Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

A bizottsági helyekről egyeztet a Fidesz és az FKgP

2001.02.05. 14:52
Külön tárgyalásokat kezd a Fidesz és a kisgazdapárt a bizottsági helyek újraelosztásáról, noha a szocialisták hatpárti egyeztetést szorgalmaznak. Kedden Szájer József, Fidesz-frakcióvezető és Lányi Zsolt, ex-kisgazda honatya megbeszélésén is téma lesz a kisgazda frakciót elhagyók jövőbeni parlamenti szerepvállalása. Szájer azonban a találkozó előtt nem kívánt nyilatkozni arról, mely bizottságokban kaphatnak helyet a képviselők.
Az MSZP-frakció a csütörtöki házbizottsági ülésen hatpárti egyeztetést szorgalmaz a bizottsági tisztségek újraosztásának ügyében - mondta az Indexnek Vancsik Zoltán, a párt frakcióvezető-helyettese.

Szájer támogatja a szocialista javaslatot

Kedden találkozik Lányi Zsolt, a szakadár kisgazdák vezéralakja, illetve Szájer József, Fidesz-frakcióvezető. Itt Szájer tájékoztatja majd a szakadár kisgazdákat, a bizottsági helyek tervezett újraelosztásáról, illetve arról, ezzel kapcsolatban, miben tudja a Fidesz támogatni a függetlenné vált képviselőket. Szájer József az Indexnek elmondta: a frakció jogosnak tartja a szocialista felvetést, nyitottan állnak a hatpárti megbeszélések elé, mert az arányok valóban felborultak a kisgazdapárt kettészakadásával.

A MSZP-t zavarja az aránytalanság

Nagy Sándor, szocialista frakcióvezető korábban levélben jelezte a házelnöknek, hogy nem tartják arányosnak a parlamenti bizottsági tisztségek elosztását, hiszen a kisgazdapárt frakciójának szakadásával átalakultak a mandátumarányok.

Vancsik Zoltán érdeklődésünkre elmondta, hogy a kisgazdáknak jelenleg 10 százalékos mandátumaránya van a parlamentben, mellyel semmiképp sincs arányban, hogy a Torgyán József vezette frakció a bizottsági alelnökök 17 százalékát, az elnököknek pedig több mint 14 százalékát adja.

,,Az MSZP-nek ezzel szemben 34 százalékos mandátumaránya van, melyet a betöltött tisztségek tekintetében messze alulmúl a frakció" - fogalmazott az Indexnek Vancsik. ,,Két kérdésünk lesz csütörtökön: milyen esélye van annak, hogy arányosság legyen, és vajon a független képviselők kapnak-e tisztséget a bizottságokban" - tette hozzá a szocialista politikus.

Az MSZP ugyanakkor továbbra is tartja magát az íratlan szabályhoz, melynek értelmében a hat parlamenti frakció döntését a felek elfogadják, magyarán az MSZP Vancsik szerint nem fogja megvétózni Torgyán jelöltjeit akkor sem, ha ezzel saját magát hozza előnytelen helyzetbe.

A házbizottságra vár a kérdés eldöntése

Répássy Róbert, a Fidesz helyettes frakcióvezetője szerint addig nincs miről beszélni, amíg a házbizottság meg nem vitatta a bizottsági helyek újraelosztásának kérdését. A képviselő tudomása szerint ugyanis pillanatnyilag nincsen élő javaslat a helyek elosztása ügyében.

Hasonlóan vélekedett a kérdésről Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető-helyettes, aki szintén a házbizottság ülése után kíván nyilatkozni. A parlamenti bizottság várhatóan csütörtökön tűzi napirendjére a kérdés megvitatását.

Külön egyeztetés kezdődik az FKGP és a Fidesz között a kisgazda bizottsági helyek csökkentésével kapcsolatos személyi kérdésekről. Erről Szájer József a legnagyobb kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője beszélt újságírók előtt a három koalíciós frakcióvezető megbeszélése után hétfőn a Parlamentben. A csütörtöki házbizottsági ülésig meg kell állapodni ennek részleteiről, hogy a testületi ülésen ne legyen sok vita és a jövő héten megszavazhassa az indítványt az Országgyűlés - fogalmazott a kormánypárti politikus.

Bánk: helyekről nem tisztségekről egyeztetünk

Bánk Attila, az FKGP frakcióvezetője a nap folyamán az MTI-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: bizottsági helyekről és nem bizottsági tisztségekről kezdődik egyeztetés a két legnagyobb kormánypárt között, amelynek lebonyolításával Pokol Bélát, az alkotmányügyi testület elnökét bízta meg. Nincs olyan bizottsági hely, amelyikről ne beszélhetnénk - vélekedett a kisgazda politikus. Bánk Attila, a Népszavának elmondta: a költségvetési bizottság alelnöki, illetve a honvédelmi bizottság elnöki posztját valószínűleg megtartják, és azokban a testületekben engedik át a helyet, ahol több képviselőjük is van.