontolgatta, hogy csatlakozik a függetlenné vált képviselők csoportjához - adta hírül az MTI csütörtökön. A honatya kilépés helyett inkább ,,belülről szorgalmazza" a párton belül elengedhetetlen változásokat, beleértve Torgyán József menesztését is. - tudta meg az Index.

Zakó lépését indokolva rámutatott, hogy a kisgazdapárt megújításához szükséges változtatásokat nem végzik el azok, akik körömszakadtig ragaszkodnak Torgyán József pártelnökhöz és a jelenlegi vezetéshez. ,,A süllyedő hajóról nem menekülni kell, hanem a felesleges tehertől kell megszabadulni" - tette hozzá a képviselő.

A politikus úgy véli, hogy a megyei elnökök rendszerint kritika és önkritika nélkül fogadják el Torgyán József döntéseit, ezért a pártban lényegében nincs demokrácia.

A frakció nem nyilatkozik

Megkeresésünkre sem a szabadságáról csütörtökön visszatért Bánk Attila, a párt frakcióvezetője, sem Szentgyörgyvölgyi Péter, kinevezett budapesti elnök nem kívánt nyilatkozni.  • Vennék
  • Hírek